Ideerne tilbage til folket
make_a_space_5.jpg
Jan Torndyb (t.v.) og en af de frivillige fra ’Makerspace’ ved en af de anonymt udseende maskiner. Men resultaterne, der kan komme ud af maskinen, kan være alt andet end anonymt. Foto: Flemming Schiller
teknologi Et nyt teknologisk samlingspunkt med det foreløbige navn Makerspace er på vej på Ballerup Bibliotek. Her skal de være plads til både innovation, inspiration og interesse.

Der er stadig lidt rodet. Kablerne hænger ud af væggene og de dyre 3D-printere og andet fornemt isenkram står stadig på interimistiske pladser.

Men den 16. november åbner det nye ’kontrolrum’ på Ballerup Bibliotek, hvor alle borgere, ung som gammel, nørd eller nysgerrig, skal kunne mødes og lave alt tænkeligt.

Rummet har indtil videre navnet ’Makerspace’ og er et innovativt univers, hvor man kan komme for at prøve 3D-printere, lasercutter og vinylskærer. Der er lynhurtige computere og en masse andet elektronisk isenkram, der tilsammen skaber et kreativt kraftcenter, hvor alle slags projekter kan prøves af, uanset om man er en skoleklasse, iværksætter eller en nysgerrig husmor.

Rummet skal holde åbent fra klokken 7-22 og man kan få adgang via sit sundhedskort. Hvis man skal bruge maskinerne skal man desuden have gennemgået et kursus og samtidig vil der være både frivillige og folk fra biblioteket til stede indenfor normal åbningstid, der kan hjælpe med en række praktiske ting.

Ikke en legeplads

Selvom rummet ikke er i gang, så er det allerede blevet brugt. På bordene ligger små vaser, figurer og andre ting, der er blevet ’printet ud’ fra de nye 3d-printere. CPH West og flere skoleklasser har alle været i rummet og har booket plads, så de kan realisere deres projekter og gøre dem mere levende. Meningen med Makerspace er nemlig ikke, at det bare skal være en legeplads for knægte med for meget tid til rådighed. Det skal primært være et sted for læring og vidensdeling.

make_a_space_1

»Makerspace skal primært være brugerstyret. Her skal man kunne se sine projekter. Så hvis man skal lave en eksamensopgave, en forretnings-ide på handelsgymnasiet eller er iværksætter med et nyt produkt, som man gerne vil præsentere, så kan man komme herned og bruge vores rum. Der vil naturligvis være frivillige, som er uddannet til at hjælpe, ligesom der vil være personale fra biblioteket. Men meningen er, at borgerne selv skal styre stedet. Det er viden tilbage til folket,« siger Jan Torndyb, projektkoordinator på bibliotekets nye makerspace-projekt.

Et socialt sted

Han pointerer, at Makerspace også har en pædagogisk sigte.

»Her kan de usikre elever, der måske ikke tror, de kan noget, pludselig se deres ideer kommer til live. Her kan man få sine ideer gjort meget mere håndgribelige og man kan bruge det til noget. Samtidig bliver der også indrettet et cafemiljø, hvor man kan hygge sig og et mødelokale, hvor der kan foregå undervisning eller gruppearbejde. Så det er både et elektronisk sted, men også et kreativt og socialt sted,« siger Jan Torndyb, som understreger, at Makerspace er for alle, men at man håber, at det blive et sted, hvor ideer og viden vil flyde frit.

»Man skal kunne bruge Makerspace til alt, undtaget rent kommercielle ting. Men vores håb er, at mange af de ideer eller projekter, der vil blive tænkt og lavet her, vil komme videre ud i verden og blive til gode eksamener eller gode produkter med eksport og dermed indtægter til Ballerup til følge. Skaber vi bare en eksportsucces, så er det jo en dejlig tanke,« siger Jan Torndyb.

Alt er i beta

Indtil videre er Makerspace kun i en såkaldt beta-periode, altså på prøve. Når kalenderen siger februar evaluerer man hvordan det er gået, hvem der bruger området og hvad der er kommet ud af det og derefter bliver det indrettet mere permanent efter brugen.

Også navnet Makerspace er i beta. Meningen er, at navnet på det nye innovative område på Ballerup Bibliotek, ligesom selve brugen af området skal bestemmes af brugerne.

»Vi håber at finde et andet navn, og det skal brugerne komme med. Så forslag til, hvad området skal kaldes er meget velkomne,« siger Jan Torndyb.

Indvielsen finder sted mandag den 16. november.

make_a_space_4-1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *