Enige politikere står bag bidrags-oprør
martin_jonassen_09.jpg
»Bidraget er et slag mod det kommunale selvstyre og derfor er vi klart imod det," sagde Konservatives Martin Jonassen på kommunalbestyrelsesmødet, hvor alle var enige om, at det såkaldte omprioriteringsbidrag er en dårlig idé. Foto: arkivfoto
modstand Det krævede en lang og ophedet diskussion i salen. Men det er en enig kommunalbestyrelse, der udtrykker sin modstand mod det udskældte omprioriteringsbidrag.

Allerede for mere end en måned siden var Enhedslisten fremme med tanker om at gøre oprør mod det såkaldte omprioriteringsbidrag, der skræller én procent af kommunernes serviceramme i de kommende år.

Siden var det så borgmester Jesper Würtzen (A), der foreslog det samme og mandag aften var forslaget så til debat blandt de kommunale politikere. Det endte med en meget lang og ganske ophedet debat i en sag, hvor alle reelt set var enige.

Borgmesteren slog til lyd for, at kommunalbestyrelsen udtrykker sin principielle modstand mod bidraget, der både koster dyrt i kommunekassen og på det kommunale selvstyre. Derfor tordnede borgmesteren også imod den aftale, som regeringen og KL indgik – og som nu betyder store besparelser i kommunerne.

Angreb på selvstyre

»Omprioriteringsbidraget presser kommunernes økonomi og samtidig er det klart et angreb på det kommunale selvstyre. Men der kommer ikke flere penge ud af bidraget, selvom vi får at vide, at der måske kommer nogle puljemidler den anden vej. Som eksempelvis Værdighedsmilliarden, der er skabt gennem finansloven og som delvist er skabt af netop omprioriteringsbidraget. Så det er som at fodre hunden med sin egen hale – værsgo og spis,« sagde Jesper Würtzen.

Han understregede desuden, at han ikke støtter ’Frank Jensen-modellen’, hvor det er staten, der skal gå ind og pege på konkrete besparelser.

»Det er at overlade al kommunalt selvstyre til staten. Det er os i kommunerne, der holder for og tager tæskene, og vi er valgt til at træffe de valg på vegne af vores borgere. Så derfor vil vi ikke gøre som i København,« pointerede Jesper Würtzen.

Opbakning – trods alt

Hos de andre partier var der også opbakning til selve ideen og forslaget, selvom det kneb lidt med forståelsen.

»Venstre er med i den principielle modstand mod bidraget. Men jeg undrer mig stadig over, at det er borgmesterens forslag og ikke Enhedslistens. Det venter jeg stadig på. Jeg er ikke vild med omprioriteringsbidraget og det har jeg givet udtryk for mange gange. Det er et angreb på det kommunale selvstyre og det har jeg luftet flere gange internt i mit parti. Men når det så er sagt, så synes jeg også, at Socialdemokraterne bruger bidraget som en undskyldning for alt muligt. Bare der er noget, som ikke kan lade sig gøre, så er det bidragets skyld. Vi skal ikke tro, at alt falder ned om ørerne på os, bare fordi vi ikke har den ene procent af servicerammen. Der er klart et element af politisk drilleri i det her, for der var med garanti ingen reaktion fra forsamlingen her, hvis vi havde en S-ledet regering,« sagde Kåre Harder Olesen (V).

Der var også opbakning fra Konservative, der ligeledes slår på, at bidraget er et angreb på det kommunale selvstyre og samtidig hårdt for den kommunale økonomi. Martin Jonassen understregede samtidig, at han var helt enig med borgmesteren i, at ’københavner-modellen ikke var egnet.

»Bidraget er et slag mod det kommunale selvstyre og derfor er vi klart imod det. Samtidig er jeg helt enig med borgmesteren i, at det ikke er staten, der skal bestemme hvad og hvor der skal spares, men at det er en kommunal opgave. Derfor støtter vi bestemt heller ikke københavner-modellen,« sagde Martin Jonassen.

Officiel holdning

Også Enhedslisten og Dansk Folkeparti erklærede sig enig i forslaget og dermed blev borgmesterens forslag vedtaget af en enig kommunalbestyrelse.

Dermed melder Ballerup officielt, at man er modstander af omprioriteringsbidraget og at både KL samt Indenrigsministeren og Finansministeren får samme melding.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *