Økologisk integration på Grantoftegaard
flygtning_4.jpg
Der er gang i havearbejdet og integrationen på Grantoftegaard. Foto: Flemming Schiller
samarbejde Tre af de nyankomne flygtninge har fået et lille jordlod på Grantoftegaard. Det handler om meget andet end at grave i jorden.

Når man kommer til et nyt land, der både geografisk og kulturelt er langt fra hjemlandet, så kan det være en god ide at komme ud blandt beboerne og lære lidt om landet på en mere direkte måde. Det er tanken bag et projekt, der siden maj måned har kørt på en række jordlodder på Grantoftegaard.

Her har tre af de nyankomne flygtninge fået deres eget lille jordlod på den frodige jord bag Grantoftegaard, hvor de dyrker gulerødder, kartofler og en række andre afgrøder. De tre jordlodder er på i alt 180 kvadratmeter og allerede nu kan man se, at der gror en del op af jorden.

Det handler om mere

Initiativet stammer fra Venligboerne i Ballerup og den økonomiske støtte kommer fra Sct. Jacob Rotarys Ballerup afdeling og Jens Kau, som er medlem af afdelingen og driver sit eget byggeservice-firma.

»Jeg kom en del nede hos Venligboerne og ville gerne i gang med at hjælpe, hvor jeg kunne. Så da jeg hørte om dette projekt, synes jeg det var en god ting at kaste sig over. Vi gav et lille beløb og har siden fået gang i de tre jordstykker. Det er en lang proces, for der er også nogle udfordringer, men det går, som man kan se, efterhånden ganske godt. Men det handler om meget andet end bare at dyrke jorden,« siger Jens Kau.

flygtning_nyttehaver_10

For udover at man får de nyankomne til at komme lidt væk fra skolebænken og ud i ’samfundet’ så kommer de gamle ballerupborgere efterhånden også tættere på de nye borgere og lærer noget om dem og omvendt.

»Det handler jo om integration. Det er vigtigt, at vi lærer om hinanden og der er også mange ting, som de skal lære om vores kultur. Her går de sammen med gartnerne og mig og vi kommer efterhånden tættere på hinanden. Jeg spørger ind til ting og efterhånden åbner de sig. På den måde tror jeg, at vi fremmer integrationen hos de nye ballerupborgere,« siger Jens Kau.

Kulturforskelle

De første år får de jordlodden foræret via sponsorer, det andet år skal flygtningene selv betale halvdelen og derefter skal de selv stå for den økonomiske del af det lille landbrug.

»Vi har en masse regler om sprøjtegifte og brug af vand, hvor vi ser meget forskelligt på tingene. Men nu får vi, ganske langsomt, lært dem, hvordan vi ser på bæredygtighed i Danmark. Det er ret forskelligt fra deres kulturer, men nu lærer de det ved at arbejde med det og så kan de selv styre det med tiden,« siger Jens Kau, der håber på flere brugere.

»Der er masser af plads til at man kan udvide med flere jordlodder og gartnerne herude gør et stort stykke arbejde. Der er allerede ventelister, så vi håber på, at få mange flere i gang herude i årenes løb,« siger Jens Kau, der nyder at kunne gøre en forskel og samtidig at kunne komme ud i den friske luft ved Grantoftegaard, der ligger en frisk gåtur fra hans hjem i Smørum.

»Vi vil gerne trække så mange ind i netværket som muligt. Vi har nogle veluddannede folk, som kan komme ind i andre netværk, men dette er også en måde at få den daglige integration til at fungere på. Samtidig kan de nye ballerupborgere se, at de kan få noget til at fungere og det er en stor succesoplevelse for dem og det tror jeg bidrager til, at de kommer tættere på samfundet,« siger Jens Kau.

flygtning_1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *