Integrationsrådet kæmper for overlevelse
miasogmil.jpg
Miasser Hawwa og Mila Kahrimanovic vil kæmpe for at overbevise lokalpolitikerne om, at de skal droppe den planlagte nedlæggelse af Integrationsrådet. Foto: Flemming Schiller
integration Den planlagte nedlæggelse af Integrationsrådet kom som en chok for medlemmerne. Nu kæmper de for at overbevise politikerne om, at det er en fejl.

De er fulde af ord, Miasser Hawwa og Mila Kahrimanovic. Det er især ord som vrede, i chok, skuffede, kede af det og bekymrede, der strømmer ud af dem. For de føler sig i den grad ’’kørt over’’ af de lokale politikere i Venstre og Socialdemokratiet, de to partier som står bag det netop vedtagne budgetforlig, der blandt andet indeholder forslag om en nedlæggelse af Integrationsrådet, hvor begge kvinder sidder – Miasser Hawwa som medlem og Mila Kahrimanovic som formand.

»Hvis man nu nedlagde rådet for at spare penge, så var der da en logisk forklaring. Men det gør man ikke, pengene skal bare bruges anderledes. Så hvorfor nedlægger man rådet? Hvad er årsagen? Jeg forstår det stadig ikke,« siger Mila, der som formand i rådet modtog den nedslående besked fredagen før andenbehandlingen af budgettet.

»Jeg var nærmest i chok, jeg stod nede i en butik og var ved at handle, da jeg blev ringet op fredag eftermiddag. Jeg hørte slet ikke ordentligt efter og bagefter blev jeg helt i tvivl, om det var en joke. Godt nok en virkelig dårlig joke, men jeg kunne simpelthen ikke forstå det,« fortæller Mila.

Men det stod snart klart, at det ikke var nogen joke og før de vidste af det, var budgetforslaget vedtaget og dermed står Integrationsrådet nu til nedlæggelse ved årsskiftet.

Demo foran rådhuset

Men de to kvinder vil ikke sådan give op. De har samlet tropperne og kæmper nu desperat for rådets overlevelse. Mandag aften (efter denne avis’ deadline) har de arrangeret demonstration foran rådhuset forud for kommunalbestyrelsesmødet. Her håber de at få nogle af politikerne i tale, så de kan overbevise dem om, at en nedlæggelse af Integrationsrådet er en dårlig idé.

»Det kommer til at være et stort tab for Ballerup at nedlægge Integrationsrådet. Kommunen mister den overordnede rådgivning og alle de erfaringer, vi har samlet i rådet,« siger Miasser Hawwa, der har siddet i rådet i 15 år og i dag er formand for Ballerup Multikulturelle Forening.

»Kommunen vil gerne have, at frivillige kræfter skal tage over, men der er ingen vision for, hvordan de skal gøre det eller hvem der skal gøre det,« tilføjer hun.

»Det vil komme til at sejle og jeg er bange for at alle de gode ting, vi har opnået i rådet, ryger på gulvet. Integrationsrådet har fungeret som en igangsætter og katalysator for en masse ting her i kommunen – som for eksempel bydelsmødrene og sundhedsformidlerne,« siger Mila Kahrimanovic og fortsætter:

»Vi har været de helt almindelige etniske borgeres indgang til kommunen og politikerne. De henvender sig til os, og så tager vi deres henvendelser med videre til politikerne. Hvem skal gøre det fremover?«

Ingen snakkeklub

I debatten på facebook har nogle givet udtryk for, at rådet måske ikke har været så seriøst, som man kunne forvente. Men den kritik fejer både Miasser og Mila af bordet.

»Dem der sidder i rådet er meget veluddannede og velinformerede. Selvfølgelig har der været afbud – ligesom der i øvrigt også har fra de politikere der er repræsenteret i rådet – men generelt har medlemmerne været godt forberedt til møderne, har læst dagsordenene og stillet spørgsmål,« siger Mila og tilføjer:

»Hvis man ikke kan bruge os danskere med en anden etnisk baggrund, som er ret godt integreret, til at gøre noget for integrationen her i Ballerup, så ved jeg simpelthen ikke hvem man har tænkt sig at bruge.«

Rollemodeller

For Miasser Hawwa var Integrationsrådet første skridt på vejen mod lokalpolitik.

»Det er gennem Integrationsrådet jeg blev politisk aktiv. Jeg lærte om foreningslivet og om at integration går begge veje – på tværs af kulturer. Det var også her, jeg fik øjnene op for at vi alle er medborgere og ikke brugere af systemet,« fortæller hun.

Siden kom hun i kommunalbestyrelsen for SF, hvor hun også var formand indtil april i år (rettet 28/10 kl. 13.26, Red.) og så er hun involveret i et hav af frivillige netværk og grupper foruden Multikulturel Forening.

»Miasser er mit store forbillede og det var også på hendes opfordring, jeg stillede op til Integrationsrådet,« siger Mila og understreger at den funktion – som rollemodeller – også er én af Integrationsrådets styrker.

»Det er integrationsrådets fortjeneste at man i Ballerup har fået så mange borgere med andet etnisk baggrund til at interessere sig for deres kommune – og engagere sig i den,« slår Miasser Hawwa fast.

1 kommentar om “Integrationsrådet kæmper for overlevelse”

 1. Miasser Hawwa siger:

  Vi har kæmpet for Integrationsrådets overlevelse og vi kæmper videre. Der var kun Mette Hedegaard og Ali Abassi fra EL. der kom nede til os der demonstrerede foran Rådhuset i går aftes (man.26/10 2015). De indledte en dialog med os og er blevet klogere. Tak til Mette H. og Ali A.
  S og kom desværre ikke på andre fornuftige tanker! Vi håbede på at de ville ombestemme sig og undlade at sende forslaget i høring (fra 27.10-30.11) og i stedet vælge dialogen med IR.
  Venstre og Socialdemokratiet kunne jo have forslået, at holde en konference, om integrationsindsatsen på brede forstand i Ballerup. Politikerne kunne invitere repræsentanter fra henholdsvis integrationsråd fra andre kommuner, (som har valgt at nedlægge sig selv), Rådet for etnisk minoriteter, repræsentanter fra foreningslivet og fra erhvervslivet, samt andre vigtige aktører. På den måde ville alle i KMB, direktører, konsulenter, og rådet får input til måden at sadle om, udvikling af integrationsindsats og ikke mindst skabe en synergieffekt.
  Når man prøver at skabe positive forandringsprocesser bør man starte nedefra, anerkende det gode der er og engagere alle kræfter, på en respektfuld måde.
  Jeg er meget bekymret og frustreret over at opleve at Ballerup er ved at miste grebet og mangler en vision, en retning og famler i blinde. Jeg håber ikke at de mange års frivilligarbejde går tabt, når kommunen ikke længere har et organ der sætter mål og ramme for arbejdet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *