Forældre fik stoppet vuggestue-lukning
Valhalla-5.jpg
Der var politiske planer om at udfase vuggestuen i Valhalla i Skoven og lægge en anden skovbørnehave ind på matriklen. Men forældrebestyrelsen opdagede det i sidste øjeblik og forhindrede planerne. Nu skal de inddrages i processen. Her er det søsterinstitutionen Valhalla i Byen. Foto: privatfoto
institution Politikerne havde egentlig sat sig for at udfase vuggestue i Egebjerg. Men så opdagede forældrene det og nu er sagen sat i bero.

I forbindelse med det nye budgetforlig var en del af planen, at man skulle etablere en skovbørnehavegruppe i Egebjerg. Meningen var, at institutionen Valhalla i Skoven, der i dag huser en vuggestuegruppe og to børnehavegrupper skulle modtage yderligere 20 skovbørnehavebørn fra andre del af Ballerup Kommune. Samtidig var det planen, at indskrivningen af børn til vuggestuen skulle stoppes, så Valhalla i Skoven kun skulle være en børnehave.

Det forslag var politikerne i Børne- og Skoleudvalget klar til at sætte i værk og havde derfor allerede planlagt at vedtage det på deres møde i begyndelsen af februar. Men blot få dage før udvalgsmødet opsnappede en af forældrene planerne, og så brød helvede løs.

Forældrene fik hurtigt mobiliseret en gruppe, der troppede op på udvalgsmødet tirsdag aften og krævede svar. Svar på, hvordan det kunne være, at politikerne ville lukke vuggestuedelen af Valhalla i Skoven, uden at tage forældrene med på råd. Forældrene var nemlig blevet lovet at blive inddraget i en eventuel proces i kølvandet på budgetbesparelser og sammenlægninger og lukninger.

Forældre troppede op

»Jeg blev ringet op fredag, hvor jeg fik at vide, at der var planer om at lægge Valhalla i Skoven sammen med en anden skovbørnehave, hvor der kommer børn fra andre dele af Ballerup. Samtidig ville man lukke vuggestuen ned. Det havde vi intet hørt om, og vi var klar over, at det var meget tæt på at blive vedtaget, uden at vi havde fået noget som helst at vide om det. Så vi troppede op ved udvalgsmødet tirsdag, hvor vi konfronterede politikerne og fortalte, at det ikke var i orden, at de ville ’liste’ den beslutning igennem uden at, som de havde lovet, inddrage forældrene i processen. Vi var tidligere blevet lovet, at vi som forældre skulle være med i beslutningsprocessen, når der kom ændringer i normeringer og omrokeringer, så det ville vi naturligvis holde politikerne fast på,« siger Niels Bahn, formand for forældrebestyrelsen for institutionerne Valhalla, der både rummer Valhalla i Skoven og i Byen.

Sagen endte med, at politikerne udsatte beslutningen og inviterede forældrene til et fælles møde, hvor de nu skulle høre om planerne og samtidig komme med forslag til løsninger, der kunne skabe plads til de besparelser, som er nødvendige på området.

»Sagen er et skoleeksempel på borgerinddragelse. Jeg må give Ballerup Kommune og især Børne- og Skoleudvalget kredit for, at de lyttede til os. Men vi skulle så også selv råbe op, ellers var vi ikke blevet spurgt om noget som helst,« siger Niels Bahn.

Står ved vores ord

Forløbet bekræftes af formanden for Børne- og Skoleudvalget, Peter Als (A).

»Forældrene var ikke blevet hørt i denne sag og det opdagede jeg ved mødet. Derfor udsatte vi sagen. Vi har lovet, at forældrene skal inddrages i de ting der sker, på blandt andet institutionsområdet, og det står vi ved. Der var et klart politisk pres for, at vi skulle vedtage sammenlægningen og udfasningen hurtigst muligt, så vi kunne nå at få det hele på plads inden indskrivningen til institutioner den 1. maj. Men det må ikke erstatte dialogen med forældrene og derfor valgte vi at udsætte sagen, så vi kunne få en dialog om, hvad der skal ske i Egebjerg. Det kan godt være, at vi ikke når det til denne indskrivning, men hellere en god løsning end en hurtig løsning. Der var nogle enkelte ledere, der var blevet inddraget, men vi fik ikke forældrene med, og det havde vi lovet, så derfor holder vi det også. Nu skal vi have en god dialog om, hvad der skal ske på institutionsområdet,« siger Peter Als.

Ikke Venstres ide

Også fra Venstres Kåre Harder Olesen er der beklagelse over forløbet.

»Det er fuldstændig korrekt, at Venstre i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2015 foreslog, at der skulle oprettes en skovbørnehave i Ballerup Kommune og at de øvrige partier bag budgetaftalen, DF, S og El, stod bag. Vi mente og mener stadig, at en skovbørnehave er et rigtig godt tilbud, som vi bør have her i kommunen. Mange var imidlertid rigtig kede af, at et flertal udenom Venstre valgte at lukke skovbørnehaven i Villa Blide og i Venstre har vi længe ønsket, at vi skulle have sådan et tilbud igen. Desværre skete der ikke noget trods gentagne rykkere fra Venstre, så derfor blev forslaget også taget med til budget 2016. Nu med den ændring, at det skal være en skovbørnehavegruppe i en eksisterende institution, hvilket er det mest ansvarlige at gøre i den nuværende økonomiske situation. Ideen om, at det skulle medføre, at den omtalte vuggestuegruppe i Valhalla i Skoven skulle nedlægges kommer ikke fra Venstre og det var heller ikke vores ønske, at dialogen med forældrene blev kortsluttet. Så derfor gik vil til mødet med ønsket om, at vi først skulle have en dialog med forældrene om hele området, inden vi traf en beslutning,« siger Kåre Harder Olesen.

Brug for ro

Udfaldet endte altså tilfredsstillende for forældrene, der nu har været inde over med forslag til, hvordan man kan få flere penge til det pressede institutionsområde.

»Vi er ikke vilde med ideen om at adskille de integrerede institutioner og få børn fra andre områder ind. Den integrerede tankegang er jo en del af vores sjæl. De 20 ekstra skovbørnehavebørn kommer jo nok til Valhalla i Skoven, men nu er vi i det mindste en del af beslutningsprocessen. Vi har foreslået en masse ting, som eksempelvis at bruge nedlagte institutioner til andre formål eller sælge overskydende kapacitet, så der kommer penge i kassen. Det er ikke sikkert, at alt kan blive til noget, men medindflydelse er det vigtigste, da det er vores børn og deres pædagoger, det rammer,« siger Niels Bahn, der samtidig har en bøn til politikerne.

»Egebjerg-området har virkelig holdt for med hensyn til spareplaner i de senere år. Nu har vi faktisk brug for ro på området. Det frustrerer både børn og voksne, at der hele tiden er uro omkring deres hverdag. Derfor var det vigtigt, at vi var med i processen, så vi kan komme med mere langtidsholdbare løsninger,« siger Niels Bahn, der roser Ballerup Kommune for, at de tog forældrenes opråb alvorligt og vendte en potentiel dårlig situation til en positiv og fremadrettet situation.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *