Højengen er blevet meget naturlig
højengen_7-1.jpg
Idyllisk ser det ud. Man får næsten lyst til at finde en udhulet træstamme og sejle en tur ned ad floden langs mangroven og lytte til papegøjerne og kigge på aberne. Bortset fra, at vi befinder os i Ballerup. Foto: Flemming Schiller.
Natur Højengen, der tidligere husede en række beboere er nu blevet ryddet og udlagt til naturpark. Der er får, træer og vandhuller. Men også meget lukket og forladt.

For mere end et års tid siden besluttede Ballerup Kommune, at beboerne i det naturskønne område Højengen ved grænsen til Egedal Kommune skulle flyttes.

De kolonihave-agtige boliger og deres beboere havde ikke lov til at bo på området og efter mange års tovtrækkeri med Ballerup Kommune skulle de flytte fra området.

Træhusene og fælleshuset blev jævnet med jorden og meget af beplantningen blev også ryddet. Området skulle omlægges til naturpark, hvor naturen skulle have det sidste ord og hvor mennesker kunne færdes i det grønne med en følelse af at være ude på landet og i den ’ægte’ natur.

Siden viste det sig, at oprydningen var noget mere omfattende end ventet, blandt andet fordi der var plantet og smidt en del i jorden, som ikke bare var til at komme af med.

Lukket og mudret

En blæsende, men tør sommerdag i begyndelsen af juli kigger Ballerup Bladet forbi for at se, hvordan ’naturparken’ egentlig har det, et år efter rydningen.
Indkørslen er lukket af en kæde og der er sat en dyrerist hen over grusvejen, så ingen dyr kan komme ud. Jorden er sumpet efter mange dages heftig regn.

Vinden suser i trætoppene og lyden af fugle og fårenes brægen blander sig. Ellers er der ingen aktivitet. Faktisk ligner Højengen ikke et sted, hvor nogen kommer eller er velkomne. Der har, også med den ophængte kæde ved indgangen i mente, formentlig ikke været nogen siden rydningen stoppede. Mage steder er tilvoksede og de små vandhuller er svære at se for træer, buske og lige så svære at komme til for mudret jord. Der er ingen vandrestier og symmetri.

Det er i sandhed en ’naturlig’ park.

De eneste der jævnligt er i området er en flok får, der lystigt bræger og græsser imellem de vildtvoksende træer og buske.

Det døde får

Kort efter indkørslen ligger et dødt får, der indtil for ganske nylig var levende. Det er formentlig blevet angrebet af en ræv og ligger nu hen med fluer og den særegne lugt af dødt dyr omkring sig.

Ellers er Højengen forladt af mennesker. Fårene flygter først ved synet af de ’indtrængende’ mennesker. Men de nysgerrige får løber hen til avisens udsendte naturvandrere, da de finder ud af, at vi ikke er farlige. De mister dog interessen, da de erfarer, at vi ikke har nogen lækkerbidder til dem.

Vi vandrer lidt rundt i det øde område og man kan undre sig over, hvordan det skulle være en ’naturpark’. Vi bliver enige om, at den er meget naturlig og at man på denne plet i den grad får fornemmelsen af at være alene i elementerne. Der er tilsyneladende ikke nogen yderligere planer for området.

»Oprydningen er færdig, selvom det tog lang tid. Men mig bekendt er der ikke nogen yderligere planer. Det er blevet et pænt og naturligt område, hvor der er plads til at naturen kan råde. Så jeg vil opfordre til at man kigger forbi,« siger Steen Pedersen, centerchef for By, Erhverv og Miljø i Ballerup Kommune.

Man skal lige forcere dyreristen og derefter kæden, der er hængt for indkørslen og ikke signalerer den store gæstfrihed. Men ellers så er alle vist velkomne. Ballerup Bladets naturpatrulje har, som de måske første, indviet stedet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *