Digital dagbog er blevet et hit
Morten-og-ipad1-copy.jpg
Jeanette, Morten og Signe er i fuld gang med at se nærmere på de nyeste sider i dagbogen. Foto: privatfoto
succes På aflastningstilbuddet Torvevej 31 i Skovlunde er 21-årige Morten og en række andre brugere begyndt at føre digital dagbog. Det har skabt fundament for mere socialt samvær og værdifuld udveksling.

Den ser ikke ud af noget særligt, når den ligger der på bordet på Torvevej 31 i Skovlunde. Torvevej 31 er ét af Ballerup Kommunes aflastningstilbud for handicappede, og tingesten, der er tale om, er en helt almindelig iPad.

Med iPad’en i hånden er Morten Riemer Andersen på 21 år og en række andre brugere, med hjælp fra personalet, begyndt at føre digital dagbog med både billeder, video, lyd og tekst. En kæmpe gevinst for forældre og andre institutioner på handicap-området.

»Tidligere har vi og mange andre tilbud for mennesker med handicap ført håndskrevet dagbog med fysiske billeder klistret ind i. Det er ikke altid lige håndterbart, men med iPad og få tryk på skærmen kan brugerne selv være med til at danne og gemme deres egen levende livshistorie,« fortæller Signe Nielsen, der er pædagog på Torvevej 31.

Naturligt samlingspunkt

Brugerne på Torvevej 31 har fysiske og psykiske funktionsnedsættelser, og det betyder, at mange af dem er svagtseende og har svært ved at udtrykke sig sprogligt. Med iPad-programmet book creator kan de nemt forme, justere, vise og dele deres liv med forældre, personale eller andre brugere.

Unavngivet

»Jeg synes, det er sjovt at lave dagbogen, og mine forældre er også glade for det. Jeg var iPad-bruger i forvejen, så det var nemt for mig at komme i gang,« fortæller Morten, der i tre år er kommet på Torvevej 31 et par dage om ugen.

Introduktionen af iPads på Torvevej 31 er sket i samarbejde med Socialt Udviklingscenter, SUS, som har stået klar med råd og vejledning for at skabe et bedre vilkår for både brugere og medarbejdere.

»Vi har set en stor udvikling hos Morten og mange af de andre brugere, efter vi systematisk har taget iPads i brug. Brugerne har ofte holdt sig lidt for sig selv, men når iPad’ene er fremme, så bliver de et naturligt samlingspunkt, da brugerne meget gerne vil vise og se hinandens historier, billeder og videoer,« fortæller pædagog Jeanette Elniff Petersen, der sammen med Signe Nielsen holder iPad-fanen højt på aflastningstilbuddet.

Værdifuld overlevering

De fleste brugere på Torvevej 31 flytter på et tidspunkt i egen bolig. Morten er lige blevet skrevet op til en bolig i Ballerup, og når tiden kommer, så bliver iPad’en og den udførligt udfyldte dagbog uundværlig.

»Når brugerne flytter i egen bolig, overgår de til et nyt stadie i deres liv. De starter fra nul i nye omgivelser og med nye personaler, der skal lære dem at kende. Når man har svært ved at udtrykke behov eller følelser sprogligt, er en levende dagbog på iPad’en guld værd,« siger Jeanette Elniff Petersen.

»Som personale kan du lynhurtigt få et indtryk af personen, og hvad vedkommende kan lide eller måske ikke synes om. Du kan få indtryk af personens hverdag, og hvordan dagene normalt forløber,« supplerer Signe Nielsen.

Morten-og-ipad2-copy

Faktaboks: Om projektet

Brugen af iPads på Torvevej 31 er sket i samarbejde med Socialt Udviklingscenter, SUS.
SUS arbejder med social innovation og sociale opfindelser. De udvikler og gennemfører projekter og indsatser, der er med til at skabe bedre livsvilkår for socialt udsatte og sårbare mennesker og et godt arbejdsmiljø for medarbejder.

Læs mere på sus.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *