8.A rykkede direkte i fængsel
Adoptionsklasse-Jakon-copy.jpg
Med hjelm på hovedet og stål i skosnuderne er eleverne fra 8.A. på Hedegårdsskolen klar til at gå på opdagelse i fængselsbyggeriet på Falster. Foto: privat
Adoption 8.A fra Hedegårdsskolen besøgte byggeplads på Falster, hvor deres adoptivfirma Jakon er ved at bygge et helt nyt fængsel.

Tirsdag den 6. oktober skiftede 22 elever fra Hedegårdsskolen skoletasken ud med en sikkerhedshjelm og tog bussen til Falster, hvor entreprenørfirmaet Jakon er ved at bygge et nyt fængsel.

8.A er adoptionsklasse for Jakon, der gerne vil lære de unge om arbejdslivet, mulighederne for en karriere i byggebranchen og gerne motivere flere til at fortsætte på en erhvervsuddannelse efter folkeskolen.

Eleverne var på forhånd blevet sikkerhedsgodkendt af Kriminalforsorgen og skulle have en ren straffeattest, for at komme med på turen.

Mange jobmuligheder

I en skurvogn indrettet som byggepladsens mødelokale hørte eleverne om de sikkerhedsregler, der skal overholdes på en byggeplads. De lyttede desuden koncentreret til gennemgangen af de mange praktiske hensyn, der skal tages, når man bygger et fængsel.

»For eksempel må der ikke være synlige skruer i cellerne, for hvis man smelter en tandbørste og sætter skruen fast i det varme plastik, kan man bruge den som våben,« fortæller Janne Schwaner, skolekonsulent i Ballerup Kommune, som også var med på turen.

Besøget åbnede de unges øjne for bare nogle af de mange jobmuligheder, der er i en entreprenørvirksomhed. De mødte tømrere, arkitekter og en byggeleder, der fortalte om sin uddannelsesbaggrund og vej til jobbet hos Jakon.

Regnede sig ud af cellen

Eleverne blev undervejs stillet forskellige opgaver i dansk og matematik. Udstyret med tommestok målte de sig for eksepel frem til størrelsen på en fængselscelle, og rundvisningen gav stof til etiske overvejelser om, hvordan livet i et fængsel er. Er det ok, at man får løn for sit arbejde. Hvorfor skal fangerne have eget bad og toilet og andre dilemmaer blev ivrigt diskuteret.

Tilbage på Hedegårdsskolen fortsætter undervisningen, og til maj næste år besøger eleverne byggepladsen igen for at se fremdriften i byggeriet.

Faktaboks: Adoptionsklasser i Ballerup

Adoptionsordningerne er med til at bygge bro mellem skole, uddannelse og erhvervsliv
Ordningen fungerer som et tæt samarbejde over flere år

Virksomhed og skoleklasse kommer gradvis til at lære hinanden bedre at kende gennem bl.a. faglige besøg i klassen, besøg på virksomheden, praktik i virksomheden og fælles arrangementer

Siden starten i 2000 har Ballerup Kommune kørt i alt 21 adoptionsordnings-forløb med udviklingskonsulent Janne Schwaner som projektleder

Lige nu er der fem aktive adoptionsordninger:
– Topdanmark/Skovvvejens Skole Øst
– Arbejdernes Landsbank/Baltorpskolen afd. Rugvænget
– Jakon/Hedegårdsskolen
– Brenntag/Skovlunde Skole Nord
– Siemens/ Baltorpskolen afd. Grantofteskolen

Kilde: Ballerup Kommune

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *