Bogstavernes betvinger
Karoline-mesterlæser-forside.jpg
Karoline Mandal Rem, med diplom forrest, fra Skovlunde Skole Nord læste blandt andet H.C. Andersen op, så alle måtte overgive sig. Hun vandt dermed BM i oplæsning. Foto: Kim Matthai Leland.
Ordekvlibrist Den 12-årige Karoline Mandal Rem fra Skovlunde vandt Ballerup Mesterskabet i læsning ved en festlig og spændende dyst på Tapeten.

Der var næsten stemning som til en landskamp i foreningscenter Tapetens store sal i Ballerup onsdag den 17. marts. Her kæmpede 19 elever om Ballerup Mesterskabet i oplæsning foran 250 af deres klassekammerater, der fulgte dem med bannere, trommen i bordene, indlevelse – og god sportsånd.

De 19 finalister fik hver 2×2 minutter til at oplæse henholdsvis en kendt og en ukendt tekst for den tre mand store jury, der gav point fra 1 til 9 for blandt andet hastighed og tydelighed, indlevelse, pausering, lydstyrke og kontakt med publikum.

Malede landskaber med ord

I en tæt afgørelse blev vinderen 12-årige Karoline Mandal Rem fra 6.a på Skovlunde Skole Nord. Hun oplæste indledningen til H.C. Andersens ”Den grimme ælling” og en nyhedstekst om hiphop.

»Begge var svære tekster, som Karoline formidlede på en levende måde. Hun formåede at male landskaber med sine ord,« lød juryens begrundelse.

BM i oplæsning er et nyt initiativ for at sætte fokus på læseforståelse, tekstindlevelse og flydende læsning på skolernes mellemtrin. 12 af de 19 finalister var i øvrigt drenge, der ellers ikke generelt er de største læseheste.

Kollektiv indsats

BM i oplæsning er et samarbejde mellem skolernes pædagogiske læringscentre og Ballerup Bibliotek, der har været med til at udvælge tekster til træningsmateriale inden for alle genrer og haft flere klasser til undervisning i oplæsningsteknikker. Selvom det er en person, der læser op, så er der en kollektiv indsats bag og hele klassen har arbejdet med oplæsning i en måned inden finalen.

Derfor kunne Ballerups borgmester Jesper Würtzen også ud over diplomet til Karoline overrække biografbilletter til hele klassen. Skovlunde Skole Nord modtager også en forgyldt og indgraveret bog som vandrepokal, som der bliver kæmpet om igen til næste år.

»Jeg håber, I har lært en masse og måske fået rykket jeres grænser. Man kan blive en rigtig god oplæser, når man øver sig, og man kan få gode erfaringer ved at stille sig frem foran andre og vise, hvad man har lært,« fortsatte Jesper Würtzen.

Inden de 250 elever blev sluppet ud i forårssolen, nåede Karoline også at være lykkens gudinde. Ballerup Bibliotek havde sat en kæmpe pose slik på højkant i en quiz, hvor Ballerupmesteren i oplæsning trak den heldige vinder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *