Der skal fortsat være Ballerup i Kina
Kinabesøg-borgmesterkontoret-copy-1.jpg
Der er nu dannet grundlag for flere kinesisk-danske besøg,efter at Ballerup Kommune har forlænget samarbejdet med Wuxi i Kina. Her er et billede fra et kinesisk besøg på rådhuset i 2014. Foto: Arkivfoto.
Samarbejdet mellem kinesiske Wuxi og Ballerup skal fortsætte i endnu tre år. Det besluttede kommunalbestyrelsen. Men de borgerlige ønsker samarbejdet op på et nyt niveau.

Siden 2007 har Ballerup Kommune sammen med Egedal og Frederikssund kommuner, den såkaldte Bycirkel, samarbejdet tæt med den kinesiske region Wuxi. Samarbejdsaftalen er blevet forlænget i to perioder og mandag aften forlængede kommunalbestyrelsen samarbejdet mellem Bycirklen og Wuxi med endnu tre år, så aftalen løber til 2019.

Wuxi har givet udtryk for, at de ønsker aftalen forlænget og erfaringerne fra samarbejdet fik altså også Ballerups politikere til at forlænge aftalen.

Det er især de efterhånden gode relationer og de mange fælles erfaringer på erhvervsområdet og den kulturelle udveksling, der har fået politikerne til at forlænge aftalen. I den seneste periode har især erhvervssamarbejdet stået højt på listen og håbet er, at Bycirklen kan blive ramme om investeringer i Danmark fra kinesisk side.

Tålmodig indsats

Fra både dansk og kinesisk side anerkendes det lokale samarbejde og man regner med, at det kan forøge dansk-kinesisk samhandel og udvikling i fremtiden. Samtidig viser erfaringen, at et samarbejde med kineserne kræver tålmodighed og en vedholdende indsats og derfor er en forlængelse af aftalen en god ide.

»Vi har haft mange gode erfaringer og har skabt nogle gode relationer, som skal vedligeholdes og derfor vil vi gerne forlænge, men også udbygge samarbejdet. Samtidig er det en forudsætning, at vi ikke skal bruge flere penge i forhold til det budget der er lagt,« siger borgmester Jesper Würtzen (A).

Fokus på erhverv

Helt konkret skal samarbejdet satse på skole- og uddannelsessamarbejde, som hidtil og man vil desuden fremme kultur- og idrætsaktiviteter. Endelig skal erhvervssamarbejdet fastholdes og udvikles med et øget fokus på at involvere andre parter i Region Hovedstaden i samarbejdet.

Netop erhvervssamarbejdet er det vigtigste og vel egentlig den eneste grund til, at den borgerlige fløj i kommunalbestyrelsen stemte for en forlængelse.

»Især erhvervssamarbejdet er vigtigt, for det er jo de private virksomheder, der skaber indtægter til samfundet og dermed velfærd. Vi vil gerne stille spørgsmålstegn ved, om det er kernevelfærd, især når det handler om skole og idrætssamarbejde. Vi stemmer for, men vi vil gerne løfte det op på en nyt plan og samtidig holde fast i, at der naturligvis ikke skal bruges flere penge på projektet end afsat i budgettet,« siger Kåre Harder Olesen (V).

Samme indstilling havde konservatives Martin Jonassen.

Ikke kernevelfærd

»Det projekt er nok ikke kernevelfærd. Vi mener jo, at udenrigspolitik som udgangspunkt skal føres i Udenrigsministeriet. Hvis dette samarbejde bliver løftet fra lokalt plan op på et mere regionalt plan, der involverer hele hovedstadsområdet, så giver det mere mening. Derfor stemmer vi for en forlængelse, men der skal ske en udvikling af samarbejdet,« siger Martin Jonassen.

Lone Madsen fra Dansk Folkeparti kunne ikke stemme for et samarbejde på hverken skole- og uddannelsesområdet eller på kultur og idrætsområdet, men kun på erhvervsområdet.

Det kunne til gengæld Enhedslisten og forlængelsen var hermed en realitet.

Det var da også en fortrøstningsfuld borgmester, der satte punktum for sagen.

»Det er klart,at vi skal løfte samarbejdet op på et regionalt plan. Det er den udvikling der skal ske i de kommende år,« sagde borgmesteren og fik dermed mulighed for at brande Ballerup tre år mere i det store asiatiske land.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *