Da man ’’kvalte’’ dialogen
Debat Meget lidt i politik er smuk og i disse tider handler det meget om at fjerne det som andre har opbygget. Ofte er det økonomiske årsager, men tit bliver gode politiske ideer administrativt kvalt. Det er sket med dialogfællesskaberne på dagtilbudsområdet.

Det kan lyde som en lidt ”hippie-agtig” tanke med dialogfællesskaber bestående af pædagoger, politikerer, forældre, børn og embedsfolk. Det var også min umiddelbare indskydelse, da vi begyndte tilbage i 2011.

Resultatet var dog en fantastisk nytænkning i et ellers meget bureaukratisk kommunalt system.
Ideen med at pædagogerne skulle vise og fortælle os om hvad de laver, var ikke bare en smuk tanke. Det var en realiserbar løsning. For første gang kunne vi som politikere se og høre, hvad der sker i vores daginstitutioner, i stedet for at læse om det.

Pædagogerne kunne se og lære af hinanden og vi kunne i fællesskab tale om hvad der er kvalitet. Mere dialog, mindre bureaukrati. En kæmpe succes.

Men sådanne gode ideer er det bare ikke alle der deler. Dem som vil have at alt skal kunne måles, vejes og puttes i et excel-ark, trives ikke med dialogbaserede løsninger.

Så da dialogfællesskaberne skulle vurderes, så blev konklusionen fra administrativ og politisk side: De var fine, men kunne de dokumentere det pædagogiske arbejde?

Jeg var rystet. Havde de intet lært af den proces, vi havde gennemgået? Er ønsket om at se flere lange rapporter simpelthen så stort, at den skal dræbe den platform for dialog, vi lige havde vækket til live?

Det må være tilfældet, for siden 2014 har dialogen ligget stille.
I den politiske aftale for 2016 står der, at man vil kigge på udviklingen af en version 2.0. Det er en administrativ måde at skrotte den oprindelige og lave en ny. Hvis ikke så var det vel bare at gå i gang igen. Der er trods alt gået to år siden sidst, så mon ikke dagtilbuddene gerne vil vise deres arbejde frem igen og i dialog med politikerne og administrationen?

Det tror jeg, og derfor er det dybt skuffende at opleve, hvordan man administrativt har ”kvalt” en af de få smukke ting vi skabte i den forgangne valgperiode, nemlig dialogen mellem dagtilbud og politikerne. Det er virkelig trist!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *