BSFs nye talentcenter under kraftig forældrebeskydning
fodboldbørn-COLOURBOX-copy-1.jpg
Der er mange glæder ved at spille fodbold, men det kan også give gnidninger. Det ved de i BSF, hvor det nye talentcenter giver anledning til kritik. Foto: Colourbox
fodbold Forældre til lokale fodboldbørn frygter, at BSF’s nye talentcenter favoriserer udenbys børn med pengestærke forældre og underminerer klubbens egne spillere. Ungdomsformanden understreger, at centret er for alle der har evnerne.

Den 1. januar begyndte BSF Fodbold deres længe ventede talentcenter/akademi med tilknytning til Barcelonas fodboldfilosofi, men i helt lokalt regi og med DBUs’ velsignelse. Her kan talentfulde børn fra nær og fjern melde sig ind i klubben, bliver prøvetrænet og komme ind på akademiet, hvis de har evnerne.

Men allerede få uger efter opstarten er der kommer grus i maskineriet. Flere forældre knurrer over det nye akademi, som de mener favoriserer børn og unge, der ikke bor i Ballerup Kommune og som har økonomiske midler til at betale de 9000 kroner om året, som det koster at være på akademiet.

Samtidig frygter de, at klubben underminerer sin egen base, når talentfulde unge fra eksempelvis Frederikssund og Herfølge ’overtager’ de bedste træningstider på de bedste træningsbaner, kan ’købe’ sig ind på en plads på et Ballerup-hold, der samtidig ender med at blive det hold, der ligger øverst i rækkerne. På bekostning af de børn og unge, der i mange år har svedt på banerne og i hallen for at holde klubben kørende i det daglige.

Frustreret far

En af de frustrerede forældre er Torben Agerlin, som har haft sin søn i klubben i snart ti år. Nu har han fået en regning ind ad døren på 9000 kroner, hvis sønnen vil være med på akademiet. Det undrer ham.

»Vi begyndte for snart mange år siden, da vores sønner var i børnehavealderen. Vi var en flok forældre, der fik stablet et hold på benene og siden har holdet gjort det ganske godt og spiller nu i U14. Men før nytår fik vi at vide, at spillerne kunne komme på det nye talentakademi, hvis vi ’bare’ betalte 7500 kroner samt 1500 kroner til tøj og det blev vurderet, at talentet var godt nok. Vi følte, at man ad den vej kunne ’købe’ sig til en plads på akademiet, hvis talentet ellers rækker. Jeg synes, at det var rigtig mange penge og samtidig sagde alle fra. Børnene ville egentlig bare gerne blive og træne og spille som de har gjort i mange år sammen med deres kammerater,« siger Torben Agerlin.

Han understreger, at han ikke har noget imod ideen om et talentcenter, men mere noget imod måden, man ruller det ud på.

»Det er fint, at man vil satse på talenter og gøre mere ud af klubbens udvikling. Men at udenbys folk på den måde kan ’købe’ sig ind i klubben og at man lægger op til, at det er holdet man satser på fremover, det undrer mig,« siger Torben Agerlin. Det bygger han på, at det nye ’akademihold’ har fået de bedste træningstider på den nye kunstgræsbane i Topdanmark Hallen og at der er luftet planer om at det nye talenthold skal være holdet, som skal ligge i toppen af rækkerne, mens de øvrige hos fra BSF, må tage til takke med sekundære placeringen i sekundære rækker.

Et halvt år mere

»Det virker som om, at man vil nurse det nye talenthold så meget og samtidig degraderer sine egne unge, der ikke er med på det hold. Det er unge, der i mange år har slidt i BSF og som nu pludselig ikke er så meget værd. De får de bedste træningstider og så er vi henvist til meget sene tider eller den anden kunstgræsbane, som i forvejen er meget belastet,« siger Torben Agerlin, som kan se, at mange børn forsvinder fra klubben i takt med, at talentholdet rykker ind.

»Det er klart, at mange af de ’gamle’ lokale børn forsvinder. Vi har gang i en række aktiviteter, så jeg giver det et halvt år mere. Men hvis ikke der sker en er anden form for ændring eller vi får en forklaring, så kan vi også være på vej væk. Men jeg ved det ikke endnu, for vi vil jo også gerne være en del af vores lokale klub,« siger Torben Agerlin, som først og fremmest ønsker lige vilkår for alle hold i klubben, når det kommer til træningstider og faciliteter og ikke mindst økonomi.

Ikke et ’købehold’

Ungdomsformand Thomas Bo Rhymer fra BSF kan godt forstå frustrationerne, men er også klar i mælet med hensyn til den nye satsning på talentakademiet.

»Jeg er meget glad for dette spørgsmål, da vores Talentcenter håndterer dette som aftalt, på en professionel måde. BSF Talentcenter modtager en registrering fra spillere, som ønsker at blive en del af BSF talentcenter. Derefter bliver spillerne inviteret ind til åben træning. Når den sportslig ledelse har vurderet spilleren, kan de blive tilbudt en plads eller får tilbudt om at man kan få en plads i BSF hovedklub, hvor man kan få mulighed for at følge deres udvikling. Men jeg vil gerne understrege, at vi fisker ikke efter talenter, de skal alle melde sig ind i BSF og vurderes, inden de begynder,« siger Thomas Bo Rhymer og fortsætter:

»Det er rigtigt, at BSF talentcenter koster penge, men det gør det fleste elite- eller talentcentre, dette begrundes med at der ikke kommer penge fra hovedklubben til Talentcenter, derfor skal økonomien jo hænge sammen.«

Gode træningstider

Han kan godt se, at der sker nogen ændringer i forhold til træningsbaner og tider, men at det er en naturlig del af den måde, som talentholdet er sammensat på.

»Kritikken lyder på, at det nye hold får de bedste tider. Men hvad er en god tid? Vi har spillere der kommer fra Herfølge eller Frederikssund og de skal være i hallen klokken 16. Det ved jeg ikke, om er en god tid. Desuden handler det også om den fordeling, som Ballerup Kommune har i hallen og på kunstbanerne som gælder for alle fodboldklubberne. Vi har fået en ekstra kunstgræsbane i Måløv, som også er en del af fordelingen med alle klubber. Der er pres på kunstbanen ved BSF, det ved jeg godt, men vi har kun de tider vi har fået fordelt fra kommunens siden, og det handler om, at vi får tingene til at glide bedst muligt med de tider som er tildelt BSF,« siger han og fortsætter.

»For os er det vigtig at huske på at alle vore spillere er medlem af BSF, så derfor nye eller gamle er de BSF medlemmer. Der arbejdes på højtryk på et talentcenter i samarbejde med BSF hovedklub og meningen er, at den filosofi vi har i træningen og metoderne skal sive ned igennem klubbens hold. Så for os er det nye talenthold en måde at styrke klubben BSF som helhed,« siger Thomas Bo Rhymer, der samtidig erkender, at der er mange nye ting, der skal indføres i denne tid.

»Så det tager tid, men vi tror, at det nok skal blive en god satsning for klubben og for alle spillere i klubben, hvad enten de er på Talentakademiet eller ikke,« siger Thomas Bo Rhymer.

3 kommentarer om “BSFs nye talentcenter under kraftig forældrebeskydning”

 1. Jack Nielsen siger:

  Hold øje med regnskaberne. Rygterne siger, at det kontingent, som BSF skulle have ryger tilbage til BTA. Så scorer BSF tilskuddet fra kommunen. Og selvfølgelig er det at sælge ud af egne rækker, hvis man lige pludselig “degraderer” egne spillere til fordel for dem som køber sig ind. Pludselig er al det arbejde trænerne har udført ligegyldigt, hvis et hold bliver “tvangsnedrykket”. Det giver jo sig selv, at de bedste spillere søger væk. I øvrigt er det også løgn at de skal meldes ind INDEN de bliver vurderet. Spilleren kan komme til “audition”, og hvis han bliver godkendt bliver han tilbudt en plads, og derefter skal han meldes ind.

 2. Gert Sørensen siger:

  Jack Nielsen, da spillerne på BTA er medlem i BSF, så er det vel naturligt at BSF får kommunetilskuddet og nu skal man aldrig tro på rygter.
  I BSF pigeafdelingen har det altid været sådan at der grundet klubbens status som pige licens klub kommer mange spillere udefra og de bliver altså heller ikke meldt ind i klubben før de har gennemført prøvetræning så det finder jeg ikke odiøst i forhold til talentcentret og de vil da også skubbe lokale piger af holdet hvis de er bedre end dem, sådan er det at være eliteklub og på sigt er det jo netop formålet med talentcentret at man ønsker at drengesiden bliver mere eliteorienteret og forhåbentlig på sigt kan spille med i de øverste række på drenge ungdomssiden sådan som klubben gør det på pigesiden.
  Talentcentret skal i min verden ses som en udvikling af klubben på den lange bane og synes det er alt for tidligt at bedømme projektet efter en lille måned og så må vi internt få det bedste ud af det her på den korte bane.

 3. Jack Nielsen siger:

  Her Kan du bare IKKE skubbe andre af holdet. Du kan kun komme ind i BTA hvis du 1. Bliver bedømt egnet. 2. Kan betale de ca. 10.000 kr det koster med tøj osv. 3. Der er plads på holdet. Dem der allerede har betalt for en plads, kan jo ikke rykkes ned, selvom der kommer spillere, som åbenlyst er bedre. Sådan foregår det jo ikke (heller ikke ifølge dig selv) i en rigtig eliteklub.

  Det er vel også naturligt, at kontingentpenge (i BSF 1000kr halvårligt) bliver i klubben. Det er jo ikke tilfældet. De ryger jo tilbage til BTA. På den måde må man vel kategorisere BTA som en selvstændig klub, og derfor bør kommunetilskuddet gå der til. Og dermed bør licenserne blive i BSF, hvor de spillere som har spillet sig op igennem rækkerne er.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *