»Martin er mere end en ven«
voksenven_28-copy.jpg
Martin Glarvig og Karl Faurholt fandt hinanden gennem foreningen Børns Voksenvenner. Martin har været en god støtte for Karl gennem puberteten - og de er begge helt sikre på, at de vil være venner resten af livet. Foto: Flemming Schiller
Støtte Karl mistede sin far som 11-årig, men midt i sorgen sørgede hans mor for at søge hjælp hos foreningen Børns Voksenvenner. Der mødte Karl Martin, og det blev begyndelsen på et livslangt og meget særligt venskab.

Det var en hård tid for Karl Faurholt og hans lillebror, da de for syv år siden mistede deres far, som døde ganske pludseligt af et hjertestop. Dødsfaldet efterlod hele familien i stor sorg og vejen tilbage til hverdagen var lang og svær for både drengene og deres mor.

»Jeg gik i nogle forskellige sorggrupper, men jeg synes ikke rigtigt, at det gav mig så meget. Så hørte min mor om foreningen Børns Voksenvenner og kontaktede dem for at høre, om det var noget for os,« fortæller Karl Faurholt.

I dag er han voksen, 18 år og godt på vej. Han går på handelsgymnasiet i hjembyen Ballerup og så har han sit eget firma KarlsKicks, hvor han maler kondisko på bestilling.

Et muligt match

I foreningen Børns Voksenvenner fandt de hurtigt et match til Karl, for nogen tid forinden havde Martin Glarvig fra Amager kontaktet foreningen og været igennem en længere proces for at blive godkendt som voksenven.

»Jeg har ingen børn selv og har altid været iværksætter med flere forskellige selskaber og rimelig meget krudt bagi. Jeg nærmede mig de 40 og kunne mærke uret tikke, så da jeg ved et tilfælde hørte om Børns Voksenvenner blev jeg interesseret og undersøgte foreningen nærmere på nettet,« fortæller Martin Glarvig.

»Det passede godt ind i min tilværelse, fordi det ikke var fuld tid. Og jeg synes, jeg havde det, foreningen søgte – en ressourcestærk voksen med tid og lyst til at være noget for et barn,« tilføjer Martin.

De to var et match – på papiret i hvert fald, og derfor satte foreningen en møde op mellem den nu 12-årige Karl og voksenvennen Martin.

Første møde

Martin skulle komme på besøg hjemme hos Karl, hvor både moren og nogle fra Børns Voksenvenner var til stede.

»Jeg husker det som spændende. At jeg var spændt på at møde ham,« siger Karl og kigger på Martin.
»Vi skulle bare se hinanden og snakke lidt sammen« tilføjer Karl.

»Og så sagde hende fra foreningen, at vi bare kunne gå ind på Karls værelse og snakke lidt alene. Så det gjorde vi. Kan du huske det Karl, så sad vi og kiggede på dine biler,« griner Martin og Karl nikker.

»Det er jo en lidt speciel oplevelse at komme ind i fremmede menneskers hjem. Men vi fik sludret lidt, og man får en fornemmelse af, om man tror der kan bygges et venskab her. Der skal jo være en gensidig interesse i at se hinanden igen, hvis det skal fungere,« forklarer Martin.

Det var der. Og til at begynde med aftaler Martin og Karl at mødes hveranden uge, men det bliver hurtigt til hver uge og senere også til hele weekender og ferie sammen.

En slags faderrolle

Venskabet har betydet rigtig meget for dem begge, og de er stadig i tæt kontakt. Ses ikke så tit som før, men er aldrig længere væk end et telefonopkald eller en sms.

»Martin fik mig lige i den alder, hvor puberteten begynder, jeg blev 12 lige omkring der hvor vi mødtes, så jeg har brugt ham rigtig meget som en støtte og han har hjulpet mig gennem ting, der har været svære,« fortæller Karl og fortsætter:

»Det har betydet meget for mig at have Martin til at lave alle mulige ting sammen med. Vi har været i Tivoli, har været hjemme hos Martin og grille – eller bare hygget os. Vi har også været ude og køre gokart, faktisk købte Martin en gokart til mig, så der har bare været rigtig mange gode oplevelser i barndommen med en slags faderrolle.«

I og med at Karl lige havde mistet sin far – og savnede ham rigtig meget, blev Martin en vigtig støtte for den 12-årige dreng.

»Da jeg mødte Martin, så jeg ham ikke som en erstatning for min far. Det gør jeg heller ikke i dag. Min far vil aldrig blive erstattet. Men Martin er mere end en ven for mig. Han ligger nok sådan lige midt i mellem – mere end en ven, men mindre end en far,« forklarer Karl.

Vandretur i Norge

For Martin kom mødet med Karl også til at ændre hans verden. For udover at han selvfølgelig fik Karl som ven, motiverede det ham også til at involvere sig endnu mere i foreningens arbejde. I dag sidder han i bestyrelsen for Børns Voksenvenner i København, og så er han sammen med sin partner aflastningsfamilie for to drenge hveranden weekend.

»De ser meget op til Karl, næsten som en storebror,« griner Martin.
Karl er nærmest blevet en del af familien hjemme hos Martin og kender også det meste af Martins familie. De har været på flere udenlandsrejser sammen og Karl har tilbragt utallige weekender i huset på Amager.

De er begge enige om, at én af de bedste oplevelser, de har haft sammen, var en to uger lang vandretur i Norge, hvor de gik omkring 100 kilometer – bare de to sammen.

»Det var den smukkeste oplevelse, vi så ingen mennesker i en uge. Til gengæld så vi både bjørnespor og oplevede en lavine,« fortæller Karl.

»Jeg er rigtig glad for at Karl nævner vandreturen, som noget af det bedste. Jeg har altid været friluftsmenneske og det var så dejligt at se en dreng få den oplevelse af naturen, ligesom mig selv. Det er rigtig fedt at kunne dele det med nogen,« siger Martin.

Og på spørgsmålet om de tror, de vil holde kontakten resten af livet, er de også helt enige: Ja. Ingen tvivl om det.

 

Fakta om Børns Voksenvenner

• Børns Voksenvenner består af en landsforening samt mere end 40 lokalforeninger fordelt over hele Danmark. Børns Voksenvenner er en uafhængig a-politisk og ikke-religiøs forening med fokus på frivilligt, lokalt græsrodsarbejde.

• Foreningen har eksisteret i Danmark siden 1990 og fejrer her i oktober 25 års jubilæum. Gennem årene har foreningen skabt mere end 2.500 venskaber.

• Børns Voksenvenners vision er ’at gøre en positiv livsvarig forskel for børn og unge med spinkle eller svære familieforhold’.

• Forældrene der henvender sig til Børns Voksenvenner er typisk enlige forældre, som i en hektisk hverdag ikke har tid og overskud til at udfylde begge forældreroller.

• Børn kan få en voksenven, fra de er 6 år gamle. Som udgangspunkt matcher foreningen kun børn og voksne af samme køn. Vennerne mødes typisk 2 – 4 gange om måneden, enten hos den voksne eller på tur ud i verden.

• Alle voksenvenner skal have ren straffe- og børneattest. Derudover gennemgår de et kursusforløb og mindst ét screeninginterview, hvorefter det afgøres, om de er egnet. Er de det, kan ’matchningsprocessen’ gå i gang med flere interview og besøg i hjemmet.

Kilde:www.voksenven.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *