Kreative IT-pirater med pædagogisk sigte
programmører_i_lilleskolen_1.jpg
Der blev kodet og kigget intenst på skærmen i lang tid. Selv pigerne blev fanget af programmeringen med Coding Pirates. Foto: Flemming Schiller
6.Æ på Hareskovens Lilleskole fik en tur ind i programmeringens kringelkroge med Coding Pirates.

»Det er jo helt utroligt, at de har siddet stille så længe. Det sker ikke i en pause i en dansktime,« siger den kvindelige lærer, som kommer gående hen ad gangen på vej til 6.Æ, hvor stort set alle elever stadig sidder på deres flade og kigger to og to ind i skærmen.

Næsten ingen har holdt pause, mens læreren hentede kaffe. Eleverne kigger på figurer og landskaber, der nærmest minder om det populære spil Minecraft, dog med den forskel, at de selv kan fjerne og tilføje ting og ved hjælp af kommandoer få ting til at ske.

Hun går sammen med to mandlige IT-gutter, der i dag er på besøg for at lære børnene at programmere. Men det er ikke to helt almindelige IT-gutter. For de er begge fra non-profit organisationen Coding Pirates, som rejser rundt i landet og underviser børn i programmering og i at begå sig bedre digitalt.

Digital dannelse

For det kan godt være, at de fleste tror, at børn er hypergode til det med computere, smartphones og tablets, men det er mest på brugerniveau. Coding Pirates formål er at lære ungerne at lære, hvad der sker inde i skærmen. Hvad man skal kunne, for at få ting til at ske i et program.

»Vi er jo verdensmestre til at swipe, men i fremtiden skal man kunne mere end bare være bruger. Vores formål er at lære børn, primært i alderen 8-12 år, at programmere og se, hvad der egentlig sker bag skærmen. Det er en værkstøjskasse, som de får og den skal lære børnene at være solide brugere af IT fremover. Det er ikke kun for den enkelte nørd i klassen, men for alle. Det er ikke bare digital dannelse, det er dannelse, ligesom dansk og matematik,« siger Martin Exner, som står for undervisningen af børnene i klassen i dag.

Han er en af grundlæggere af Coding Pirates, uddannet lærer og er en af dem som rejser rundt til skoler over hele landet for at lære eleverne om kodningens mysterier.

Coding Pirates er støttet af især tipsmidlerne, men også af Microsoft. Desuden er en meget lille del af indtægterne baseret på medlemsskaber. Godt nok er der et eksplosivt stigende antal medlemmer, men prisen er så lav, at det ikke er et solidt forretningsgrundlag.

»Vi lærer børn at være IT-kreative. Vi kan jo se i dag, at mange har problemer med at bruge IT i en række dagligdags situationer og udviklingen stopper jo ikke. Så det er vigtigt, at vi lærer dem at være mere end bare IT-brugere. Meningen er ikke, at alle skal være programmører. Meningen er at vække interessen for IT og programmering hos alle. Så kan det være, at nogen dropper det igen og bliver noget helet andet, men interessen skal vækkes. Og det bliver den ofte,« siger Martin Exner.

Hans ord understøttes af lærerens overraskelse over, at eleverne kunne sidde stille så længe, selvom der ingen lærere var i klassen.

Det leges ind

Der kommer mange spørgsmål til Martin, når han bevæger sig rundt i klassen for at fortælle om hvad man kan i ’spillet’. Selvom programmeringen er på et ganske lavt niveau, så er det tydeligt, at børnene bliver fanget af, at de selv kan skabe noget i spillet og ikke bare være passive brugere.

»I dag er programmering så let, så det er for alle. Derfor er det heller ikke noget, der burde afskrække nogen. Vi leger det ind og skaber interessen og vi kan jo se, at det fanger de fleste, både piger og drenge,« siger Martin Exner, der gennemsnitligt besøger 20 skoler om året og i øvrigt er ved at åbne endnu en lokal afdeling af Coding Pirates, denne gang i Ballerup.

Den skal fungere på Ballerup Bibliotek, hvor børn og unge i alderen 7-17 år kan melde sig til og lære en masse om netop kreativ brug af kodning og programmering og skabe nye spil, bygge robotter og lave nye features til eksisterende programmer.

Kan skabe noget stort

Men det er ikke kun eleverne i 6.Æ, der er vilde med denne dag, der står i computerens tegn. Også deres lærer, Lisbeth Lyne, kan godt se fidusen.

»Det er jo altid godt at få nye input og inddrage andre elementer i undervisningen. Og så er det faktisk sjovt, at det lige på dette område faktisk er mig, der kan lære noget af mine elever,« siger Lisbeth Lyne.

Snakken breder sig i klassen. Nogle af eleverne, især drengene, har fundet nye veje til at få figurer til at gøre nye og vilde ting. Det er tydeligt, at de er hooked. Nogle af pigerne er begyndt at se lidt mere distraherede ud. Nogen hyggesnakker med hinanden eller kigger ud af vinduet, mens andre er begyndt danse og lave cheerleader-akrobatik på gangen. Men det ændrer ikke på, at alle har fået et skud IT-kreativtet ind i den almindelige skoledag og at nogen måske fører det videre og en gang i fremtiden skaber det nye Apple eller facebook.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *