Det er sikkert skåret væk
Debat  Kære borgmester. Jeg får sådan lyst til at fortælle dig om min mandag morgen.

En stor del af landet vågner op til et sneklædt landskab, smukt er det, men det er altid et problem med trafikken.

Min datter på tre år skal i børnehave og jeg skal på arbejde. Olivia går i børnehaven Sømosen i Skovlunde. Som det ses så tydeligt, så er al snerydning på villaveje og andre småveje sparet væk i kommunen, og det skal jeg love for voldte problemer ved min datters institution her til morgen.

Sømosen er ved at få lagt nyt tag, så parkeringspladsen foran børnehave/vuggestue er spærret af indtil medio januar 2016 hvilket betyder, at forældre, der skal aflevere deres børn, skal holde på Sømosevej, som selvfølgelig ikke er ryddet for sne og det skabte lidt trafikkaos.

Det er selvfølgelig et problem i sig selv, men vejen ind til institutionen rundt om skurvogne og materialer via lejepladsen er nærmest livsfarlig. Der ligger et kæmpe lag sne og is, som hverken er gruset eller saltet.

Det første der møder os, er en pædagog fra børnehaven som ihærdigt forsøger at skabe en sti ind til børnehaven. Inde i børnehaven bliver vi mødt af én pædagog som skal passe både børnehave børn og vuggestue børn alene, fordi hendes kollega er i gang med at rydde for sne og is, så vi kan aflevere vores børn i institution.

Så er det jeg spørger, kan det virkelig være rigtigt at pædagogerne selv skal sørge for at rydde sne i stedet for at tage imod børnene?

Det er jo absolut også et område, hvor der er bliver sparet urimelig meget, så hvis de nu også selv skal gøre den slags, så synes jeg ærlig talt at grænsen er nået for hvad vi kan tilbyde vores hårdarbejdende pædagoger.

Gad vide hvad kommunens ansatte ville sige, hvis de blev sat til at skovle sne mandag morgen?

I håbet om nogle bedre forhold i fremtiden.
Svar fra borgmesteren:
Svar: Kære Susan Kaas. Jeg er ked af, at du har haft en dårlig oplevelse i sneen sidste mandag morgen. Vi har bestemt ikke skåret snerydning på mindre veje væk. Vi prioriterer imidlertid de større veje først. Og det vintervejr, vi oplevede i sidste uge, var usædvanligt.

Mange væltede træer og nedfaldende ledninger gjorde bestemt ikke arbejdet nemmere for os. Faktisk faldt der i søndags flere træer og grene end under stormen Bodil. Af hensyn til sikkerhed måtte disse prioriteres.

Så sikkerhed er første prioritet. Herefter ryddes ved vigtige funktioner fx hjemmeplejens mødesteder, og hvor flest færdes, og i tre kategorier i forhold til det materiel der anvendes: traktorer og lastbiler, hvor de kan komme til, mindre materiel til fortov og sti, og endelig håndarbejde ved fx fodgængerfelter, busstoppesteder og ved indgangspartier.

Men vi fik også ryddet sne og is på de mindre veje, bare ikke om mandagen. Når vinteren arter sig, som vi lige har oplevet, sætter vi alle vore ressourcer ind på at løse opgaven.

Jeg er glad for, at pædagogerne, hvis kerneopgave naturligvis ikke er at skovle sne, alligevel så et problem, og medvirkede til at løse det. På samme vis forsøgte vi at flytte andre medarbejdere til snerydningen, men desværre havde frosten gjort arbejdsopgaverne endnu større.

Når vejret rammer os, som det gjorde, kan ingen forvente, at alt fungerer normalt. Som nævnt var det en ekstrem vejrsituation med den pludselige tunge sne efterfulgt af frost, men administrationen har i samarbejde med den eksterne leverandør, samt kommunens ejendomsafdeling og materielgården evalueret, hvordan snerydning m.v. kan fungere endnu bedre næste gang, der opstår en så ekstrem vejrsituation.

Jesper Würtzen
Borgmester i Ballerup

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *