Når falk rykker ind, rykker mågerne ud
Falkoner-4-copy.jpg
Falkonér Flemming Salomonsen og jagtfalken på arbejde i Hedeparken. Siden de kom til for en måneds tid siden er antallet af måger i boligområdet faldet markant og beboerne kan faktisk få deres nattesøvn. Foto: Stefan Kai Nielsen
fuglekrig I lang tid har beboerne i Hedeparken været plaget af hundredevis af måger. Boligselskabet har prøvet alt uden resultat. Nu har jagtfalke taget over - det virker.

Det var indimellem så slemt, at folk ikke kunne gå ud på de grønne områder omkring Hedeparken uden at de blev generet eller decideret overfaldet af mågerne. Mange beboere kunne ikke sove med åbne vinduer for larmen, de sked over det hele, svinede og angreb som nævnt fra tid til anden folk, der måske havde taget mad med udenfor. Kort sagt: Mågerne havde nærmest besat området omkring Hedeparken. Til beboernes og boligselskabet Baldersbos store fortrydelse.

Fotogalleri: billeder af falkonéren 

Boligselskabet havde prøvet meget. Skræmmende lyde, rovfugle-attrapper, lugt og meget andet. Men intet bed på de snu og ganske intelligente fugle. De lurede hurtigt, at der blot var tale om menneskefremstillede ting, der ikke for alvor truede dem. Så de fortsatte deres ganske enerverende tilstedeværelse.

Men for en måned siden fik Baldersbo en genial ide, skulle det vise sig. De hyrede falkonér Flemming Salomonsen og især hans kuld af jagtfalke til at rydde op i nabolaget. Nu skulle naturen selv gøre en ende på den plage, som mennesket ikke kunne få has på.

Fik et glædeskram

Siden har beboerne i Hedeparken faktisk kunnet sove med åbne vinduer om natten og antallet af måger i området er faldet fra over 200 til langt færre.

»Der kom for nylig en beboer hen til mig og gav mig et kram. For første gang i flere år kunne hun rent faktisk sove om natten. Folk siger spontant til mig, at de føler en enorm lettelse over, at mågerne slet ikke er så dominerende mere. Folk har virkelig været under et voldsomt pres, fordi de ikke har kunnet sove om natten,« siger Flemming Salomonsen.

Han har i 25 år drevet Falkecenter Samsø og udover at underholde turister og fugleinteresserede med shows, hvor der bruges falke, ørne og andre fugle, så er han nu også den indtil videre eneste, der holder mågerne skak med sine rovfugle.

Ballerup Bladet besøger Flemming Salomonsen i den grønne ’udrykningsbil’ en lun eftermiddag i Hedeparken. Han eller en af hans medarbejdere kommer nogle gange om ugen til området for at jage mågerne væk. Han pointerer, at mågerne ikke bliver slået ihjel, det er forbudt, men blot bliver jaget væk af de medbragte jagtfalke. Men det er ikke altid let.

Kloge måger

»Mågerne har en periodisk hukommelse og de er faktisk ret intelligente. De kender min bil med det samme og de kender mig. Så når jeg ankommer, så dykker de ned mod bilen for at presse mig ud. De har nemlig luret, hvad jeg har med i kassen inde i bilen,« siger han og åbner kassen, hvor den lille men lynhurtige og effektive falk sidder.

For selvom mågerne ikke for alvor er bange for mennesker, der ikke har skydevåben, så er de bange for rovfugle. Naturen kræver sin ret.

»Vi er nødt til at flytte os og komme med nye biler. Ellers genkender mågerne os med det samme. Men så snart falken kommer ud, så flygter de. Og det holder rent faktisk mågerne væk i stor stil. Det kan beboerne mærke. Så vi gør det her, fordi det virker,« siger Flemming Salomonsen og peger op mod et par skrigende måger der kredser over vores opholdssted.

»De advarer de andre. Normalt kommer de i store flokke, men her er stort set ikke nogen. De ved godt, at falken er her og de holder sig væk,« tilføjer han.

Et pilotprojekt

Falken er udstyret med en GPS og falkonéren kan følge den via sin mobiltelefon, så den ikke flyver væk. Der er i den grad brug for en GPS. For falken kan flyve mere end 130 kilometer i timen og nogle gange er de fløjet flere kilometer væk. Men de er samtidig ekstremt manøvredygtige og selvom mågerne er meget større og mange flere, så har de ikke en chance mod den adrætte falk, der på den anden side slet ikke er bange for en flok store måger.

»Det er en slags pilotprojekt det her. Boligselskabet havde jo prøvet alt, og folk blev simpelthen ødelagt af de her måger. Men det virker og det ved vi. Vi gør det samme på blandt andet Brøndby Stadion, hvor vi skal holde alliker og krager væk fra stadion og det virker ligeså effektivt. Så jeg tror, at det vil brede sig, for der er kommet rigtig mange måger ind i boligområderne. Det handler jo om, at bestanden ikke må blive holdt nede længere, men også om, at menneskerne breder sig til de områder, hvor mågerne holder til,« siger Flemming Salomonsen, som understreger, at han ikke har noget imod måger generelt.

»Mågerne må gerne være her, ligesom andre dyr. Men der er alt for mange, og jeg mener, at bestanden skal holdes nede. Men det må man ikke, og så må vi finde på andre løsninger,« siger han.

Økologisk jagt

Han betegner sin indsats som moderne økologisk jagt og ser samtidig en mulighed for at komme et stort problem til livs over hele landet.

»De her måger har i årevis ødelagt det for folk. Både her i Hedeparken, men også andre steder i landet. Med vores falke og andre rovfugle kan vi fjerne et stort problem fra boligområdet og endda gøre det i pagt med naturen,« siger Flemming Salomonsen, som i samme moment roser Baldersbo for at turde tage skridtet og for at gårdmændene i afdelingen sørger for at holde områderne rene og frie for affald, der som bekendt trækker måger til.

»Et rent miljø med sikre skraldespande og uden affald der flyder, betyder meget i kampen mod mågerne. Så er forarbejdet gjort og så gør falken resten,« siger Flemming Salomonsen.

Jagten venter

Falken er utålmodig. Den flakser og kun den lille kæde ved benet holder den tilbage. Den vil gerne ud og strække vingerne og måske jage en måge eller to væk.

Men først skal Flemming og hans grønne bil væk fra varmecentralens p-plads, hvor han holder nu og hen til andet sted i området. De skal flytte sig, så mågerne ikke får færten af, hvor de er. Overraskelsesmomentet betyder også noget.

»Vi skal ud og se, om der er nogle måger. Falken er utålmodig. Den vil jage, det er jo dens instinkt. Der er ikke mange måger nu, men måske kommer de tilbage. Det skal vi sørge for, at de ikke gør,« siger Flemming Salomonsen, som sammen med 4-6 rovfugle har gjort Hedeparken til et meget roligere sted, uden den plage, som de store havfugle har skabt i de seneste år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *