Dyrlæge advarer hundeejere: Det vrimler med hjerteorm
Hund-sover-COLOURBOX-copy.jpg
Hjerteorm kan være svær at opdage, da symptomerne ofte er svage og varierende. Men træthed, nedsat appetit, hoste eller ændret adfærd kan være tegn på sygdommen. Foto: Colourbox
HUnde Antallet af tilfælde af hjerteorm hos hunde er voldsomt stigende i lokalområdet. Dyrlæge opfordrer alle hundeejere til at være ekstra opmærksomme på deres firbenede venners appetit og energiniveau.

Er Fido mere træt end normalt, opfører han sig anderledes, hoster meget, gider ikke gå tur eller spiser han mindre? Så kan det være et symptom på at han har hjerteorm og skal en tur til dyrlægen. Der er nemlig i de seneste par måneder sket en voldsom stigning i antallet af tilfælde af infektion med hjerteorm hos hunde, fortæller den lokale dyrlæge Stig Feldballe fra Dyreklinikken Skovlunde-Herlev.

»Antallet af tilfælde er nærmest eksploderet de sidste måneder. Vi vil derfor advare hundeejerne i vores område mod sygdommen. Vi vil opfordre til, at hvis de har en hund der virker mere træt, har nedsat appetit, har nedsat lyst til at gå tur, eller har andre uspecifikke symptomer, at de får den undersøgt for hjerte- og lungeorm,« fortæller han og uddyber:

»Vi har de sidste tre måneder påvist 5-8 tilfælde om måneden. Det er naturligvis også, fordi vi har lavet flere prøver, men tidligere har vi måske kunnet finde 1-2 tilfælde om måneden. Nogle måneder har vi slet ikke påvist nogen tilfælde.«

Svage symptomer

Det kan dog være svært som hundeejer at finde ud af, om ens hund lider af hjerteorm, da symptomerne ofte er svage og kan variere i både styrke og varighed.

På klinikken i Skovlunde har de opdaget en del tilfælde, hvor symptomerne har været alvorlige – og nogle stykker er desværre endt med dødelig udgang, hvilket nu får dyrlægen til at råbe vagt i gevær.

»Man kan undersøge hunde for infektion med hjerteorm på to måder. Den mest almindelige er, at undersøge afføringsprøver fra tre på hinanden følgende dage. En anden metode er at undersøge en blodprøve. Denne metode er dyrere, men kan give et hurtigere svar,« forklarer dyrlægen.

Infektion med hjerteorm kan behandles med et særligt ormemiddel, og hvis der ikke er sket større skade på hundens hjerte eller lunger kan den slippe uden mén. Men i mere alvorlige tilfælde kan hunden få kroniske lidelser efterfølgende – eller i sjældne tilfælde dø.

Smitter via snegle

Hunde bliver smittet med hjerteorm via snegle. Det kan ske når hunden med vilje eller ved et uheld spiser en snegl.

Alle hunderacer er lige udsatte, men sygdommen rammer især yngre hunde, der ofte er mere nysgerrige og tilbøjelige til at undersøge ting med munden. Og så er hjerteorm særligt udbredt på Sjælland.

 

Faktaboks: Hjerteorm hos hunde

Hjerte- og lungeorm er parasitter.

Infektion med hjerteorm giver hunde alvorlige hjerte-og lungeproblemer og kan være livstruende, hvis den ikke behandles i tide.

Smittede hunde spreder parasitterne i omgivelserne, fordi der udskilles larver i hundens afføring. Larverne smitter områdets snegle, som derefter udgør en smitterisiko for andre nysgerrige hunde.

Smitten sker når hunde med vilje eller ved et uheld æder snegle, eller nysgerrigt slikker undersøgende på dem. Det kan ske når de søger gennem buskadset, æder græs, drikker fra vandpytter eller udendørs vandskåle eller hvis sneglene sidder på hundenes legetøj.

Symptomer:

Hvis din hund har hoste, rømmer sig ofte eller virker træt og bare ikke opfører sig som den plejer, så skal du være opmærksom på, at det kan være hjerteorm og kontakte din dyrlæge.

I alvorlige tilfælde kan evnen til at koagulere blodet være svækket. Det ser man som blødninger som ikke stopper naturligt, selv ved mindre sår eller skader. Hvis der sker blødning i det centrale nervesystem, som for eksempel i hjernen eller rygmarven, kan man se nervøse forstyrrelser i form af nedsat balanceevne eller markant ændret adfærd.

Kilde: www.hjertelungeorm.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *