Ros, affald og masser af is
søndergård_skrald3.jpg
Belønningen var yderst populær. Børnene stimlede sammen foran isbilen, der havde maser af vaffelis til de hårdtarbejdende unger. Foto: Flemming Schiller.
Affald Tre børnehaver fra Måløv har i de sidste uger samlet en masse affald op fra deres nærområde. Fredag fik ungerne belønningen.

Det var egentlig en helt almindelig fredag formiddag i Måløv. Men i børnehuset Søndergård var der noget, der ikke var som det plejer. Inde bag ruden stod en stadig større flok børn og kiggede længselsfuldt ud mod parkeringspladsen, hvor en velkendt blå bil rullede op.

Efterhånden var stort set alle børn samlet og råbene begyndte at gjalde med forventningsfulde små stemmer.

»Is, is, is,« blev der råbt i nogle minutter, inden de mange børn under kontrolleret kaos og sikkert gelejdet af pædagogerne gik ned ad trappen og hen til Hjem-Is-bilen, der havde åbnet for lugerne, og de fristende vaffelis blev delt rundhåndet ud.

At isbilen ankommer sådan en almindelig dag, er bestemt ikke normalt, men dagen var også lidt speciel.

Iskold belønning

Is-seancen var faktisk en belønning til de dygtige børn, der i de sidste 14 dage har været rundt i lokalområdet for at samle affald ind. Sammen med børnehuset Kærlodden og Måløv By børnehus har poderne vandret på gader og stræder for at samle det affald op, som de voksne smider. Det er i alt blevet til mellem 50 og 60 kilo pr børnehus og nu er affaldsposerne samlet bag Søndergård, hvor de enten skal smides ud eller bruges.

»Ungerne synes det er rigtig sjovt og har samtidig fået gjort det til lidt af en konkurrence om at samle ind. Noget af affaldet bliver kørt på genbrugsstationen, men vi har også ting, som vi kan bruge til udsmykning. Det handler unde alle omstændigheder om, at vi lærer børnene at affald ikke er noget der skal smides i naturen. Så håber vi, at de kan lære deres forældre det,« siger

Helle Kastrup, leder af børnehuset Søndergård.

Hun håber, at man ved at lade børnene forholde sig til affald i så tidlige en alder, at man kan skabe mere bevidsthed om at passe på naturen og ikke smide affald. Danmarks Naturfredningsforening har i følge personalet i børnehuset være meget hjælpsomme i forbindelse med indsamlingen og har lavet en del materiale, målrettet forskellige aldersgrupper.

Imponerende bedrift

Hvem de har samlet mest affald ind er ikke så vigtigt. Som Helle Kastrup siger det, så handler det bare om at lære børnene om affald. Den blå isbil var bestilt af Ballerup Kommune og seancen blev også overværet af formand for Teknik- og Miljøudvalget Helle Tiedemann (A).

»Denne affaldsindsamling er en opvarmning til den store affaldsindsamling på søndag (i søndags, red). Jeg synes det er imponerende, at børnene går rundt og samler op efter de voksne, så derfor skal de bestemt belønnes. Samtidig håber vi naturligvis, at de kan lære deres forældre noget om affald og natur,« siger Helle Tiedemann.

Efter et stykke tid kørte isbilen igen og stilheden sænkede sig over Søndergård. Børnene gumlede is og fik deres velfortjente belønning for veludført arbejde inden fredagen igen kunne blive normal og ungerne nu kan tage den formanende pegefinger hjem til forældrene og måske få dem til at gøre sig lidt mere umage for at ramme skraldespanden i stedet for den nærmeste hæk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *