Historien bliver levende i Smørum
Historie Der vil være en masse at komme efter for de historisk interessererede i Smørum i den kommende weekend.

Den dramatiske historie kommer i den grad til live i Ledøje-Smørum Historiske Forening den 29. maj. Mellem klokken 12 og 16 holder foreningen tema om ’svenskeslaget’ i 1659, hvor en gruppe bønder fra Smørum overvandt en gruppe brutale svenske lejesoldater.

I kulturhuset og på de grønne områder bagved vil der være en række aktiviteter om det berømte slag. I kultursalen bliver der indrettet et fortællerhjørne, hvor man kan høre beretningen om svenskernes plyndringer i området 1657-1660, hvor det til sidst blev for meget for Smørum-bønderne og de gjorde modstand.

Man vil desuden kunne lave snore ved hjælp af slyngstokke, der var en kendt teknik på den tid ligesom der vil værre forskellige udstillinger om svensketiden.

Sten og håndværk

Fra klokken 12.30 til 13.30 vil flintsmeden og museumsinspektør Søren Moses binde stenalder og 1650’erne sammen. Han vil fortælle om vores forfædre og at vores forestilling om at de var rå og uciviliserede huleboere ikke holder i virkeligheden. Han vil også fortælle om de håndværksteknikker, som man brugte i stenalderen og vise, at de var meget mere sofistikerede end antaget. Man formåede faktisk at lave en kniv, hvis form stadig blev brugt i svenskekrigene og endda i vor tid.

Mellem klokken 13.30 og 16 kan børn og voksne selv prøve at hugge i flint og lave mange forskellige smykker og andre redskaber som i stenalderen.

Der vil naturligvis være mulighed for at fylde maven med helstegt pattegris og andet godt til ganen.

Der vil under alle omstændigheder blive rig mulighed for at opleve historien på tæt hold.

Det hele foregår ved Kulturhuset i Smørum, Smørum Bygade 35, søndag den 29. maj.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *