Den bedste vin er fra Ballerup
vinbonden_4-1.jpg
Helge Jørgensen fra Ballerup nusser med sine vinstokke på det lille jordstykke på Ågerupvej. Det har hidtil givet pote og endda en pris for den gode vin, han har frembragt. Foto: Flemming Schiller
Dyrkning Det var lidt af et tilfælde, at Helge Jørgensen fra Ballerup begyndte som nok Ballerups eneste vinbonde. Nu har han endda vundet en pris for sin vin.

Vinstokke i lange rækker på næsten endeløse vidder. Bjerge i baggrunden, der omkranser de mange grønne agre og masser af blå himmel og solvarme, der frembringer de gode druer, som sidenhen nydes af millioner af mennesker verden over. Sådan bliver vin dyrket.

Ikke altid. Vinen Rita Rondo fra 2015, der for nogle måneder siden som kun en af to vandt medalje på danske vinavleres vinskue i Ringsted er ikke dyrket på en solvarm mark i Frankrig eller Portugal. Nej, den er hjemmelavet af Helge Jørgensen i en, ofte regnvåd og kølig, nyttehave i Ballerup.

Fotogalleri: Se billeder fra Helges have

På det lille jordlod på Ågerupvej holder Helge Jørgensen og hans vinstokke til. Her har han siden 2000 dyrket sin egen vin, og med stigende succes. Nu er det altså kulmineret med den flotte vinpris og fagfolkenes hæder og anerkendelse af, at den 79-årige vinbonde kan noget med at dyrke vin.

Lille produktion

Helge Jørgensen og fruen Rita, deraf navnet til vinen, tager imod i haven til det lille kolonihavehus i Haveforeningen Råmosen. Her har de indrettet sig hyggeligt i det mikroskopiske hus og en have, der er fuld af blomsterbede og grøntsagsbede. Det er Ritas domæne.

Men to grunde derfra ligger så Helges. Det er nemlig her, at ’vinmarken’ ligger. Vinmark er måske så meget sagt, for det er altså kun en lille nyttehave med vinstokke, men der er alligevel nok til at producere 180 flasker om året. Den vin bliver ikke solgt, men går til venner og bekendte. Men vinen er af ypperste kvalitet og Helge har siden han begyndte med sin passion udvist en ekstrem perfektionisme overfor den vin, som han egentlig kun producerer helt økologisk og på hobbybasis.

»Det begyndte for 16 år siden, da jeg havde en diskussion med nogle franske vinbønder om, at man kunne producere god vin uden at bruge kemikalier. Det mente de ikke, at man kunne, men det mente jeg. Så gik jeg i gang og det gik faktisk meget godt,« siger Helge Jørgensen, mens han går rundt mellem de grønne vinstokke og nipper til bladene.

Han fortæller om den lange proces fra blad til glas og at det kræver både nidkærhed og vedholdenhed at dyrke vinen uden at bruge nogen som helst former for tilsætning og ’krudt’.

Var i branchen

Men vejen hen til at blive Ballerups måske eneste vinbonde, er slet ikke så overraskende endda.
»Jeg har haft mit eget spirituslager på Bornholm og jeg har været agent for De Danske Spritfabrikker i mange år. Desuden har jeg arbejdet i EU, hvor jeg havde med lovgivning om netop alkohol-
området at gøre, så jeg har et vist kendskab til det område,« siger Helge, som altså blev ansporet til sin hobby ved en diskussion med de franske vinbønder.

»Vi har siden kunnet konstatere, at vi faktisk har kunnet producere en topvin hvert år, og i år var det så på tide at få den testet på vinskuet, og selvom nogle af de store producenter ikke havde meget fidus til min vin, så måtte de jo indse, at vi kunne vinde. Det var meget sjovt,« siger Helge Jørgensen, der ellers er en meget rolig og tilbageholdende mand.

Ikke en forretning

Selvom Helge Jørgensen nu har fået bevist sit potentiale overfor både sig selv og skeptikerne, så fortsætter han sin passion. Selvom han snart runder 80 år, har han ikke tænkt sig at stoppe. Der er stadig god vin at brygge. Men det bliver aldrig en forretning.

»Jeg har involveret mine svigersønner i det, og de hjælper med en række ting. Men det er ikke meningen, at jeg skal lave en forretning ud af det her. Jeg har skam fået nogle tilbud, men det er bedst på dette niveau. Jeg hygger mig med det, men jeg vil også gerne bibeholde den kvalitet, som jeg stræber efter. Derfor må det hele ikke blive for stort. Desuden er jeg slet ikke interesseret i at tjene penge på det,« siger Helge Jørgensen, der plukker sine druer i oktober.

Derefter bliver de kørt til videre ’behandling’ i et lokale i Grantoften, hvor Helge og Rita i øvrigt har en lejlighed, hvor de bor til daglig, inden de køres til Herlufmagle for at ligge på fade af amerikansk og fransk eg i seks-otte måneder.

Selve plukningen og pasningen af planterne klarer Helge Jørgensen selv, men svigersønnerne hjælper med den øvrige proces frem mod, at vinden kommer på flasker.

Mere vinskue måske

Ved bedømmelsen af Rita Rondo 2015 lagde dommerne vægt på den gode balance, den friske og den næsten italienske smag, samt den frugtrige aroma. Men selvom vinen altså ikke er fra den anatolske højslette, men fra nyttehaven i Ballerup, så mener Helge Jørgensen, at den vigtigste ingrediens er tålmodighed og passion.

»Selvom det bare er en hobby for mig, så kan jeg lide det. Jeg sætter en ære i at lave den bedste vin, så hvem ved. Måske stiller jeg op med endnu en vin ved næste års vinskue. Men jeg kommer kun, hvis vinen er god nok. Jeg vil kun lave den bedste vin,« griner Helge lunt med sin vinmedalje om halsen.

Selvom man laver hobbyvin på topplan og har en alder, hvor man egentlig burde nyde sit otium, så har Helge Jørgensen stadig en drøm.

»Jeg kunne godt tænke mig at lave vin på Bornholm. Jeg har boet på øen i 25 år og det er et dejligt sted. Men det skulle stadig være på hobbyplan. Min vin skal ikke storsælges, den skal blot nydes af de udvalgte,« fortæller byens bedste vinbonde, der udkonkurrerede de store vinproducenter med sin vin fra den lille nyttehave i Ballerup.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *