En vigtig søndag
Laila-Bomose-interviewer-Amalie-Paaske-7.jpg
- Grundlæggende set så synes jeg, at det er vigtigt at gøre noget for de mennesker, der ikke er så godt stillede som os. Jeg synes, vi har en pligt til at hjælpe, siger Amalie Paaske om sit arbejde som indsamlingsleder for Folkekirkens Nødhjælp. Foto: Flemming Schiller
interview Sognepræst Laila Bomose har haft besøg af Amalie Paaske, der er lokal indsamligsleder ved Folkekirkens Nødhjælps landsindsamling, hvor Ballerup sidste gang var tredjemest givende sogn.

Sidste år lå Ballerup Kommune ved Folkekirkens Nødhjælps store indsamling i marts i top 3 ud af mere end 1.300 sogne.

En lang række mennesker hjalp til på byens mange ruter. Men hvem står egentlig bag projektet, og hvilken betydning og rækkevidde har det frivillige arbejde egentligt?

Jeg har mødt indsamlingsleder i Ballerup Kommune Amalie Paaske til en snak om nødhjælp, frivillighed og fællesskab.

Man skal ikke være længe sammen med Amalie Paaske for at mærke, at man har at gøre med et energisk menneske, som brænder for en sag. Hun har et fast blik og bevæger sig energisk og hurtigt op af trappen til min kontor, hvor mødet skal finde sted.

Professionelt er Amalie selvstændig medierådgiver og hjælper en lang række mindre virksomheder med markedsføring. Så det indledende spørgsmål må være, hvad fik hende i gang med at være frivillig – kan det ikke synes som en uoverkommelig opgave, når man har arbejde og børn?

»Jamen, egentlig var det et tilfælde,« siger Amalie Paaske og fortsætter:

»Jeg har samlet ind for flere organisationer gennem tiden, og på et tidspunkt fik jeg en mail fra Folkekirkens Nødhjælp. De manglede en indsamlingsleder i Måløv for overhovedet at kunne samle ind i det område. Det gik jeg så og tyggede lidt på, jeg tænkte, som man vel typisk gør, at det var der nok andre, der bød ind på. Men så ringede jeg alligevel for at høre, om de havde fundet en. Og ja – så var jeg i gang,« siger Amalie Paaske og slår en latter op.

Pligten til at hjælpe

Netop Folkekirkens Nødhjælp betyder noget specielt for Amalie Paaske. Hendes mormor og morfar som altid har haft en stor plads i Amalies hjerte, brugte meget af deres tid i kirken, så det er bestemt også en hyldest til dem:

»Men grundlæggende set så synes jeg, at det er vigtigt at gøre noget for de mennesker, der ikke er så godt stillede som os. Jeg synes, vi har en pligt til at hjælpe. Og eftersom jeg har børn, så vil jeg også gerne lære dem noget om social ansvarsbevidsthed,« fortæller Amalie Paaske med en bestemthed i stemmen, som så man ikke er i tvivl om, at det er sådan det må være.

Laila-Bomose-interviewer-Amalie-Paaske-(6)

Så den lille verden og den store verden hænger sammen i dit arbejde?

»Ja, jeg kan godt synes, at verden er uretfærdig. Det er uretfærdigt, at folk ligger på gaden og dør samtidig med, at der i verden findes rigdom, som tangerer til det kvalmende. Og kan man bare redde få mennesker, har man allerede gjort en forskel,« siger Amalie med lige dele indignation og styrke i stemmen.

Små tings store betydning

Amalie Paaskes arbejde består primært i at skaffe indsamlere til den store indsamling i marts og koordinere på indsamlingsdagen. Hun ringer rundt til folk, organiserer indsamlere, hænger plakater op og henvender sig til lokalavisen, men hun understreger, at det her slet ikke kunne lykkedes uden det engagerede bagland, der laver det reelle benarbejde i indsamlingen.

»Uden dem var der ingen indsamling,« slår Amalie fast.

Du har eget firma og er alene med to børn. Hvor får du energien fra?

»Jeg har nok generelt meget energi. Men det giver en kæmpe glæde at være med til at gøre en forskel. Og igen – det er de små ting, som ofte er med til at gøre hverdagen i et 3. verdensland anderledes. At så lidt i virkeligheden kan føre til så meget, giver mig energi.«

Lysten til at dele

Nu har vi lige haft finanskrise. Mærker man det, når man skal samle ind?

»Næ, det er andre faktorer, der spiller ind,« siger Amalie Paaske og fortæller om en vinter, hvor det var pivkoldt og indsamlerne gik rundt med røde næser og våde fødder:

»Her oplevede vi, at folk gav mere, fordi de havde medfølelse med de stakler, som gik rundt i den bidende frost. Godt vejr betyder derimod ofte, at folk ikke er hjemme, og det kan sagtens påvirke indsamlingen negativt.«

Det bliver ofte nævnt i medierne, at størrelsen på indkomst og bidrag ikke nødvendigvis afspejler hinanden. Nu ved du selvfølgelig ikke, hvad folk har på bankbogen, men kan du genkende, at de to ting ikke altid følges ad?

»Det er vel groft sagt sådan, at jo mindre du har, desto mere giver du. Man kan ikke sige at de indkørsler, hvor de dyreste biler holder, altid er de steder, som giver mest. Jeg skal ikke gøre mig klog på noget her, men jeg kan konstatere, at det tit og ofte er dem, som har mindre, der har lyst til at dele. Og det giver da stof til eftertanke,« siger Amalie.

To timer af livet

Samtalen med Amalie gør det tydeligt, hvordan fællesskab og indsamling på mange måder hænger sammen. Hvordan to timer af livet kan være med til at skabe en fællesskabsfølelse og et konkret resultat.

Men fællesskabet mærkes også ude på ruterne, man møder en masse mennesker på gaden, lige som der også er nogle, der er rigtig glade for, at der bliver ringet på deres dør denne søndag. På den måde får de også talt med nogle mennesker den dag.

Man kan gå afsted alene, men man kan også følges med en ven, noget familie, en klassekammerat eller en kollega. På den måde kan en indsamlingsdag handle om fællesskab på mange forskellige måder.

Et juleønske

Nu nærmer vi os så småt næste års indsamling – hvordan går det med planlægningen af den?

»Jamen vi har rigtig mange gode og dygtige indsamlere, der gerne ofrer et par timer af deres søndag, men vi har fået Pederstrup lagt ind under Ballerup, så det er ikke nogen hemmelighed, at vi mangler nogle indsamlere til marts. Og så er der noget helt andet, et lille juleønske, det er at få de lokale virksomheder i tale i forbindelse med indsamlingen. Virksomhederne i Ballerup har ikke været så meget i spil, det har primært været de lokale indsamlere, der har opnået vores flotte placering. Men hvis både lokale virksomheder og handelsdrivende går sammen med de mange frivillige, så kan vi virkelig løfte noget her,« siger Amalie og fortsætter:

»Og nu har vi jo markeret os med en flot tredjeplads på landsplan, men det ville da være stort, hvis vi kunne vise landets øvrige befolkning, hvad vi kan være sammen om her i Ballerup.«

Laila-Bomose-interviewer-Amalie-Paaske-(1)Denne artikel er en del af serien Præsten Interviewer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *