Kommunalt tilskud til pasning af egne børn?
debat Som borger i Ballerup Kommune, og som mor til tre børn, ærgrer det mig, at kommunen har fravalgt at yde ’tilskud til pasning af eget barn’, som Dagtilbudlovens § 86 giver mulighed for.

Jeg undrer mig over kommunens prioritering, idet jeg synes det burde være en forældres ret frit at kunne vælge pasningstilbud til sine børn.

Der burde i dag ikke herske nogen tvivl om, at daginstitutionstilbud ikke nødvendigvis er den bedste løsning set med barnets øjne. Talrig forskning tyder tværtimod på, at små børn trives bedst med at blive passet af sin forældre de første 2-3 år.

Og har kommunen ikke netop et ønske om at varetage borgernes trivsel og understøtte det frie valg?

Det burde netop være i kommunens interesse at se velfungerende familier, der hviler i en hverdag de selv har haft mulighed for at sammensætte, og som opfostrer børn som kan vokse op i trygge rammer og blive udrustet til den hverdag med børnehave og skolegang, der tidsnok skal komme over dem.

Desværre er det som en gennemsnitlig dansk familie meget svært at undvære den ene lønindtægt i en længere periode. Men med et kommunalt tilskud ville det blive en reel mulighed. Jeg er slet ikke i tvivl om, at mange flere familier ville træffe dette valg, såfremt de kunne få økonomisk støtte fra kommunen.

De penge, der lige nu er øremærket børn i institutioner, burde kunne følge det enkelte barn uanset pasningsordning.

Det ville betyde alverden til forskel for det enkelte barn, der får mulighed for at være hjemme hos sin mor eller far lidt længere. Og dermed også for hele familien.

I sidste ende vil disse penge måske vise sig at gavne samfundet i højere grad end pengene givet til daginstitutionerne.

Min erfaring er, at der er mærkbare forskelle mellem børn der er blevet institutionaliserede fra spæd af, og dem der har fået lov at være hjemme hos deres forældre.

Jeg håber inderligt at kommunens varetagere vil lytte til denne forespørgsel og oprigtigt overveje mulighederne for at ændre nuværende politik.

Jeg ønsker at Ballerup Kommune måtte være en forløber og et forbillede for andre kommuner i denne sag, og at de ville støtte lokale forældre og familier i selv at kunne vælge for deres barn.

 

Svar fra kommunen:

Kære Carrie Rasmussen. Du ærgrer dig over, at kommunen har fravalgt at yde tilskud til pasning af egne børn.

Det er rigtigt, at kommunen i en årrække ydede tilskud til pasning af egne børn. Kommunalbestyrelsen besluttede, at muligheden ophørte med udgangen af 2010 i forbindelse med en større sparerunde, kommunen var igennem.

Tidligere var der stor efterspørgsel på ordningen, men den faldt meget, efter de nye fleksible barselsregler blev indført med blandt andet en ret til at forlænge barselsorloven på 46 uger efter fødsel – med op til 14 uger.

Jeg medgiver, at den fleksible barselsorlov ikke giver de samme penge til den enkelte familie, som tilskuddet til pasning af egne børn gav.

I de kommende år står kommunerne overfor nye sparekrav, bl.a. pga. regeringens krav om årligt at tilbageføre 1 pct. af budgettet fra kommunerne til staten.

Jeg har noteret mig dit ønske, men kan ikke love, at det indgår i de politiske prioriteringer og valg, som Kommunalbestyrelsen skal træffe.

Peter Als
Formand for Børne- og Skoleudvalget

6 kommentarer om “Kommunalt tilskud til pasning af egne børn?”

 1. Nathasja preus siger:

  Hvor er det ærgeligt at man skal overveje at flytte til nabokommunen, hvis man ønsker at give sit barn den bedste start på livet. 38 kommuner ud af 98 tilbyder tilskud til pasning af eget barn, det er alt for lidt! Ballerup burde være en en kommune der prioriterer familiepolitik, og giver fleksible muligheder til deres borgere.
  Jeg har snakket med mange andre mødre, som ønsker denne mulighed tilbage. Måske vi burde forsøge med en underskriftindsamling?

 2. T. Rasmussen siger:

  Jeg er helt enig. Og måske en underskriftindsamling ville være en god idé.

 3. Sarah Andersen siger:

  Jeg er meget enig! Vi vil meget gerne flytte til Ballerup kommune. Dog har vi et stærkt ønske om pasning af eget barn. Vi håber på, at I genoptager ordningen. Overvejer I stadig dette? Som Carrie skriver, viser forskningen, at børn trivis bedst med at bliver passet af deres forældre de første 2-3 år. Og dette kunne samtidig lette presset på stressede småbørnsfamilier. Det er en investering for alle, som vi håber på, at I som kommune vil tilgodese.

 4. Josefine Rønnest siger:

  Hvordan går det mon med dette spørgsmål? Jeg læste at kommunen i 2017 satte en undersøgelse igang. Men hvad kom de mon frem til?

 5. Daniel siger:

  Det er ikke til at finde information om dette efter 2017 nogle steder. Hvad er udfaldet?!

 6. Charlotte bagge siger:

  Ballerup kommune-Hvordan går det med den undersøgelse der skulle sættes igang i 2017?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *