En ny banegårdsplads er på vej
banegårdsafsløring_16.jpg
Vinderprojektet ’En Pulserende Bymidte’ som vandt projektkonkurrencen. Nu skal vinderprojektet rettes til og så kan det konkrete arbejde gå i gang i foråret 2017. Foto: Flemming Schiller
byrum Efter lang tids venten blev vinderprojektet til omdannelsen af Banegårdpladsen afsløret fredag eftermiddag.

Det har rumlet længe og der er blevet tænkt, grublet, vendt og drejet, men endelig stod det klart. Fredag eftermiddag var en hel del mennesker samlet på Ballerup Bibliotek for at høre præcis, hvem der vandt retten til at realisere omdannelsen af Banegårdspladsen i Ballerup.

Galleri: Billeder fra afsløringen

I modsætning til borgmester Jesper Würtzen (A), som talte en masse og i bedste Oscar-stil trak afsløringen helt ud i det ekstreme, så kommer afsløringen med det samme her.

Vinderen var SLA Architects med projektet ’En Pulserende Bymidte’. Et projekt, der ifølge dommerkomiteen er fleksibelt og måske mindre imponerende og ’flot’ end andre projekter, til gengæld mere åbent og mere ’Ballerup’ end de andre.

»Jeg synes det var en svær beslutning. Der var ikke nogen projekter der var sådan ’waaauw’ fra begyndelsen som man nogen gange ser. Men vinderprojektet er meget Ballerupsk. Det er ikke Nørrebro, men omdanner pladsen til en fleksibel plads, der kan bruges til små og store ting og som integrerer naturen og brugbarheden af pladsen. Det var det vigtigste,« siger Helle Tiedeman (A), formand for Teknik- og Miljøudvalget og medlem af dommerkomiteen.

Plads til mennesker og liv

At kunne gøre pladsen tilgængelig for både trafikken og især de mange mennesker der bruger pladsen var et vigtigt kriterium for et vinderprojekt.

Borgmesteren fortalte i sin indledningstale til de mange fremmødte, at 20.000 mennesker om dagen bruger pladsen og at de fortsat skal kunne bruge pladsen. Men at der samtidig skal være mere plads til udfoldelse og til mennesker.

Han understregede samtidig, at de fire løsninger alle havde været spændende og havde deres styrker, men at der jo skulle findes et projekt, der passede bedst til Ballerup.

Fremover skal pladsen kunne rumme busterminalen og et attraktivt byrum med plads til ophold og aktivitet og som det første resultat af den nye kickstart bliver der også etableret en ny bygning på pladsen, der skal rumme almene boliger, cafe og butikker.

Fremtiden på vej

Projektet er finansieret delvist af Realdania, der har givet 25 millioner kroner, mens Ballerup Kommune har givet de andre 25 millioner kroner.

Arkitektkonkurrencen var et led i Realdanias kampagne Kickstart Forstaden Version 2.0, hvor Ballerup er en af de tre kommuner, der har opnået støtte til at realisere et kickstart-projekt. De to andre kommuner er Aalborg og Viborg.

Omdannelsen af Banegårdspladsen er det primære projekt, men deltagerne blev også bedt om at komme med overordnede bud på, hvordan man kan fortætte bymidten med nye bebyggelser. Dermed håber man, at kunne vise vejen for de næste etaper af udviklingen af Ballerup Bymidte.

De fire projekter kan ses og nærstuderes på Ballerup Bibliotek hele sommeren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *