Ny spildevandsplan på vej: Grundejere skal til lommerne
Oversvømmelse-ved-Måløv-Rens-1-copy.jpg
Billede fra julens oversvømmelse ved Måløv Renseanlæg. Foto: Måløv Rens
politik Der er ingen vej udenom, når Ballerup Kommune som en del af den nye spildevandsplan gør op med fælleskloakker. Det kommer til at koste grundejerne dyrt, men tiltaget er nødvendigt for at undgå oversvømmelser, forklarer Teknik- og Miljøudvalgsformand Helle Tiedemann.

Det er næppe gået nogens næse forbi, at man i såvel Ballerup som resten af landets kommuner har store udfordringer med at håndtere de voldsomme regnmængder, som har ramt landet ved skybrud de senere år.

Mange har haft oversvømmelser – og selv rensningsanlægget på Brydegårdsvej i Måløv har kæmpet forgæves mod det våde element i perioder.

»Vi har problemer med kapaciteten på Måløv Renseanlæg, og en af årsagerne er at vi får en masse unødig vand ledt til renseanlægget. Det skyldes at vi stadig visse steder – især i den gamle del af Ballerup – stadig har fælleskloakerede områder, hvor regnvand og spildevand løber i samme ledning,« forklarer Thomas Christensen, der er geograf i Ballerup Kommune.

Fælleskloak er uhensigtsmæssigt af flere årsager. Dels ledes der en masse unødig regnvand til rensningsanlægget, dels er kloakkerne flere steder slet ikke gearet til de voldsomme regnmængder og når der så sker oversvømmelser, så er det også spildevand, der løber ud i naturen og ind i folks kældre.

Kommunen har en plan

Der skal gøres noget på området, det står ikke til diskussion, og derfor arbejder kommunen i øjeblikket på en ny spildevandsplan, der blandt andet kommer til at indeholde en separering af fælleskloakkerne, så man i stedet får to adskilte kloakrør – et til regnvand og et til spildevand.

»Vores nuværende spildevandsplan er helt tilbage fra 2005. Siden er der sket en masse på klimaområdet – og på de nye måder man løser ting på. Derfor er det på tide at få lavet en ny,« slår Thomas Christensen fast.

I planen vil kommunen blandt andet se på forskellige måder at håndtere regnvandet på – for eksempel ved at lave regnvandsbassiner eller såkaldte ’’blå bælter’’ langs vejene, hvor regnvandet kan forsinkes.

Derudover opfordres alle boligejere og boligforeninger til at etablere deres egne små LAR-anlæg (Lokal Afledning af Regnvand), så belastningen af kloakkerne mindskes.

Grundejerne skal betale

Arbejdet med spildevandsplanen er allerede i fuld gang og den forventes politisk behandlet i foråret og sendt til høring henover sommeren, men den træder først i kraft 1. januar 2017.

Selvom de fleste godt kan se nødvendigheden af en separeringen af fælleskloakkerne, kommer det alligevel til at blive en dyr omgang for beboerne i de berørte områder. For en del af udgiften kommer til at lande hos grundejerne selv.

»Alt fra skel og indtil boligen er borgernes eget ansvar og det skal de selv betale for at få udskiftet,« forklarer formand for Teknik- og Miljøudvalget Helle Tiedemann (A).

Så der er ingen vej udenom? Man kan vel ikke sige nej tak til at være en del af det nye kloaksystem?

»Nej, det kan ikke fravælges. Vi er godt klar over, at det kommer til at være en stor udgift for mange boligejere, men vi er nødt til at gøre det. Og enhver der har prøvet at stå med en oversvømmet kælder ved, hvor forfærdeligt det er, og det vil vi gøre alt hvad vi kan for at undgå i fremtiden,« siger hun.

Alt mellem 10.000 og 100.000

Men hvad kommer det til at koste den enkelte grundejer?

»Det er utrolig svært at sige. Det kommer jo helt an på den enkelte grund – hvor mange meter kloak der er og hvor omfattende arbejdet bliver. Men alt mellem 10.000 og 100.000 kroner. De seneste erfaringer vi har med noget lignende er fra kolonihaverne, hvor vi fik lagt kloak ind. Det kostede omkring 30-35.000 kroner per hus,« fortæller Helle Tiedemann.

I alt drejer det sig om 680 enkeltboliger og 60 etageboliger, der skal have separeret kloakken. Boligerne ligger primært i Ballerup Bymidte i området mellem Ballerup Byvej og s-banen, men også mindre områder udenfor dette og i Måløv er omfattet.

Det præcise kort over de pågældende områder er stadig under udarbejdelse, men det bliver offentliggjort, når den nye spildeplan fremlægges.

Der inviteres til borgermøde nu på søndag den 31. januar klokken 11 på Ballerup Rådhus, hvor blandt andre Helle Tiedemann vil fortælle mere om Spildevandsplanens indhold – og borgerne har mulighed for at komme med input inden den færdiggøres.

1 kommentar om “Ny spildevandsplan på vej: Grundejere skal til lommerne”

  1. Jønsson siger:

    Er tåregårdsvej med i planen med spildevands deling?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *