Politiet advarer: Pas på tricktyve
Forsigtighed Tricktyvene finder hele tiden nye måder at narre især ældre mennesker på. Politiet opfordrer til at være ekstra forsigtige.

December og januar har desværre budt på flere tricktyverier, hvor ældre mennesker er blevet narret på forskellig vis til at lukke fremmede mennesker ind i deres hjem – for derefter at opdage, at disse personer ikke var, hvad de udgav sig for at være, men blot gemene tricktyve, der har stjålet penge fra de ældre.

Sagerne er frustrerende både for de ældre, deres pårørende og politiet, der har kontaktet avisen for at få hjælp til at bringe en advarsel til borgerne.

Skulle aflæse varmemålere

Et af de seneste tilfælde skete i sidste uge på Kornvænget i Ballerup, hvor en ældre kvinde blev narret af en mandlig tricktyv. Han havde forinden ringet til kvinden og spurgt, hvornår hun var hjemme, da han skulle ind og aflæse hendes varmemåler. De havde aftalt et tidspunkt og manden mødte op.

Han gik rundt i den ældre kvindes lejlighed og afkrævede slutteligt kvinden et beløb på 200 kroner for aflæsning af målere. Kvinden havde desværre kun en 500-kroneseddel, som hun gav manden, der sagde, at han lige ville gå ned og veksle den og komme tilbage med byttepengene – hvilket han aldrig gjorde.

»Her spilles desværre igen på vores, specielt ældre menneskers, tillid og hjælpsomhed, der misbruges på det groveste,« siger politiassistent Tom Hansen fra lokalpolitiet, der oplever flere af disse sager.

Tricktyven fra Kornvænget beskrives som: En udenlandsk mand, der talte dårligt dansk. Cirka 40 år, 160 centimeter høj og iklædt arbejdstøj.

Tom Hansen fra Lokalpolitiet har følgende gode råd til at undgå tricktyvene:

»Lad være med at lukke folk ind man ikke kender. Spørg til legitimation. Søg eventuelt bekræftelse hos boligselskab i forhold til håndværkere, aflæsning af målere med videre. Monter sikkerhedskæde eller bøjle på hoveddøren, således at dør altid åbnes med kæde monteret. Gerne kombineret med dørspion.«

Hold også øje med lommetyve

Et andet problem er lomme- og tasketyve, der især op til jul har været ekstra aktive i og omkring centre og butiksstrøg, hvor der er mange mennesker.

»De bruger forskellig tricks for at aflede folks opmærksomhed – for eksempel ved at bilde folk ind, at de har tabt en pengeseddel eller at deres bil er punkteret og de vil hjælpe. Men i virkeligheden handler det bare om at skabe forvirring, så de eller en medgerningsmand kan stjæle ofrets pung eller taske i mellemtiden,« forklarer politikommissær Lars Lypart fra politiet.

Han opfordrer til, at vi alle bliver bedre til at være mere årvågne og passe lidt på hinanden. For eksempel hvis man observerer personer, der står lidt for tæt på andre og forsøger at aflure pin-koder – eller hvis man ser noget, der virker mistænkeligt som forsøg på tricktyveri.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *