Skole satser hårdt på bedre arbejdsmiljø efter flere påbud
Grantofteskolen-11-copy-1.jpg
Baltorpskolen, afdeling Grantoften har endnu en gang fået påbud fra Arbejdstilsynet om det psykiske arbejdsmiljø. Nu vil ledelsen sætte ekstra ind for at komme problemerne til livs. Ballerup Lærerforening er skeptisk og vil se resultater. Foto: Arkivfoto
arbejdsmiljø Grantofteskolen har i årevis kæmpet med flere påbud fra Arbejdstilsynet om vold, trusler og presset psykisk arbejdsmiljø. Nu skal skuden vendes.

At lærerne på landets skoler indimellem er pressede har mange en fornemmelse af, hvis man lytter til debatten. Men en af de skoler, der er hårdt presset på det psykiske arbejdsmiljø er Baltorpskolen, den tidligere Grantofteskolen.

Skolen har siden 2013 fået flere påbud fra Arbejdstilsynet om episoder med vold, trusler og verbale krænkelser og i det hele taget høje følelsesmæssige krav i arbejdet. Men allerede i 2009 blev problemerne påtalt.

Trods en indsats og løbende påbud, er det ikke lykkedes at komme af med ’pletten’ fra Arbejdstilsynet. Blandt andet på baggrund af den historik var lærerene på Grantofteskolen ikke vilde med den nye skolestruktur, der lagde to af Ballerups mest udfordrede skoler sammen, nemlig Grantofteskolen og Rugvængets Skole og omdanne dem til en skole, Baltorpskolen med to afdelinger.

Sammenlagt blev de imidlertid og i begyndelsen af åretfik afdeling Grantoften så igen besøg af Arbejdstilsynet – med samme resultat. Et nyt påbud.

Nye toner

Nu vil den nye skoleledelse tage skeen i den anden hånd og gøre noget ved problemet, der har huseret på skolens matrikel i årevis.

»Vi har sat et internt arbejde i gang med nogle arbejdsmiljøgrupper, der skal identificere problemerne og forebygge nye påbud. Det er jo en sag, der ligger mange år tilbage, så derfor er vi nødt til at handle på det nu. Vi fik det seneste påbud for nogle få måneder siden, så vi har haft relativt kort tid til at handle. På den tid kan man ikke ændre alting, men vi arbejder intenst på, at vi ikke får nogen påbud næste gang, Arbejdstilsynet kommer på besøg,« siger Henrik Langer Carlsen, ny distriktsskoleleder på Baltorpskolen.

Forældrene på banen

Han erkender, at det er et hårdt job at ændre arbejdsmiljøet, for der er mange faktorer, der spiller ind.

»Vi kan ikke gøre ret meget ved, at vi ligger i et område med store udfordringer. Vi har en del børn, som har nogle store udfordringer. Men netop derfor har vi valgt at gå nye veje. Vi har nedsat disse grupper, der blandt andet også sætter ind overfor forældrene. Det er rigtig vigtigt, at vi får forældrene på banen og lærer dem om konflikthåndtering, at være gode og ansvarlige forældre og en masse andre ting. Det skal være en 360 graders indsats, der skal ændre den kultur, og gøre, at vi får et bedre arbejdsmiljø,« siger Henrik Langer Carlsen.

Arbejdsgrupperne har allieret sig med specialister fra Arbejdstilsynet, Ballerup Kommune og ikke mindst lærere, der skal være med til at løse problemet. Lærere, som til dagligt arbejder på skolen og underviser klasserne, men som samtidig er specielt klædt på til tage hånd om de specielle problemer, der er på skolen og løse konflikter og løfte det psykiske arbejdsmiljø.

»Vi skal også være bedre til at vise lærere, at de ikke er alene med problemerne. Mange lærere har været bange for, at det var dem, der var noget galt med, hvis de følte problemerne voksede over hovedet på dem. Men vi skal bakke op om lærerne og vise, at vi tager problemerne alvorligt. Vi er ikke i mål, slet ikke, men vi arbejder hen imod en løsning,« siger Henrik Langer Carlsen.

Læs også: Lærerformand: Mangler ressourcer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *