Åben arkæologisk udgravning på flyvestationen
arkæologisk-udgravning2-copy.jpg
Jord fra grubehuset undersøges nøje for at finde stykker af vævevægte fremstillet af ler. Foto: Privatfoto
Jernalder Tirsdag i næste uge viser arkæologerne fra Museum Nordsjælland rundt i den igangværende udgravning på flyvestationen.

Netop nu er der fuld gang i udgravningen af en stor jernalderboplads i Sydlejren på den tidligere Flyvestation Værløse. Tirsdag den 28. juni klokken 19 holder arkæologerne fra Museum Nordsjælland åbent hus på udgravningen. Her er alle velkommen til at kigge forbi og se spor efter 1700 år gamle huse og rester af lerkar, som jernalderens bønder brugte i husholdningen.

Bopladsen blev fundet i efteråret 2015, hvor museets forundersøgelser afslørede spor efter jernalderhuse fra tiden omkring 300 e.Kr.

Ligget op til 10 gårde

Museumsdirektør Ole Lass Jensen fra Museum Nordsjælland fortæller om udgravningen:
Oldtidsbopladsen ligger med smuk udsigt over Måløv og Værebro. Det er aktuelle planer om at opføre boliger, der er årsagen til de arkæologiske udgravninger.

Undersøgelserne viser, at der i jernalderen har ligget op til 10 gårde på stedet. Der er også fundet ildsteder og affald, for eksempel dele af lerkar, der viser glimt af det daglige liv på bopladsen.

Fundet spor af væve

Ud over de store beboelseshuse har der været en lille arbejdshytte på bopladsen, et såkaldt grubehus. Stumper af vævevægte udgravet i grubehuset viser, at det blev benyttet til fremstilling af tekstiler, som var en værdifuld vare i jernalderen.

Jernalderbopladsen knytter sig til en række vigtige fund, der tidligere er udgravet i nærområdet. Fund, som til sammen viser, at landskabet omkring Flyvestation Værløse var særdeles værdsat i store dele af forhistorien.

De tidligere fund tæller blandt andet rigt udstyrede grave fra jernalderen, hvor gravgaverne omfatter prestigegenstande som drikkeglas og bronzekar importeret fra Romerriget.

Der er adgang til flyvestationen ved Bringevej i Måløv. Kør ind gennem porten og op til T-krydset og følg de opstillede skilte frem til udgravningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *