Unge lærte om demokrati og debat
debatmøde_11.jpg
I september havde Ballerup Bibliotek arrangeret stort debatmøde, hvor cirka 175 elever fra kommunens 8. klasser blandt andet diskuterede sociale medier - og hvordan disse påvirker de unges liv. Foto: Flemming Schiller
projekt Ballerup Bibliotek har i år kørt et demokrati-projekt for lokale unge, hvor de gennem undervisning, debatmøder og workshops har lært om demokrati, kildekritik, research og hvordan man skriver debatindlæg.

Hvordan researcher man på et område, så man kan danne sig en kvalificeret mening? Hvad er kildekritik? Og hvordan argumenterer man for sin holdning?

Det har et par hundrede unge i Ballerup fået meget bedre styr på efter de i løbet af året har været ed del af projektet ’Demokratiet – dit valg’, som Ballerup Bibliotek har været tovholder på.

Projektet er et samarbejde mellem foreningen YouGlobe og bibliotekerne i Ballerup, Rødovre og på Øbro/Jagtvej. Formålet har været at styrke de unges demokratiske engagement og få dem til at blive mere fortrolige med debat og argumentation.

»Undersøgelser viser, at mange unge faktisk er politisk interesserede og ved meget om demokrati, men de deltager ikke så meget i det ’’formelle’’ demokrati. Det vil vi gerne være med til at gøre noget ved og skubbe lidt til de unge,« fortæller bibliotekar Iben Kyung Madsen, der er projektleder i Ballerup.

»Ideen har været at give de unge mere selvtillid og fortælle dem, at deres mening er lige så god og vigtig som alle andres. Vi har hjulpet dem med at finde ud af, hvor og hvordan de kan blive klogere på forskellige emner, så de bedre kan argumenterer og debattere deres holdninger,« tilføjer kulturmedarbejder på Ballerup Bibliotek, Lone Jensen, der har hjulpet til.

Indenfor skoletid

Projektet har været delt i to alderskategorier: De yngste som var elever fra 8. klasserne på Skovvejens Skole afdeling øst og vest samt Måløvhøj Skole afdeling Østerhøj. Og de ældste: 15-25-årige fra blandt andet Borupgaard Gymnasium og Ballerup Ungdomsråd.

Sidstnævnte valgte på forhånd, at de unge skulle beskæftige sig med emnerne ’elevinddragelse’ og ’sociale medier’ – og i løbet af efteråret gik projektet for alvor i gang.

Først blev alle de unge inviteret på biblioteket – én klasse ad gangen, hvor de lærte en masse om research og kildekritik.

»Vi vil gerne vise de unge, hvad de kan bruge biblioteket til, så de aktivt tilvælger os som ressource, når de skal søge information,« forklarer Iben Kyung Madsen.

Dernæst skulle eleverne hjem i klasserne og arbejde videre og forberede spørgsmål til de to emner, som var på programmet da de mødtes igen efter nogle uger til to store debatmøder på biblioteket.

Galleri: Billeder fra debatmøde med 8. klasserne

YouGlobe havde sørger for nogle friske unge, der udgjorde et ungdomspanel med meget forskellige holdninger og her kunne de lokale unge så både stille spørgsmål og stemme om forskellige ting via sms.

»Vi oplevede de unge som meget velforberedte og især mødet med 8.klasserne var en stor succes med hele 175 fremmødte,« fortæller Iben Kyung Madsen.

Til gengæld var de 15-25-årige lidt sværere at lokke med, da biblioteket havde lagt deres debatmøde udenfor skoletid – i modsætning til 8. klassernes debatmøde, der lå i skoletiden.

»Vi har nok måttet sande, at hvis vi skal gøre noget lignende en anden gang, så skal vi gøre det i samarbejde med skolerne. Så det bliver indenfor almindelig skoletid,« siger Iben Kyung Madsen.

Skrive-workshop

Projektet blev rundet af med en invitation til alle deltagende elever fra både 8. klasser og gymnasium, hvor de kunne deltage i en særlig tilrettelagt skrive-workshop over to eftermiddage. En journalist fra Politikens Debattør- og Kritikerskole var hentet ind som underviser, men desværre var tilbuddet ikke så tillokkende, som arrangørerne havde håbet.

Der var inviteret unge fra både Ballerup, Rødovre og Østerbro, men til første af to workshops mødte kun syv elever op. Endnu værre blev det til sidste workshop, hvor kun to drenge fra Borupgaard Gymnasium deltog. De fik tilgengæld fuld valuta for pengene, da de havde underviserens fulde opmærksomhed og derfor lærte en masse.

»Jeg tilmeldte mig med en forhåbning om at blive bedre til at få mine tanker og holdninger skrevet ned. Og det har jeg fået nogle fantastiske redskaber til nu. Det er mega fedt af biblioteket at køre så fedt et projekt og det har været rigtig fedt at være en del af,« siger den ene af de to drenge, der gennemførste skrive-workshoppen, Carl Emil Lind Christensen og suppleres af den anden deltager, Tobias Bruun Rasmussen:

»Jeg valgte først og fremmest at deltage i workshoppen fordi, at min drøm er at blive journalist. Jeg elsker at skrive stile, men også at deltage i debatter og diskutere forskellige relevante emner,« siger Tobias og tilføjer, at han har fået rigtig meget ud af kurset, der mundede ud i at de to drenge skrev hver deres debatindlæg til Ballerup Bladet. Læs dem herunder

Tobias Bruun Rasmussen: Hvorfor er huen vigtigere end hammeren?

Carl Emil Lind Christensen: Ungdommen flygter fra Ballerup

 

1 kommentar om “Unge lærte om demokrati og debat”

 1. Jeg ser med glæde at et af de initiativer, som jeg tænkte man kunne iværksætte i kommunen, for at skabe et fokus og en styrkelse af lokaldemokratiet mv. allerede er blevet iværksat (reference ift. debatindlæg i Ballerup bladet “Unge lærte om demokrati og debat”) .

  Det at se at nogle unge mennesker går ind i det med denne energi er fantastisk, da vi ved at de unge ellers score lavt i den demokratiske deltagelses procent, når der normalt stemmes og i parti forenings livet.

  Jeg kunne dog godt foreslå, at sådanne initiativer kunne blive mere permanente og mere bredt forankret, så flere parter bliver involveret i dette dvs. både fra den lokalpolitiske scene, borgerne og interesseorganisationer mfl..

  Målet skulle også sættes højere ind at få sit budskab ud i en lokalavis (selvom dette er et godt start mål), så at målet kunne fx blive at se, at sine ytrede refleksioner også kan give politisk genklang.

  Dette kan blive stort og bidrage til at give en højere stemme procent og vigtigst af alt en følelse blandt befolkningen i Ballerup om, at ens stemme bliver hørt og taget alvorligt.

  Sådanne initiativer vil jeg gerne støtte aktivt, hvis der er andre i kommunen der vil være med til dette.

  Hvis dette er tilfældet, så skriv til mig på Facebook Tue Boje Folden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *