Integrationen skal ud i lokalsamfundet
integrationsråd Integrationsrådet kan snart være fortid. Men integrationen skal bestå i nye og mere brugbare former, mener Lolan Ottesen (A).

En del af budgetforliget var, at Integrationsrådet blev foreslået nedlagt og erstattet med en anden og ny integrationsindsats. Pengene til indsatsen bliver ikke skåret væk, men Integrationsrådet, som det har fungeret i mange år skal, hvis det står til forligspartierne, nedlægges.

Det har affødt en del protester fra medlemmerne af Integrationsrådet, SF og Enhedslisten, der vil bibeholde rådet. Men der er meningen med nedlæggelsen. I hvert fald, hvis man skal tro Lolan Ottesen (A), formand for Social- og Sundhedsudvalget og mangeårigt medlem af netop Integrationsrådet. Hun anerkender, at flere beklager, at rådet skal nedlægges, men har mange tanker om, hvordan integrationen skal leve bedre og bredere på en ny måde.

Et lukket forum

»Integration går begge veje og alle har en andel i det og derfor skal der nytænkes og vi skal nå ud til flere. Det handler om fællesskaber og gensidig interesse. Der var mange gode ideer og tanker i Integrationsrådet, men det blev i et lukket forum. Jeg har talt om det flere gange i rådet og nu er tiden inde til at vi tænker integration på en ny måde. De gode tanker, der kommer fra rådet skal mere ud i lokalsamfundet og involvere andre end blot medlemmerne,« siger Lolan Ottesen.

Hun har fået inspiration fra blandt andet Ishøj Kommune, hvor man involverer alle slags råd i integrationsarbejdet, eksempelvis frivillighedsråd, erhvervsråd og mange andre lokale interessenter. Dermed bliver integrationen langt mere direkte i dagligdagen i kommunen.

Vigtig indsats

»Vi kunne se, at i Ishøj fungerede det rigtig godt, at man involverer en lange række lokale aktører og råd. Der kom en synergi ud af, at rigtig mange tænker tanker og samtidig kan få tingene til at ske. Dernede snakkede man meget om demokrati, hvordan er man en god borger eller en god frivillig. Man får simpelthen lokalsamfundet i spil og det ønsker vi også i Ballerup,« siger Lolan Ottesen, og understreger, at integrationsindsatsen er vigtig og man derfor ikke har fjernet pengene på området.

»Der bliver gjort et stort arbejde i forvejen i blandt andet skoler og institutioner og derfor er vi meget interesserede i, at der kommer et samarbejde i gang med dem også. Vi breder integrationen ud til lokalsamfundet, der hvor den skal virke i hverdagen,« siger Lolan Ottesen.

Kritik af processen

Der har været en del kritik af processen, der førte til forslaget om at nedlægge rådet – nemlig at der stort set ikke var nogen proces. Nærmest fra den ene dag til den anden, var forslaget på papiret.

»Jeg ved godt, at det var en meget kort proces, men sådan er det indimellem i en politiskforhandling. Men derfor er det også vigtigt, at vi nu får en grundig dialog om, hvordan vi skal fremtidssikre indsatsen fremover. Dialogen er vigtigt for os, ligesom indsatsen er vigtig. Det skal ikke ændre sig,« siger Lolan Ottesen.

Lukningen af rådet er nu sendt i høring og med mindre der kommer rigtig gode argumenter på banen, så lukker rådet ved årsskiftet. Men indtil da er rådet fuldt funktionsdygtigt. Derfor vil man på det kommende møde drøfte fremtiden. Selv har Lolan Ottesen nogle konkrete bud på, hvordan man kommer videre.

»Jeg forestiller mig, at vi kan afholde en slags folkemøder eller nogle offentlige workshops, hvor der vil være debat om, hvad fremtidens integration skal være i Ballerup. Under alle omstændigheder er dialogen vigtig, for det er ude i lokalsamfundet, at integrationen skal leve,« siger Lolan Ottesen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *