Når Ballerup bliver for trang
Lars-Hauk18.jpg
Lars Hauk har begået romanen om både Ballerup og udlandet. Her er han i det måske mest ikoniske kryds i Ballerup. Foto: Flemming Schiller
Roman En ny betagende debutroman foregår parallelt i Ballerup og i resten af Europa. Forfatteren besøger Ballerup i den kommende uge.

Den 48-årige revisor Torben Eriksen bor i Ballerup med sin sagsbehandler-hustru og sine to børn. Børnene går på Hedegårdsskolen, passer deres fritidsinteresser og alle lever et helt almindeligt, måske lidt kedeligt liv.

Pludselig beslutter Torben Eriksen, at han vil forsvinde. Eventyret og det uforudsigelige trækker i ham og han begynder en rejse ned gennem Europa, hvor han i den grad lever på kanten – på godt og ondt.

Tilbage i Ballerup sidder familien og forsøger at få dagligdagen til at hænge sammen og samtidig forstå, hvad der skete.

Det lyder dramatisk og det er det også.

Udfordrer mig selv

Torben Eriksen og hans familie er heldigvis fiktive personer i Lars Hauks debutroman ’Stars above Ballerup’, der udkom i september måned.

Her er halvdelen af romanen grundfæstet i Ballerup og her får vi detaljerede beskrivelser af de mange forskellige steder i byen. Her har forfatteren, der ikke selv bor i byen, men har et godt kendskab til den, researchet grundigt for at finde den rette stemning og den ånd, som byen har.

»Jeg vil gerne udfordre mig selv, ligesom Torben i romanen. Der er lidt af mig i ham, selvom romanen naturligvis er ren fiktion,« siger Lars Hauk, der i mange år har arbejdet som filmfotograf og instruktør.

For et par år siden solgte han det gode hus og bilerne og sammen med familien levede han et mere enkelt liv for at blive fuldtidsforfatter. En drøm der havde rumsteret længe og som nu måtte prøves af.

»Jeg levede et godt liv materielt, men det var også blevet forudsigeligt og kedeligt. Det var ikke spændende mere. Den slags udfordrer mig og jeg tog springet. Det var jo noget af et spring, for selvom jeg havde ideen til en roman i hovedet, så ved man jo ikke, hvordan det ender,« siger han i den enkelt møblerede stue i lejligheden på Vesterbro.

Det er tydeligt, at der er et strejf af Torben Eriksen i Lars Hauk – eller omvendt. Begge tager en stor beslutning, omend romanfigurens beslutning er endnu mere drastisk.

En stor rejse

»Det var en fantastisk rejse for mig og noget jeg ikke fortryder, selvom det da var voldsomt for min familie. Men vi kunne jo leve af indtægtene fra et solgt hus og biler og den slags, så det kunne jo løbe rundt. Men den rejse ville jeg gerne skildre i bogen, tilsat alle de elementer, som jeg selv ville putte på. Som filminstruktør havde jeg mange ideer om, hvad filmen skulle handle om, men det kunne ofte ikke lade sig gøre på grund af tispres eller økonomi. Som forfatter bestemmer jeg selv, hvad hovedpersonen skal udsættes for og gør. Det er fedt,« siger Lars Hauk, der samtidig skildrer, at eventyret og den forunderlige rejse for Torben Eriksen også har nogle omkostninger.

»Det koster jo at vende sit liv på hovedet. Både for ham selv og for familien. Mens han pludselig er væk, må især hustruen tage ansvaret for familien. Det er i den grad heltemodigt. Det kan godt være, at der sidder mange mænd og bliver tiltalt af det, som Torben gør. Men der er nok også mange kvinder der vil mene, at hustruen Birthe er helten. Og hvem er helten?« siger Lars Hauk.

Lars-Hauk27

Bogen foregår i to parallelle verdener, nærmest som krydsklip mellem Ballerups normalitet og det eventyr, som Torben Eriksen er i gang med. Det skaber en kontrast og stiller spørgsmål til læseren om, hvad man skal med sit liv og den slags.

Ballerup var oplagt

At Lars Hauk valgte Ballerup som sit udgangspunkt er faktisk ligetil.

»Ballerup er et klassisk dansk sted. Det er lidt kedeligt og provins. Men det er ikke udkantsdanmark og heller ikke rigtig Købehavn. Det er sådan et midt i mellem sted, ligesom Torbens liv vel egentlig er. Derfor var det oplagt at bruge Ballerup som udgangspunkt,« siger Lars Hauk, der pointerer, at han holder meget af Ballerup og de kvaliteter byen har, især efter at han har researchet på byen og opholdt sig her.

’Stars above Ballerup’ ,der i øvrigt skal symbolisere netop modsætningen mellem det danske (Ballerup) og det internationale (Stars above), har fået en ganske god modtagelse blandt bogkøberne, hvilket glæder debutanten.

»Det er jo svært, når man er debutant, at komme igennem til medier osv. Men folk kan lide bogen og nu tager jeg rundt på i min egen PR-turne for at fortælle om bogen. Jeg vil holde foredrag sammen med polsk kontrabassist og ad den vej lave noget helt nyt. Det er min egen skæve måde at promovere bogen på,« siger Lars Hauk der, trods mange positive tilkendegivelser og hjælp, ikke har fået bogen udgivet på et stort forlag og derfor er endt med selv at udgive den.

Måske cirkusdirektør

Det betyder også, at Lars Hauk nu er blevet fuldtidsforfatter og ikke mere er filmmand.

»Jeg har allerede min næste roman i hovedet, men jeg har lovet mig selv, at jeg vil bruge de næste seks måneder på PR for ’Stars above Ballerup’. Så jeg regner med, at jeg er forfatter i fremtiden. Men hvem ved? Måske er jeg cirkusdirektør om ti år,« griner Lars Hauk, som tog et stort spring ved at droppe det sikre og kaste sig ud i forfattergerningen, tog Ballerup med ind i ligningen og kom ud på den anden side som en mand, der vil udfordre ikke bare sig selv og læserne, men også den klassisk danske litteratur.

Man kan møde Lars Hauk og høre om hans bog ’Stars above Ballerup’ når han signerer bøger og får en sludder med folk i Arnold Busck i Ballerup Centret, lørdag den 28. november mellem klokken 10.30 og 14.
Lars-Hauk42

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *