Pilgrimme skal have herberg i Ballerup
pilgrimsrute.jpg
Man kan følge pilgrimsruten gennem Ballerup fra skovbrynet i Jonstrup Vang i nord til Haraldsminde/Hedegårdens Bypark i syd. Disse små blå skilte med en gul ’’muslingeskal’’ viser vej. Foto: Privatfoto
Overnatning En initiativgruppe er i fuld gang med at planlægge etableringen af et herberg for pilgrimsrejsende i Ballerup.

En ny forening er ved at opstå i Ballerup. Foreningen skal hedde ’Albergue Ballerup’ og have til formål at etablere et pilgrimsherberg i byen. Initiativgruppen bag består blandt andre af tidligere borgmester Ove E. Dalsgaard samt Rikke Ærtebjerg, der mødte den tidligere borgmester på vandring på caminoen.

Men hvad skal Ballerup med et pilgrimsherberg?

»Jeg læste en vandrebeskrivelse af pilgrimsruten fra Helsingør til Roskilde, og her skrev forfatteren at der manglede billige alternativer til Lautruppark og Zleep,« fortæller Rikke Ærtebjerg, der straks fik fat i Ove E. Dalsgaard, som synes at idéen om et pilgrimsherberg i Ballerup var alle tiders.

I Ballerup går pilgrimsruten tværs gennem kommunen fra nord til syd og udgør dermed en lille del af det store europæiske net af pilgrimsruter – alle ledende mod endemålet Santiago de Compostela Spanien.

»Ballerup udgør et naturligt stop på ruten, da en sand pilgrim vandrer cirka 25-35 kilometer om dagen. Her passer afstanden fra Hillerød til Ballerup godt. Og er man en ægte pilgrim, har man ikke råd til et hotel hver nat,« forklarer Rikke Ærtebjerg.

Sovesal og simple forhold

Sammen med Ove E. Dalsgaard og en par andre vil Rikke Ærtebjerg nu i første omgang have foreningen op at stå og derefter begynde arbejdet med at få det kommende pilgrimsherberg til at blive til virkelighed.

Derfor har initiativgruppen indkaldt til stiftende generalforsamling i caféen på Ballerup Bibliotek torsdag den 28. april klokken 19, hvor de opfordrer alle, der har lyst til at være med, til at møde op og høre mere.

»Vi har kontakt til foreningen ’Herberger langs Hærvejen’, og har fra dem fået inspiration til indretning, indkøb af materiel og til vedtægter. Men vi skal have stiftet en forening, før vi kan søge fonde og andre om midler til oprettelsen af herberget,« forklarer Rikke Ærtebjerg.

De har allerede kig på nogle lokaler centralt i Ballerup, men det er ikke faldet helt på plads endnu og derfor kan de ikke sige mere. Men de har allerede gjort sig mange tanker om, hvordan pilgrimsherberget skal indrettes.

»Planen er i første omgang, at der skal være en sovesal med 10-12 senge fordelt på 5-6 køjesenge med engangslagner og -pudebetræk, uldtæpper og ekstra madresser til de sommernætter, hvor der kommer flere pilgrimme. Så skal der være to baderum – et til mænd og et til kvinder, alternativt et fællesbaderum med to kabiner og så et lille køkken med to kogeplader, nogle få gyder, pander og service til et simpelt måltid,« fortæller Rikke Ærtebjerg, der glæder sig til at komme i gang med det videre arbejde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *