”Selvfølgelig har jeg ændret mig”
mette_f_formand_9.jpg
Mette Frederiksen vil anlægge en ny og mere direkte stil som ny formand for S. Væk med politiker-fnidder og verdensfjern tågesnak. Derfor passer det hende også godt, at hun kan leve dagliglivet i Egebjerg i Ballerup. Foto: Flemming Schiller
Lige efter valget blev kronprinsessen i Socialdemokraterne, Mette Frederiksen, valgt som formand i det gamle parti. Ballerup Bladet tog til Christiansborg og fik en snak med Mette Frederiksen om samarbejde, ambitioner, værdier og livet i Ballerup.

Hun tager imod i det store kontor med den imponerende udsigt over Københavns kanaler, tårne og trafik. Socialdemokraternes nye formand, Mette Frederiksen, er imødekommende og virker som om hun glæder sig til at fortælle om den rejse, der har ført hende fra Nordjylland til magtens centrum på Christiansborg. Men især om den rejse, der nu har ført hende til en ny tilværelse som formand for landets største parti, med tid og plads til nye visioner og tanker om Danmarks fremtid. Selvom hun tabte sin post som justitsminister, så betyder den nye virkelighed, at der er blevet tid til andet: Nu skal der udvikles politik.

»Vi vandt jo faktisk valget, men tabte magten. Det er ny rolle, hvor jeg ikke hele tiden skal være inde i driften omkring en regering. Det har været spændende og lærerigt, men nu går min tid til at koncentrere mig om det samlede S-projekt, som jeg har fundamentet til at udvikle. Nu handler mit job ikke bare om et enkelt ressortområde, men om hele samfundet generelt – det glæder jeg mig til,« siger Mette Frederiksen.

Netop samfundsudviklingen ligger Mette Frederiksen meget på sinde. Hun oplevede i sin tid som justitsminister, hvordan samfundet kom under voldsomt pres ved terrorangrebene i februar og hvordan samfundet stod sammen, da det gjaldt.

Stærkt sammenhold

»Terrorangrebet lærte mig meget. Både som minister men også i forhold til vores samfund, der nok var og er under pres, men som viste et stærkt sammenhold. Både mellem mennesker generelt men også i det politiske, hvor vi på tværs af partiskel var enige om at stå sammen om vores værdier. Der var en spontan tryghed og en solidaritet, der giver et stærkt fællesskab i Danmark, og det skal vi værne om,« siger Mette Frederiksen, som pointerer, at selvom vi ser flygtningepres på Europa, grænseoverskridende kriminalitet og terrortrussel, så er de danske fælles værdier intakte.

Det gælder også for de socialdemokratiske værdier, selvom nogen har beskyldt Mette Frederiksen for at have skiftet ham og slet ikke være så ’rød’ som hun var engang.

Det brede samarbejde

»Selvfølgelig har jeg ændret mig – heldigvis. Jeg har været i politik i 15 år, og så udvikler man sig. Men jeg vil gerne anholde den der med, at ret og pligt og at der skal være styr på økonomien ikke er socialdemokratisk politik. Det har det altid været. Socialdemokratiet vil have styr på samfundet, men der skal også være den sociale dimension. Den er nemlig lige så vigtig. Vi vil nemlig begge dele. Vores klassiske værdier er intakte, også i en ny virkelighed,« siger Mette Frederiksen, der tidligere i karrieren blev kaldt ’skrigeskinken’ men som nu, efter nogens mening, er trukket mere i det nålestribede. Senest med positive udtalelser om erhvervslivet og udtalelser om at ville samarbejde med statsminister Lars Løkke Rasmussen.

»Jeg søger optimal indflydelse, det er der intet galt i. Jeg vil samarbejde bredt, men ikke bare for at samarbejde. Jeg vil trække den borgerlige regering i en mere solidarisk retning. Vælgerne orker ikke flere politiske slagsmål. De vil have løsninger for landet. Så jeg opfordrer til samarbejde, og nu er det op til statsministeren, om han vil samarbejde bredt,« siger Frederiksen.

Ud i virkeligheden

Som partileder skal man have en vision og den er helt klar for Mette Frederiksen. Hun vil være en synlig leder. Ikke kun internt, men i særdeleshed ude i befolkningen. Hun vil møde folk i øjenhøjde og væk fra de sædvanlige Christiansborg-cirkler.

»S skal være et parti, som folk har lyst til at være medlem af. Det skal handle om ansvarlighed og at holde orden på vores samfund, men vi skal også vægte det sociale. Jeg har stadig min sociale indignation. Det er min opgave at vise, at Socialdemokraterne kan begge dele. Det tror jeg, at vi kan,« siger S-lederen og lægger samtidig op til en ’ærlig’ stil.

»Jeg vil være ærlig omkring de dilemmaer, vi står i, at det kan være svært og at det er udfordrende tider. Folk ved jo godt, at mange samfundsproblemer er komplekse og at vi ikke bare har den hurtige løsning. Det vil jeg være ærlig og fortælle vælgerne,« siger Mette Frederiksen.

Socialdemokratiske aner

»Det er vigtigt for mig at være til stede, at møde folk, at komme ud blandt folk og ikke bare sidde inde bag murene her på Christiansborg. Verden er kompleks og det ved folk udmærket. Jeg synes vi skylder vælgerne at forholde os til den komplekse verden, og ikke bare tage det let eller få det til lyde som om, at det er let,« siger Mette Frederiksen.

»Jeg gik ind i politik for at få indflydelse på samfundet. Jeg er meget præget af den socialdemokratiske fortid og mine oldeforældre var meget aktive i partiet. Det handler om at skabe et godt samfund og derfor går jeg efter indflydelse,« siger Mette Frederiksen.

Et godt lokalsamfund

»Jeg har boet 15 år i Ballerup og folk kender hinanden. Det er et rigtigt lokalsamfund, som jeg er en del af og det nyder jeg. Her bor alle slags mennesker og jeg har ikke nogen speciel status i Egebjerg. Der er jeg bare Mette, der har to børn, som bruger de lokale fritidsfaciliteter. Det er en styrke, at det er sådan og det passer mig godt,« siger Mette Frederiksen, der har rosende ord til sin partifælle-kommune.

»Ballerup er en rigtig god kommune at bo i. Den har udfordringer som alle andre kommuner, det er klart, men der er mange faciliteter og en nærhed, som alle nyder godt af. Jeg kan ikke forestille mig at flytte. Det kan selvfølgelig ikke udelukkes, man ved jo aldrig, hvad der sker, men jeg kan ikke lige se det for mig,« siger Mette Frederiksen, der kan blive den første statsminister, bosat i Ballerup Kommune.

Vil ikke ændre sig

Ballerup eller ej, Mette Frederiksen insisterer på at være tæt på virkeligheden, også hvis hun skulle blive statsminister. Og det er en mulighed, ved hun godt.

»Jeg har ikke tænkt mig at ændre mig, hvis jeg skulle blive statsminister. Om jeg i så fald bliver folkets statsminister, ved jeg ikke – det må folket afgøre,« siger Mette Frederiksen og kigger ud af vinduet.

Kun den bøvlede vej fra Ballerup til Københavns midte i morgenmyldretiden irriterer hende lidt. Helt som det irriterer rigtig mange andre mennesker hver morgen.

Døren til det store kontor er gået op et par gange og en utålmodig sekretær stikker hovedet indenfor. Seancen er forbi, vigtige ting står i kø på dørtærskelen. Ude i forkontoret sidder Bjarne Corydon og Henrik Sass Larsen henslængt i en sofa og venter på at drøfte det nye S-projekt med den nye leder, der har gjort det til sit mål at definere en ny vej for Socialdemokratiet, hvor både fortid og fremtid mødes i nutiden.

1 kommentar om “”Selvfølgelig har jeg ændret mig””

  1. Per Mortensen siger:

    Ja det min/vores formand.
    En rejse Ballerup parti forening har været på sammen med Mette.
    Og nye mål vinker forude.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *