Naturplejerne græsser på flyvestationen
Køer-på-flyveplads.jpg
Naturstyrelsens nye naturplejere på arbejde ved Flyvestation Værløse. De drøvtyggende køer skaber unikke muligheder for at vedligeholde et nyt naturområde. Foto: Privatfoto
Natur Flyvestation Værløse har fået sig en ny slags naturpleje. Der er nemlig kommet levende køer på græs, hvor der engang var fly og larm.

Det er en del år siden, at Flyvestation Værløse var fyldt med skinnende fly, uniformer og lugten af brændstof. Siden har der været noget stille. Men nu er der kommet en anden slags brøl og lyde i området, der slet intet har at gøre med fly og motorer.

Naturstyrelsen har nemlig etableret en kreaturfold på den gamle flyvestation tæt på den tidligere hovedvagt. Her går en flok Angus-køer og gumler græs og andre urter mens de indimellem slipper en prut og et ’muh’.

Ifølge skovfoged Jens Nielsen fra Naturstyrelsen er Angus-kvæget rolige dyr, som man med sindsro kan gå ind og besøge og betragte når de ’arbejder’ på marken.

Levende naturpleje

Men det er ikke bare for sjov og hygge. For ifølge skovfogeden er meningen faktisk at udføre naturpleje og den bedste måde at gøre det på, er at afgræsse med kvæg på fugtige arealer. Den nye fold rummer nemlig en del moseområder, hvor køerne kan gå og græsse og samtidig gå ud i vandet og græsse de forskellige buske og andet opvækst ned. Dermed genskaber og bevarer man åbent vand.

En del af arealet er også skovbevokset og her kan køerne rende og rode med hel- og halvdøde træer, så der med tiden kan blive skabt noget der minder om den åbne urskov, der engang dækkede hele landet.

Ifølge Jens Nielsen handler det også om, at få lidt af den vilde natur tilbage, hvor det var naturligt at se dyr imellem en masse specielle organismer. Det er sjældent i dag, hvor mennesker er alle vegne og hvor naturen er hegnet inde og velfriseret. På flyvestationen ser Naturstyrelsen unikke muligheder for at genskabe lidt af den originale natur.

Folden er på knap 15 hektar, det samme som 30 fodboldbaner og samtidig er hegnet sat i skel, så der er forberedt til den byudvikling, der også skal ske i området.

Hunden i snor

Lige da hegnet var sat op, havde ukendte hærværksfolk klippet hegnet over, men man fik heldigvis repareret hegnet inden køerne slap ud. Naturstyrelsen opfordrer derfor folk til, først og fremmest at lade naturen være og ikke ødelægge de unikke muligheder der er på flyvestationen og dernæst til at man holder øje, hvis man ser noget uregelmæssigt.

Der vil være adgang for publikum via klaplåger, så man kan opleve området, endda med hund, hvis den er i snor.

Så alle er velkomne, bare man sørger for at tage hensyn til de vandrende og drøvtyggende naturplejere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *