Nu skal de udsatte unge på banen
cross_15.jpg
Der bliver givet fuld gas på motocrossbanen, når i alt 40 unge drejer gashåndtaget i bund på det nye kommunale projekt, der skal give de udsatte unge et positivt netværk og gode interesser. Foto: Flemming Schiller.
Projekt Et nyt kommunalt projekt skal samle udsatte unge op ved at tilbyde dem at køre motocross. Målet er at fjerne dem fra en ’gadeorienteret’ livsstil.

Der lugter af benzin og ristede pølser. Snakken går livligt og jargonen er rå, men hjertelig. I dag er der samlet lidt flere mennesker end normalt på Lautrupgård ved Motocrossbanen.

Anledningen er, at et nyt kommunalt projekt officielt indvies denne mandag eftermiddag. Selvom det egentlig har været i gang siden april, så er de først nu, at Ballerup Kommune markerer åbningen af projektet. Alt foregår meget stille, der er ingen jakkesætklædte politikere og store taler. Her er stemningen nede på jorden og derfor er jargonen ganske som den plejer.

Væk fra gaden

Projektet hedder Ballerup Motocross og målet er at bryde fødekæden til rocker- og bandemiljøet og få fat i unge, der er på vej ud i en såkaldt ’gadeorienteret’ livsstil. Derfor har ungeafsnittet i samarbejde med en række foreninger, deriblandt Motocrossklubben skabt det nye projekt. Her kan drengene få oktan i blodet og samtidig få et fællesskab og et tilhørsforhold til det etablerede klubliv i stedet for at de dropper ud og vender sig imod gadelivet og eventuelt bander.

Allerede nu har man fat i 40 unge fra ungdomsklubberne i Skovlunde og Ballerup Syd, som låner motocrossbanen mandag og tirsdag. Dertil kommer, at de unge allerede selv har sat et par opholdslokaler i stand så de har et sted at være sammen og et sted, hvor de kan få en snak med personalet, lektiehjælp og andre ting. At de unge selv har sat lokalerne i stand, skaffet møbler og malet, skal gøre, at de føler mere ejerskab til stedet og dermed vil passe på det og føle sig bedre tilpas.

»Vi har købt fem crossmaskiner til de unge og en masse udstyr. De har egen mekaniker tilknyttet og når de så samtidig har sat lokalerne i stand og arbejdet for at skaffe møbler, så tror vi, at der er en helt anden ejerfølelse over for projektet, så vi kan fastholde dem,« siger Erik Hansen, leder af Ballerup Ungeafsnit.

Ikke dyrt

Det har kostet 250.000 kroner at stable projektet på benene, men det synes Erik Hansen ikke er dyrt.

»Når man tænker på, hvad andre projekter ellers kan koste, så er det ikke dyrt. Der er jo mange andre ting i det her projekt udover at 40 unge kan køre cross. De får et fællesskab med de andre unge i motocross-klubben, de får en række andre tilbud i tilknytning til projektet, så det er mere end bare kørsel rundt på en bane,« siger Erik Hansen.
Selvom der allerede nu er tilknyttet 40 unge, så håber folkene bag, at der kommer flere.

Nye veje

Ideen om at gå nye veje i sine tilbud til unge med risikoadfærd er ikke unik for Ballerup. Der er blevet skelet til andre kommuner inden projektet gik i gang.

»Vi har kigget til Gladsaxe, Rødovre og Albertslund kommuner. Vi vil gerne gå nye veje og her kombinerer vi oplevelser til drengene med fællesskab og en række andre tilbud, som handler om lektiehjælp og samtaler. På den måde får vi indsatsen til at hænge sammen med målgruppen og prisen for projektet,« siger Erik Hansen.

Solen banker ned over forsamlingen. De ristede pølser og de kolde sodavand glider ned, et par politifolk kigger forbi og der bliver lavet sjov og givet high-fives, mens de unge fyre tydeligt viser deres utålmodighed for at komme i gang med at køre. Der er forbud mod at køre før klokken 17 af hensyn til de omkringliggende virksomheder. Men når klokken er 17, så ruller de unge ud på to hjul og indtager crossbanen sammen med de andre i klubben. Ikke bare på vej mod at blive bedre til at tackle motor og larm, men måske også til at tackle fremtiden lidt mere fornuftigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *