Kommunen vil have borgerne til at huse flygtninge
flygtningehus_16-1.jpg
Kommunen har indrettet flere midlertidige boliger til flygtninge - blandt andet ved Møllen på Gl. Rådhusvej, hvor også Venligboerne holder til og samler møbler og andet ind til de nye borgere, der kommer til kommunen. Men der er stadig brug for flere boliger, og derfor opfordrer kommunen private borgere til at leje værelser eller boliger ud til flygtningene. Foto: Flemming Schiller
integration Ballerup Kommune vil gerne have borgerne til at lægge hus eller lejlighed til de nye flygtninge, som kommer til kommunen i disse år.

Det er ingen hemmelighed at Ballerup Kommune er udfordret af at skulle finde boliger til de flygtninge, der kommer til kommunen i disse år. Og selvom det ser ud til, at kommunen klarer det i år, hvor der forventes at ankomme 72 flygtninge, så ser det allerede næste år ud til at blive et problem. Her lyder det foreløbige forventede antal flygtninge på 97, og selvom kommunen løbende udvider boligmassen, kan det blive nærmest umuligt at finde boliger til alle.

Derfor har man kigget lidt på, hvordan man gør i andre kommuner, og her har idéen med privat indkvartering været en mulighed, som flere har benyttet sig af. Altså hvor private borgere udlejer et værelse, en førstesal eller et helt hus eller lejlighed ud til kommunen, der så bruger det som midlertidig bolig for flygtninge.

»Vi har allerede oplevet interesse og nysgerrighed fra flere borgere, der helt uopfordret har henvendt sig, fordi de gerne vil hjælpe flygtningene på den ene eller anden måde. Så selvom vi først sådan officielt går i gang med at søge private udlejere 1. juni, så har vi allerede et par stykker skrevet ned,« fortæller jobcenterchef Ina Stevenius Ringsdal.

Holder borgermøde

For at få flere til at byde ind med boliger har kommunen valgt at holde et borgermøde på rådhuset tirsdag den 31. maj klokken 19. Her har de inviteret både en værtsfamilie og en flygtning til at komme og fortælle om deres oplevelser og erfaringer med privat indkvartering.

Ud over at privat indkvartering kan hjælpe kommunen med at finde nok boliger, håber man også, at det gavner integrationen.

»Det der gør den private indkvartering til noget særligt er jo, at flygtningene i et eller andet omfang bliver en del af en familie. Det er en lidt anden måde at blive integreret på, og vi tror, det kan være positivt for nogle at bo i et helt andet kvarter, end de måske ellers ville have havnet i,« siger Ina Stevenius Ringsdal, der dog understreger, at der ikke ligger noget krav om, at man som udlejer skal involvere sig mere end man selv ønsker i den nye lejers liv.

»Der ligger ikke implicit forventninger om, at man som privat udlejer til flygtninge skal gøre en masse. Men flere udtrykker, at de gerne vil hjælpe og gøre en indsats for integrationen på en eller anden måde,« siger hun.

Vigtigt at matche

Et af de vigtigste elementer i den kommende ordning med privat indkvartering af flygtninge bliver at få skabt nogle gode match mellem flygtning og udlejer.

»Vi skal selvfølgelig ikke sende dybt traumatiserede eller syge flygtninge ud i private boliger. Og vi vil også lytte til de enkelte udlejere – hvad det er for ønsker, de har. Man kunne for eksempel godt forestille sig, at nogle ville foretrække at få en familie til at flytte ind i stedet for måske tre enlige, unge mænd. Og sådanne ønsker vil vi selvfølgelig lytte til, så vi kan forventningsafstemme på forhånd,« siger Ina Stevenius Ringsdal.

Boligerne skal naturligvis være i orden og godkendt til beboelse. Det kan være alt fra et enkelt værelse til et helt hus. Den private udlejer indgår en kontrakt med Ballerup Kommune for et halvt år ad gangen med mulighed for forlængelse, hvis dette ønskes.

 

Faktaboks: Infomøde

Ballerup Kommune holder informationsmøde om privat indkvartering af flygtninge tirsdag den 31. maj klokken 19 på Ballerup Rådhus.

Alle er velkomne, der vil både være oplæg og mulighed for at stille spørgsmål

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *