Ældre frygter isolation efter besparelser
rollatortræf.jpg
Gruppen af ’demonstranter’ var måske ikke som man plejer at se dem. Budskabet var derimod klart til borgmesteren. Drop nedskæringerne på aktivitetsteams. Men pengene mangler. Foto: Flemming Schiller
Budget En gruppe ældre troppede op hos borgmesteren med et klart budskab. Stop besparelserne på aktivitetscentrene.

Mandag kort efter middag troppede en lille, men determineret gruppe op hos borgmester Jesper Würtzen (A) på Ballerup Rådhus. Gruppen bestod af 15 ældre kvinder, en del med rollatorer. Men trods den lidt tunge gang, var budskabet ikke til at tage fejl af. De ønsker, at Ballerup Kommune fjerner besparelserne på de udegående aktivitetsteam, der igennem et stykke tid er taget ud i plejecentrenes cafeer og har fået en del ældre med i forskellige aktiviteter. Noget, som blandt andet de fremmødte har været meget glade for.

Nu skal de fire medarbejdere, der udgør teamet, spares væk og det er de ældre stærkt utilfredse med.

Store konsekvenser

»Vi frygter, at det vi har fået bygget op, falder fra hinanden. Vi har været så glade for de medarbejdere og det, de har gjort for os. Jeg tror, at rigtig mange af dem, som har deltaget, nu igen vil falde tilbage og sidde for sig selv på værelserne. Det er derfor vi vil snakke med borgmesteren og gøre det klart for ham, at det har store konsekvenser, hvis man fjerner de såkaldte a-teams,« siger Anette Johansen, der var en af deltagerne i ’demoen’.

Men selve mødet var, ifølge Anette Johansen, en skuffelse.

»Der kom intet ud af det. Pengene er der ikke mere, så der var intet at gøre. Han sagde dog, at han ville se på det, hvis der kommer penge tilbage fra finansloven. Men der var ikke meget lydhørhed. De forstår det ganske enkelt ikke,« siger Anette Johansen.
»Vi får at vide, at alle stadig kan komme i Parkhuset, i 80’eren eller i cafeerne. Men det handler om, at man skal være selvhjulpen og mobil. Det er der mange, som ikke er, og for dem vil det nu betyde, at de forbliver hjemme i deres bolig uden at komme nogen steder. Man kan ikke ’bare’ komme ned i Parkhuset, hvis man er blind eller dårligt gående. Der skal være nogen, som tager fat i dem. Det var jo derfor, at de udegående teams fungerede så godt,« siger Anette Johansen.

Alt forsvinder ikke

Borgmesteren beklager besparelserne, men pointerer samtidig, at det handler om økonomi.

»Pengene til de udegående teams var en del af ældremilliarden og de penge er nu brugt. Som de fleste ved, er vores budget stramt, så derfor er der ikke penge til det. Når det så er sagt, så er der rigtig mange muligheder for de ældre på Parkhuset og andre steder, hvor der foregår meget. Så det er ikke sådan, at alle aktiviteter nu forsvinder,« siger Jesper Würtzen.
Ifølge formanden for Social- og Sundhedsudvalget, Lolan Ottesen (A), er der mulighed for at mødes på både Aktivcenter Solvej, i 80’eren i Måløv og i Rosenhaven i Skovlunde. Endelig har Ældresagen også ’Søndagscafe’.

Pladser til udskrevne

Hun påpeger desuden, at der er masser af tilbud rundt om i kommunen, hvor de ældre kan mødes. Hun understreger også, at de penge der spares på de udegående aktivitetsteams, blandt andet går til at etablere 16 nye korttidspladser til udskrevne patienter fra hospitalerne.

Dermed prioriterer Ballerup Kommune at behandle og rehabilitere borgere, der ellers skulle ligge længere på hospitalerne.

Men det giver Anette Johansen ikke meget for.

»Jeg hørte også, at der nu skulle oprettes korttidspladser til udskrevne patienter. Så kan de genoptrænede sidde derhjemme sammen med os og ikke komme ud. Vi er en stor gruppe ældre, der er blevet en slags familie – det forsvinder nu,« siger Anette Johansen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *