Kom fortiden i hu
sommerbillede-1970erne.jpg
60’erne og 70’erne var omskiftelige årtier, også for dem der voksede op i Ballerup. Men de fandt deres egne veje. Nu er de selv forældre eller bedsteforældre og Ballerup Museum vil gerne have deres historier fra dengang, da Ballerup boomede. Foto: Arkivfoto
Ballerup Museum leder efter borgere, der var unge i Ballerups vokseperiode i 60’erne og 70’erne.

Måske var du teenager i 60’ernes eller 70’ernes Ballerup. Måske kan du huske hvor man købte det smarteste tøj eller hvor man fejrede konfirmationen. Måske drak du milkshakes på Mælkepoppen, besatte byrådssalen eller kørte på knallert på vej til lærepladsen.

Sådan begynder beskrivelsen af de personer, som Ballerup Museum leder efter. Museet vil nemlig sætte fokus på 60’ernes og 70’ernes Ballerup og dokumentere, hvordan byen var i den periode, hvor den for alvor gik fra at være en lille by ’på landet’ til en stor forstad til København.

Dagliglivet søges

Museet vi gerne høre om skolegang, lærepladser, ungdomsklubber, knallerter og ture til København. De vil gerne høre om Mælkepoppen, Blue Star Club, danseskolerne og miljøet omkring Kulturkroen. Men historier om det første job og den første løn, moden, musikken og den første forelskelse er vigtige. Kort sagt livet som det levedes for de unge Balleruppere i 60’erne og 70’erne.

»Det er ikke så afgørende, om man gik på handelsskole, var med i ungdomsoprøret eller spillede pigtråd i fritiden. Vi søger borgere, der har lyst til at fortælle om alle mulige dele af livet i den hastigt voksende forstad. Man behøver ikke at have ført dagbog dengang, men man skal selvfølgelig være med på, at vi gemmer fortælingen for eftertiden og måske vil anvende det i forbindelse med udstillinger, undervisning og anden formidling,« siger Janus Clausen, formidlingsinspektør på Ballerup Museum.

Ting søges

Ligesom historierne er interessante, så er rekvisitterne også. Museet vil gerne have en række af de ting, man brugte den gang, så hvis man ligger inde med fotografier, smalfilmsoptagelser, medlemsblade fra popklubber, ting man har lavet i ungdomsklubben, konfirmationstøj eller plakater fra Blue Star Club, så må man meget gerne låne det til museet, hvis man ikke vil donere det. Alt fra afghanerjakker til konfirmationsfotos er interessante ligesom mere specielle ting som blade fra Ballerup Teen-Club og original emballage fra eksempelvis p-piller, brylcreme og make-up fra dengang.

Grunden til, at museet sætter fokus på Ballerup i 60’erne og 70’erne er, at 1960’erne kaldes velfærdsstatens guldalder og er årtiet hvor Ballerup forandredes. Landsbyerne forsvandt og stationsbyerne blev til forstæder. Indbyggertallet eksploderede og Ballerup blev som tidligere nævnt forandret for altid. Med 1970’erne kom oliekrisen, arbejdsløshed og økonomisk krise. Men trods de foranderlige tider voksede ungdommen op og fandt deres egne ben under indtryk fra hele verden og derfor er den periode så spændende.

Meget er det samme

»De unge der vokser op i 2015 er enten børn eller børnebørn til de generationer, der voksede op den gang. At være ung i dag er meget anderledes end dengang, men alligevel er mange ting de samme. Det at skulle finde sine egne ben og leve op til forventninger, ligesom den første forelskelse, det første job, sex, skole og venner stadig er afgørende i teenageårene. Derfor håber vi, at mange vil hjælpe med at sætte ord på deres oplevelser og erfaringer. Hvis vi skal bevare oplevelserne, erfaringerne og sporene fra dengang, da Ballerup boomede, så er det nu vi skal indsamle erfaringer og genstande,« siger Janus Clausen.

Hvis man har historier, genstande og erfaringer fra 60’ernes og 70’ernes Ballerup må man meget gerne kontakte formidlingsinspektør Janus Clausen på 44773024 eller på mail: jcla@balk.dk.

1 kommentar om “Kom fortiden i hu”

  1. Winnie Gertsen siger:

    Jeg var ung i Ballerup i 60erne – gik i realen på Park skolen 66-69 og på Ballerup Gymnasium 69-72. Vil gerne bidrage med,hvad jeg kan, husker temmelig godt 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *