Færre hjemløse i Ballerup
hjemløs-COLOURBOX-copy.jpg
Fra 2013 til 2015 er antallet af hjemløse i Ballerup Kommune faldet fra cirka 65 til 45. En koncentreret indsats med at skaffe boliger og tilbyde omfattende støtte har båret frugt. Foto: Colourbox
Hjemløse På landsplan stiger antallet af hjemløse, men i Ballerup har man succes med en særlig hjemløseindsats, som har nedbragt antallet af hjemløse med 30 procent.

Det er tit komplicerede sager, når en hjemløs ’’dukker op’’ i kommunen. Det helt åbenlyse er selvfølgelig, at personen mangler et sted at bo, men dertil kommer ofte forskellige psykiske og fysiske problemer – såvel som økonomiske.

Men i Ballerup Kommune lader det til, at man har knækket koden – i hvert fald for en del af de hjemløse, som findes i kommunen. De nyeste tal viser nemlig, at antallet af hjemløse i Ballerup Kommune er faldet fra cirka 65 personer i 2013 til cirka 45 i dag – altså et fald på omkring 30 procent.

Erik Vestergaard har været projektleder på den særlige hjemløseindsats i Ballerup og glæder sig over de foreløbige resultater:

»Jeg må sige, at det går rigtig godt. Jeg tror faktisk, at vi er den eneste af Københavns omegnskommuner, der oplever et fald i antallet af hjemløse – og et fald på 30 procent må siges at være signifikant. Og vi er ekstra glade over, at vi også ser et fald i antallet af unge hjemløse under 30 år – en gruppe der på landsplan er stigende, siger han.

I dag er der således 22 unge hjemløse i Ballerup Kommune – mod 30 i 2013.

Bolig først – så støtte

Hvad gør I, som virker?

»Det der virker er ’housing first’. Det vil sige at skaffe dem en bolig først og fremmest. Dertil kommer en massiv bostøtteindsats, hvor vi hjælper borgeren med alt muligt praktisk lige fra indretning til betaling af regninger og hjælp med at lave afdragsordninger på gammel gæld og så videre,« forklarer Erik Vestergaard.

»Det helt afgørende er, at få folk til at blive boende. At få brudt den negative spiral, hvor de ryger ud af boligerne igen efter noget tid. De har ofte psykiske lidelser og et udtalt behov for støtte, så vi kan ikke bare putte dem ind i en bolig og tro, at så er alt godt. For nogle af dem er det vildt angstprovokerende at gå ind i lejligheden og lukke døren. Stilheden kan være meget larmende, siger nogle af dem,« fortæller Erik Vestergaard.

Kommunen har øremærket 10 boliger om året til hjemløse-projektet.

»Vi har indtil nu hjulpet 14 hjemløse med en bolig. Vi har lige taget fem nye ind i projektet og yderligere fem står i kø,« siger Erik Vestergaard.

Der er afsat penge til indsatsen frem til udgangen af 2017. Projektet ledes af Erik Vestergaard fra Ballerup Kommunes Rusmiddelcenter, Brydehuset.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *