Kommunen skal lave en værdighedspolitik
ldrepleje2-copy.jpg
Værdighedspolitikken skal beskrive kommunens arbejde med at sikre de ældre borgere en værdig pleje og omsorg. Foto: Colourbox
ældre Borgmesteren kalder det ’en bizar opgave’ at skulle fordele penge til initiativer for ældre blot få måneder efter kommunen blev pålagt at spare.

Landets kommuner er blevet pålagt at udforme en såkaldt ’værdighedspolitik’, der skal beskrive kommunens arbejde med at sikre de ældre borgere en værdig pleje og omsorg. Der er på forhånd udstukket fem emner som skal indgå i politikken: ’Livskvalitet’, ’selvbestemmelse’, ’kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen’, ’mad og ernæring’ samt ’en værdig død’.

Arbejdet med at stykke politikken sammen er allerede i fuld gang på rådhuset, og det forventes at den er klar til at blive sendt i høring til april.

»Værdighedspolitikken skal indeholde de overordnede værdier og prioriteringer i forhold til pleje af og omsorg for vores ældre borgere i både eget hjem og plejebolig,« siger Louise Kønig Schytte, der er udviklingskonsulent i Center for Social og Sundhed.

For at få lavet en politik, er bliver så god som overhovedet mulig, holder kommunen i den kommende tid to offentlige workshops, hvor de håber at mange – både de ældre selv, pårørende, professionelle og andre interesserede borgere vil komme med input.

I finansloven for 2016 er afsat en milliard kroner årligt fra 2016 og frem til en værdig ældrepleje. Pengene fordeles til kommunerne efter en særlig fordelingsnøgle og Ballerups andel er i omegnen af ni millioner kroner, som kan bruges på nye initiativer eller serviceløft af eksisterende initiativer, forklarer Louise Kønig Schytte.

Tager med den ene hånd og giver med den anden

Borgmester Jesper Würtzen (A) er overvejende positiv overfor den nye værdighedspolitik, men føler sig samtidig lidt klemt ved situationen.

»Jeg synes, det er rigtig fint at vi skal arbejde med en værdighedspolitik. Vi har i forvejen en ældrepolitik, så det er jo ikke nyt for os,« slår han fast.

»Men det er altså en noget bizar opgave som lokalpolitiker, at vi først skal gennemføre en masse besparelser grundet regeringens omprioriteringsbidrag og så efterfølgende får vi penge tilbage igen, som vi så skal bruge til nye initiativer. Måske ville vi hellere have fortsat nogle af de initiativer, vi allerede havde i forvejen,« siger han og tilføjer:

»Vi tager med den ene hånd og giver med den anden, og det synes jeg er ærgerligt.«

 

Faktaboks: Workshops

Kommunen holder workshops om værdighedspolitikken lørdag den 13. og 27. februar klokken 13-15 på Ballerup Rådhus.

Temaer ved workshops:
• Mad og ernæring
• Selvbestemmelse
• Sammenhæng og samarbejde
• Livskvalitet
• En værdig død

Hvis man ikke har muligehed for at deltage i en af de to workshops kan man også sende sine idéer på mail til: vaerdighedspolitik@balk.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *