Forfatter ved et tilfælde
henrik_jensen_5.jpg
Henrik Jensen havde egentlig aldrig overvejet at skrive en bog - han læste dem bare. Men han løb tør for bøger at læse og så måtte han jo selv skrive en. Foto: Flemming Schiller.
Skrivekløe Henrik Jensen fra Ballerup har netop udgivet sin første bog. Det er en dramatisk krimi om mord og kidnapning. Men debutanten tager udgivelsen roligt og elsker stadig sit faste job, der er meget langt fra mord, krimi og skrevne ord.

Mere end 40 år efter, at Jørgen Langholm mistede sin store kærlighed, Henriette, dukker en mystisk æske op med et morbidt indhold. Indholdet peger på uhyggelig vis på det gamle mord, som Jørgen aldrig er kommet sig helt over. Men skaber også en sammenhæng med en ny sag om hans elskede steddatter, Mille, som er forsvundet i Spanien. Det bliver en både hæsblæsende og dramatisk kamp mod uret for at redde Mille fra en psykopatisk morder, der kender Jørgen alt for godt.

Sådan er det dramatiske plot i Henrik Jensens nye bog ’Ondt liv’, som fredag udkom på Forlaget Mellemgaard. Henrik Jensen har godt nok læst en del krimier i sit liv, men har aldrig skrevet en bog før. Han har faktisk, efter eget udsagn, ikke engang skrevet en tale til en fest. Men alligevel endte det med, at den 54-årige servicetekniker på hjælpemiddelcentralen i Ballerup nu kan kalde sig krimiforfatter.

Pludseligt plot

Det har været en lang, men lærerig proces som den bogglade mand har været igennem, siden han for tre år siden stod ved reolen derhjemme og trak den ene bog ud efter den anden. Han havde læst dem alle og vidste ikke rigtig, hvad han nu skulle læse.

»Så sagde min søn. ’Skriv din egen bog, far’. Det tænkte jeg lidt over. Så begyndte det langsomt at tage form. Plottet voksede og efterhånden kunne jeg begynde at skrive,« siger Henrik Jensen, der tager afslappet imod i villaen i Ballerup, hvor han har boet med sin familie siden 1998.

For to år siden begyndte skriveriet langsomt og det tog sin tid. Der var både en familie og et job, der skulle passes, så det handlede om at finde roen indimellem.

»Min søn er elitesvømmer, så når han og fruen var på weekendtur, så satte jeg mig og skrev. Jeg overvejede også den der med at tage væk i et sommerhus i længere tid eller leje et slot, men det fungerede ikke for mig. Det var ikke måden for mig. Desuden tror jeg også, at det ville være blevet upopulært hos familien,« fortæller Henrik Jensen, som begyndte på helt bar bund.

På bar bund

Han havde ikke nogen hjælp i begyndelsen og måtte ofte gennemspille plottet og karaktererne for sig selv i bilen eller på andre tidspunkter. Men en historie tog form, med udgangspunkt i Københavns Nordvestkvarter, hvor Henrik Jensen er opvokset og Spanien, hvor han har holdt ferie i de sidste 20 år. På den måde kunne han gøre sin research lidt lettere.

»Handlingen er ren fiktion. Hovedpersonen har intet med mig at gøre og de andre personer heller ikke. Men jeg har taget udgangspunkt i steder jeg kender. Steder, jeg er vokset op og har holdt ferie og mange siger, at de kan genkende det. Så jeg har tilsyneladende ramt det. Det gjorde også min research lidt lettere, at jeg ikke skulle ud og opdage nogle gader, et kvarter eller et område« siger Henrik Jensen.

Udgivelsen er sikret

Da han var færdig med historien gik jagten ind på et forlag, der ville udgive bogen. Han mødte ikke nogen forlagsfolk, men sendte filerne elektronisk og efter tre afslag fik han en positiv henvendelse fra Forlaget Mellemgaard. De var meget interesserede i at udgive bogen.

»Det var rigtig dejligt. Jeg kunne godt have frygtet en række afslag, men jeg slap. Jeg har fået en stor hjælp fra forlaget, der har læst tingene igennem og redaktøren har givet en masse god sparring og feedback. Det har jeg lært meget af. Jeg er klart blevet en bedre skribent af at skrive bogen. Jeg har jo aldrig skrevet noget, men jeg har altid godt kunne lide ord. Nu skulle jeg også lære at bruge dem rigtigt,« fortæller Henrik Jensen.

Ordene blev brugt rigtigt og endte med en færdig bog, som udkom fredag. Nu venter et større PR-arbejde for at ’sælge’ bogen ude i det ganske land.

Tager det roligt – sådan da

Men selvom processen har været hård og familien indimellem har grinet lidt af den skøre ide, men også bakker fuldt op om projektet, så tager den nybagte forfatter tingen helt roligt.

»Jeg glæder mig til modtagelsen og jeg håber da også, at jeg får nogle gode anmeldelser. Men jeg tager det egentlig ganske roligt. Det er en hobby for mig og det bliver det nok ved med at være. Det er ikke en livslang drøm, men blot en ide, som opstod. Nu er det så lykkedes, men jeg beholder mit job,« griner Henrik Jensen, der altså tager sin forfatterdebut med stoisk ro. Og så alligevel ikke helt.

»Jeg er begyndt at skrive på noget nyt. Det er en spændingshistorie og nogle af figurerne fra den første bog kan man nok genkende. Men det er en selvstændig bog. Der sker jo alligevel noget, når man gennemgår sådan en proces og udvikler et nyt univers, som det er at skrive en bog. Der er ikke nogen deadline, den bliver færdig, når den bliver færdig,« siger Henrik Jensen, der tror, at tilblivelsen af den næste bog bliver lidt hurtigere, idet sønnen skal af sted på efterskole efter sommerferien og der bliver derfor lidt mere tid til at sætte sig ind for at skrive.

»Det mest spændende har været at researche og komme ud for at snakke med mennesker og lære nye ting. En skriveproces er jo ret ensomt, så det har været godt at lave research. Det kan også tage lidt tid, men jeg har tid nok. Jeg skal ikke leve af at skrive, medmindre min bog pludselig sælger 25.000 eksemplarer i 25 lande. Så er det måske en anden sag. Ja, skriveriet går lidt i blodet, det kan jeg ikke løbe fra. Men jeg vælger at tage tingene roligt og holder det på hobbyplanet,« siger Henrik Jensen, som lod tankerne flyde og endte med at skabe sit eget literære univers som en hobby.

Man kan møde Henrik Jensen i Arnold Busck i Ballerupcentret lørdag den 28. maj klokken 11-13.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *