Integrationens forkæmper
suad_10.jpg
Det handler om at bryde rammerne og blive en del af det samfund, man er kommet til, mener irakiske Suad Zubeid, som nu springer ud som selvstændig. Foto: Flemming Schiller
kulturmøde Hun er bydelsmor, integrationskonsulent og muslimsk, fraskilt kvinde. Nu har Suad Zubeid startet sit eget firma, hvor hun vil arbejde for den gode integration.

At man skal integrere indvandrere og flygtninge i det danske samfund er ikke nogen nyhed. Det har man skullet i mange år. Men trods rigtigt mange indsatser, så er det ikke rigtig lykkedes på den måde og i den udstrækning, som samfundet havde ønsket det.

Det kan der være mange grunde til, men nu har en af de indvandrere, der selv er blevet integreret med succes, startet sin egen service, hvor integrationen er hovedformålet. Hun hedder Suad Zubeid, kommer fra Irak og har været integrationskonsulent, bydelsmor og forkæmper for en god integration i mange år i både Sønderjylland og i de senere år i Ballerup.

Skarpe meninger

Suad Zubeids nye firma hedder Sund Integration og målet er, at holde foredrag, kurser og hjælpe eksempelvis kommuner med at integrere de mange nye flygtninge, der kommer til landet. Suad er en kvinde med erfaring indenfor netop det arbejde, hun har selv indvandrerbaggrund og så er hun en kvinde med meninger.

»Der sker meget på integrationsområdet for tiden. Men vi skal gøre alt for at undgå, at der sker det samme, som i 70’erne og 80’erne. Mange af de indvandrere der kom til Danmark i de årtier blev aldrig rigtig integreret. Man var bange for at stille krav til de mennesker og de fik bare pensioner og overførselsindkomster og så gjorde man ikke mere ved det. Men det er rigtig misforstået. Vi som kommer fra andre lande skal være en del af samfundet og tage del i det samfund, som vi nu er en del af. Det er derfor, at jeg vil hjælpe med mit eget eksempel,« siger Suad Zuibeid.

Fokus på børnene

Hun har selv, siden hun kom til Danmark, taget aktiv del i integrationen som konsulent og bydelsmor og har samtidig været meget fokuseret på at give sine børn en god opdragelse, hvor de også føler sig som en del af det danske samfund.

»Vi skal have fat i forældrene. Lære dem at opdrage deres børn på en måde, som man gør i Danmark. De nye generationer må ikke falde i samme fælde, som de tidligere, Jeg vil vise, at det kan lade sig gøre at skabe et godt liv, at få en uddannelse og et job som indvandrer i Danmark. I Danmark kan man altid udvikle sig, uanset alder, og det skal man da udnytte, så man selv og ens børn kan få det bedst mulige liv,« siger Suad.

De ting hun oplever som integrationskonsulent for Dansk Flygtningehjælp og som bydelsmor i Ballerup gjorde at hun for tre måneder siden startede sit website. Her kan man læse om, hvad hendes mål er.

Hun er i gang med en master-uddannelse i personlig udvikling, som hun netop vil fokusere på i sine foredag og desuden er hun i gang med at skrive en bog på arabisk, der handler om integration og som senere vil blive oversat til dansk og vil kunne lånes på biblioteket. Altsammen for at få endnu mere at give fra sig i sit virke.

For Suad Zubeid er det vigtigt, at integration handler om aktivt medborgerskab, at tage ansvar for sit eget og sine børns liv og at man skal begynde integrationen så tidligt som muligt.

Kræver en indsats

»Opdragelsen af børnene er rigtig vigtigt, så de fra starten kan føle sig som en del af samfundet. Vi skal undgå, at folk bare bliver passive og at børn og unge føler sig udstødt. Men det kræver også en indsats fra indvandrerne selv, og der kan jeg med min baggrund, mit sprog og min erfaring i at være muslimsk kvinde i Danmark, måske nå en del af de indvandrere, der måske ikke ellers ville kunne nås. Det er vigtigt at fortælle dem, at de rent faktisk nu er i Danmark og ikke i Mellemøsten,« siger Suad Zubeid.

Hun håber, at hendes fremtidige samarbejdspartnere kunne være kommuner, skoler, institutioner og foreninger, som vil gøre bruge af hendes erfaring indenfor integration og mødet mellem to kulturer – samt hvordan man får en succes ud af det møde.

Man kan se mere på www.sundintegration.dk og skrive på mail: suad@sundintegration.dk

suad_7

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *