På vej ud af angsten
angst_3-copy.jpg
Angsten bredte sig som ukrudt i hverdagen hos den lille familie i Måløv. Der var flere og flere ting, som Ditte Marie var bange for. Til sidste fyldte det så meget, at de måtte have hjælp. Foto: Flemming Schiller
familiekursus 11-årige Ditte Marie har rigtig svært ved at sige farvel - især til sin mor. Det er en overvindelse hver morgen, når hun skal i skole. Men heldigvis går det fremad.

Filmen knækkede en dag, da Ditte Marie og hendes lillebror Rasmus, som så mange gange før, var på vej fra skole over til deres mors arbejde i Måløv. De kunne vælge to forskellige veje, Rasmus valgte den ene og de kørte derudaf. Men Ditte Marie havde en undelig følelse i maven. Hun syntes, at det tog meget længere tid, end det plejede, som om at vejen bare blev ved og ved.

Pludselig stoppede hun og kunne ikke bevæge sig længere. Så stod hun bare der.

Rasmus blev forskrækket over sin storesøsters opførsel og vidste ikke rigtig, hvad han skulle gøre. Så han ringede til deres mor, der måtte komme og hente dem.

»Det var nok dér, det gik op for os, at den var rigtig gal. Men set i bakspejlet begyndte det nok at tage fart omkring skoleskiftet fra 3. til 4. klasse, hvor de skiftede fra indskolingen op til mellemtrinnet. Der fik børnene pludselig mere vide rammer og det gjorde Ditte Marie usikker,« fortæller mor Line Nørregaard Jørløv.

Angsten bredte sig

Det begyndte med, at Ditte Marie ikke kunne lide at gå det sidste stykke til skole. Forældrene plejede at sætte Ditte Marie og Rasmus af et stykke fra skolen, så de kunne gå det sidste stykke vej selv. Men det ville Ditte Marie ikke længere, og hun brød helt sammen, hvis forældrene prøvede at presse på. Derfor blev det til, at forældrene hver dag kørte børnene helt til skole – og at enten mor eller far gik med Ditte Marie ind i klassen og ’’afleverede’’ hende til læreren.

»For Ditte Marie er det den der adskillelse, der er svær. Overgangen, når jeg går fra hende. Men hvis der er én til at tage imod hende, så går det fint. Hun skal bare føle at jeg siger farvel – og at en anden voksen tager over, så har hun det okay med det,« forklarer Line.

Men det blev ikke ved skolemorgenerne. Angsten voksede og bredte sig som ukrudt i hverdagen hos den lille familie i Måløv. Snart kunne Ditte Marie ikke køre ned og købe småting i supermarkedet, hun kunne ikke gå ud med skraldespanden – og hendes mor Line kunne heller ikke, for hun skulle være indenfor Ditte Maries synsfelt konstant.

»Det var helt forfærdeligt. Allerede ved morgenmaden kunne jeg mærke på Ditte Marie at hun blev nervøs, fordi hun sad og tænkte på, at hun snart skulle afleveres i skolen. Og jeg kunne ikke længere bare køre fra hjemmet, når det passede mig, så jeg begyndte også at ændre på mine vaner og rutiner, og jeg lod være med at gøre en masse ting for at skåne hende,« forklarer Line.

Noget må gøres

Da angsten var på sit højeste forlod Ditte Marie stort set ikke sin mors side – kun når hun var i skole, men også her bliver hun ofte ’’ringet hjem’’ med ondt i maven. Så forældrene kontaktede en psykolog for at få hjælp.

»Det var mega hårdt at se hende så ked af det. Hun brød sammen, hver gang hun ’’blev presset’’, som Ditte Marie selv kalder det,« fortæller Line

Psykologen mødes med Ditte Marie fem gange, men det rykkede ikke rigtig noget.

»Jeg synes ikke det hjalp ret meget. Vi sad bare og snakkede,« fortæller Ditte Marie, der lige er fyldt 11 år.

Forældrene stod på sidelinjen og anede ikke deres levende råd. De så bare deres lille pige få det værre og værre, mens angsten fandt nye områder, den kunne brede sig til.

»Vi vidste sådan set godt, at det var angst. Man kan sige, at det altid har ligget til Ditte Marie. Hun har altid haft det svært med adskillelse og kæmpet lidt med separationsangst. Det har jeg kunnet mærke på hende lige siden børnehaven,« forklarer Line.

Men i en alder af 10 år, havde ansten fået så meget fat i Ditte Marie, at der skulle gøres noget. Og til al held talte Line med en mor til en af Ditte Maries klassekammerater, der fortalte hende om et projekt kaldet ’Cool Kids’.

Første hold igennem

’Cool Kids’ er et kursus i angsthåndtering for både børn og deres forældre. Det er et gruppeforløb, hvor familier mødes over 10 gange og lærer, hvordan de kan håndtere de situationer, hvor angsten opstår.

Ballerup Familiehus på Torvevej i Skovlunde har netop afsluttet første hold, hvor syv familier – heriblandt Ditte Maries – har gennemført, og det har været en kæmpe succes, fortæller psykolog og familiebehandler Bente Nortofte, der har stået for kurset sammen med en kollega.

»Alle børnene har rykket sig og nogle har gjort virkelig store fremskridt. For eksempel var flere af børnene, da de begyndte i Cool Kids, bange for at sove ude. Men efter at have gennemført, har nogle af dem været med på lejrskole – og én var endda med på en hel lejrskole fra start til slut, så det er bare så flot,« fortæller hun glad.

På holdet har de også oplevet andre successer – som for eksempel at nogle børn med grader af socialangst har lært at henvende sig til fremmede og for eksempel spørge en ansat i supermarkedet, hvor en given vare er. Eller at børn, der ikke kunne sove i egen seng, nu gør det hver nat uden problemer.

Detektiv-tænkning

I ’Cool Kids’ er børnene mellem 7 og 12 år og har forskellige former for angst. Man bliver ikke visiteret til kurset, men kan selv henvende sig til Familiehuset, hvis man har et barn, der lider af angst.

På kurset får både børn og forældre værktøjer til at håndtere de udfordringer de står med i deres familie.

»Det drejer sig om, at de skal lære at håndtere de situationer, hvor angsten opstår. Vi kan ikke gøre dem angstfrie, men vi kan gøre dem langt mere selvhjulpne i forhold til at møde de situationer, der er udfordrende for dem,« forklarer Bente Nortofte.

På kurset lærer familierne blandt andet såkaldt ’detektivtænkning’, hvor de taler om, hvad det helt konkret er, barnet er bange for – og så stiller de gode ’’detektiv spørgsmål’’, som skal være med til at få barnet til at forstå, at det måske ikke er så farligt, som de umiddelbart føler.

De får også lektier for og skal øve sig i at gøre nogle af de ting, de er bange for derhjemme. De sætter hele tiden små delmål for, hvad de gerne vil blive bedre til og hvordan de kan nærme sig det.

Successen med første forløb betyder, at Familiehuset fortsætter med ’Cool Kids’, og selvom Ditte Maries hold nu er sluppet, har de en aftale om at mødes igen alle sammen om et halvt år, for at se hvordan det er gået, siden de forlod kurset.

»Forskningen viser, at der vil være fortsat fremgang. Så det håber vi selvfølgelig også vil være tilfældet for vores familier,« siger Bente Nortofte.

Det går fremad

Hjemme hos familien Nørregaard Jørløv i Måløv har ’Cool Kids’ gjort en verden til forskel. Ditte Marie har på det halve år, der er gået siden hun begyndte i Cool Kids, stille men sikkert fået angsten mere under kontrol.

»Vi har skullet starte i det helt små, og her har lillebor Rasmus været en kæmpe hjælp og støtte for Ditte Marie. De har for eksempel skullet være alene hjemme – til at starte med i fem minutter og så har vi gradvist øget det, så vi nu er oppe på 10 minutter,« fortæller mor Line og tilføjer at de også har fået god opbakning fra ungernes skole, Ballerup Ny Skole, forældrenes arbejdspladser og deres venner og familie.

Ditte Marie er også igen begyndt at kunne gå ned og handle nogle småting selv, hun tager med veninder hjem og cykler også selv hjem fra ridning med en veninde, så der er store smil i familien, når de fortæller om hverdagen i dag.

Ditte Marie bliver stadig kørt i skole og fulgt ind – men det er et af de mere langsigtede mål, at hun også på et tidspunkt skal kunne klare det selv – og det skal nok komme, er de sikre på.

»Man bliver simpelthen bare så glad over at se Ditte Marie rykke sig, og vi glæder os over alle de små successer, vi oplever. Det er så fedt at se resultaterne af alle de ting, vi gør – og se at det virker,« siger Line.

Ditte Marie er også selv blevet bedre til at sige det højt, når angsten kommer snigende. ’Mor, nu bliver jeg presset’, siger hun, og så ved Line, at hun lige skal give sig tid til at snakke med Ditte Marie om, hvad der sker.

»Jeg vil jo gerne mange ting, men så alligevel vil jeg ikke,« siger Ditte Marie.

For nylig har Ditte Marie også selv besluttet, at fortælle klassen om både angsten og Cool Kids. Og hun ville ikke have sin mor med, men klarede det selv – ligesom med så meget andet, der stille og roligt kan føjes til listen over små successer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *