Wagn har fået barndommens dør med på plejecentret
Min-egen-hoveddør-11.jpg
Wagn Hansen var ikke i tvivl, da demensvejlederen spurgte ham, hvordan han gerne ville have, at hans dør på plejecentret skulle se ud. Og så kørte demensvejlederen til Kastrupvej 106, Wagns bardomshjem, og tog et billede af døren. Foto: Flemming Schiller
genkendelighed De ældre beboere får lettere ved at finde hjem, når de selv får lov at designe hoveddøren, viser et nyt projekt på Plejecenter Lundehaven.

Scenariet er velkendt på ethvert plejecenter: En ældre beboer vandrer lidt hvileløst rundt på gangen og kigger ihærdigt på de små navneskilte ude foran dørene. Men alle dørene ligner hinanden og det er svært at læse bogstaverne, så tit må den ældre spørge om vej eller ’’prøve lykken’’ og gå ind et sted.

Det kan være utrolig frustrerende for den enkelte ældre beboer, som bare gerne vil ’’hjem’’, men har svært ved at finde sig egen hoveddør.

Derfor var Lundehavens demenskoordinator, Trine Oemann, straks med på idéen, da hun hørte om projekt ’Min egen hoveddør’, der i al sin enkelthed går ud på, at de ældre selv får lov til at designe deres egen hoveddør, så den bliver helt unik – og beboeren dermed får lettere ved at finde hjem.

Hvilken dør vil du ha’?

Projektet er blevet til i samarbejde med organisationen The Eden Alternative Denmark og Billedbutikken. Lundehaven udpegede to beboere, som skulle være med i projektet.

»Vi valgte to forholdsvis nytilflyttede, som vi vurderede var en lille smule utrygge i hverdagen, og kunne have lidt svært ved at finde hjem,« fortæller Trine Oemann.

De to var Elga Jensen og Wagn Hansen, som begge er meget glade for deres nye hoveddøre.

»Tidligere sad Elga ofte udenfor på gangen og spurgte, hvor hun boede,« fortæller Trine Oemann.

Men nu er den skriggule dør med lilla kanter ikke til at overse.

»Er den ikke flot?,« udbryder Elga, som kommer trillende med sin rollator hen ad gangen. Og jo, det er den.

Min-egen-hoveddør-(6)

Elga kan ikke selv huske, at hun havde svært ved at finde hjem før, men hun fortæller, at hun tidligere selv arbejdede på et plejehjem og derfor synes, at det er en rigtig god idé med de unikke døre.

Hvorfor det lige blev gul og lilla, kan hun ikke huske. Men hun synes, den er flot, den nye hoveddør.

Barndommens gade

Wagn Hansen, som bor et par døre fra Elga, kan til gengæld godt huske, hvorfor han valgte den dør, han gjorde.

»Kan du se, at vinduerne er slebet?,« spørger han.

Dem husker han tydeligt – vinduerne, og så nummeret 106. Det lille blå skilt med tallene på er han særligt glad for, fortæller han.
Min-egen-hoveddør-(2)

Døren er påklistret et billede af døren til den opgang, som Wagn Hansen boede i som barn.

»Jeg spurgte ham, om han ville have et billede af sin gamle hoveddør – for det kunne måske gøre det lettere at genkende den, fortæller demenskoordinator Trine Oemann.

Wagn Hansens svar var ikke til at tage fejl af: ’Kastrupvej 106’, sagde han. Og så kørte Trine til Amager, hvor hun fandt Kastrupvej 106 og tog et billede af den røde dør med de facetslebne ruder og det lille blå skilt.

Billedet lavede Billedbutikken om til et gigantisk klistermærke, som blev klæbet på Wagns dør på plejecentret.

»Det glæder mig meget,« siger Wagn, der griner og nyder opmærksomheden – og lover at skrive autografer til alle, når besøget er slut.

Håber på flere

Trine Oemann fortæller, at de håber at kunne udvide projektet, så endnu flere beboere kan få lov at designe deres helt egen hoveddør.

»Vi håber, vi kan søge penge fra værdighedsmilliarden – og derudover kan vi måske få lavet en god aftale med Billedbutikken, så beboere eller pårørende selv kan købe et billede til døren,« siger hun og lover at hun nok skal give en hånd med at få sat det op.

»Det her projekt har været så positivt. Der er mange – både de andre beboere og pårørende som har kommenteret dørene, og alle synes, det er en rigtig god idé,« tilføjer hun.

Og Elga sidder ikke længere på gangen og spørger, hvor hun bor. Ligesom Wagn nu heller ikke har problemer med at finde hjem.

1 kommentar om “Wagn har fået barndommens dør med på plejecentret”

  1. Karin Mikkelsen siger:

    Rigtig god ide, jeg er SÅ glad for at I har sat dette igang også fordi det er vigtigt for beboerne at bevare så meget af deres selvstændighed som muligt. Min mor ser også meget gladere ud end sidst jeg så hende, tusinde tak .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *