Skolebørn genplanter planeten
plant_et_træ_skovlunde_6.jpg
Eleverne fra 1.a på Baltopskolens afdeling Grantoften kæmpede med spaderne Foto: Flemming Schiller
klima 300 elever fra de lokale folkeskoler var i sidste uge på hårdt arbejde for at gøre en god indsats for klimaet. Det blev en mudret, sjov og anderledes skoledag i det fri.

Naturvejleder Camilla Lindberg er hoppet i gummirøjserne og har trukket den store hue godt ned om ørerne. Rundt om hende cirkler 20-25 glade unger, der skal deltage i projektet ’Genplant Planeten’, som finder sted i hele landet denne uge.

Galleri: Se billeder fra plante-træ-udflugten

Idéen er at lære børn og unge om naturen – og hvad mankan gøre for at forbedre klimaet. Det gøres blandt andet ved at sætte fokus på træplantning, bæredygtigt skovbrug og hvordan træer kan være med til at optage noget af alt den CO2, som vi alle sammen udleder alt for meget af.

I alt har 13 klasser fra kommunens folkeskoler meldt sig til projektet og skal i løbet af ugen med naturvejlederen på tur. Hun har fundet et dejligt stykke bar mark syd for Harrestrup Ådal ned mod motorvejen, som godt kunne trænge til en masse træer, der kan vokse sig store og flotte.

»I skal tage et træ hver,« råber Camilla, mens børnene deler sig ud i hold – to og to – og får små spader med.

»Husk, at I ikke må plante dem alt for tæt. Tag det største skridt I kan,« forklarer hun og tager et langt skridt frem.

»Så langt skal der være mellem jeres træer,« tilføjer hun.

Beskidt arbejde

Ungerne fra 1.a på Baltorskolens afdeling Grantoften myldrer frem for at få fat i de små spæde træer, der er bundet sammen i budter. Der er både lærk, eg, avnbøg og rød-el og eleverne kan selv vælge, hvilket træ de vil plante.

To piger kommer først fra start, men må hurtigt sande, at det ikke er helt så nemt at grave et hul. Naturvejlederen er hurtigt på pletten og viser dem, hvordan man får spaden godt ned i jorden ved at bruge den ene fod til at trykke den ned med. Og så går det meget bedre for de to piger, der i løbet af ti minutter har fået gravet et fint hul, som de sætter deres ene lille træ ned i og stamper jorden godt til rundt om den spinkle stamme.

Men det er ikke alle eleverne, det går lige godt for. Andre kæmper med store sten eller frække klassekammerater, der skubber jord ned i hullerne, ligeså hurtigt, som de får gravet det op.

Det er heller ikke alle, der har fået ordentligt fodtøj på og en lille pige i fine lyserøde lærredssko snubler rundt i de grove, mudrede plovfurer – til stor underholdning for både sig selv og vennerne.

Lidt derfra står 3.c og venter på at det bliver deres tur. Når ugen er omme vil cirka 300 skoleelever fra Skovlunde og Ballerup have plantet træer i lokalområdet. Træer som de, når de engang bliver voksne, kan tage deres egne børn med ud og sidde under, mens de fortæller, hvordan de som børn var med til at genplante planeten dengang i 2015.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *