S og V står alene bag nyt spareforlig
Ballerup-Rådhus-121.jpg
Efter lange forhandlinger på rådhuset er budgettet for 2016 faldet på plads. Det bliver et forlig mellem S og V, mens de tre andre partier i kommunalbestyrelsen står udenfor. Foto: Flemming Schiller
budget Efter intense forhandlinger blev der indgået budgetforlig for 2016. Kun S og V er med i forliget, der bibeholder kernevelfærd trods hårde sparekrav.

Selvom 20 ud af 25 medlemmer af kommunalbestyrelsen står bag den nye budgetaftale for 2016, så sidder man alligevel med fornemmelsen af, at det er en splittet kommunalbestyrelse, der har forhandlet om det nye budget. For kun Socialdemokraterne og Venstre endte med at være med i et budgetforlig, der endte med at være noget af en spareøvelse.

Derfor har det også været vigtigt for de to forligsparter at signalere sammenhold og ansvarlighed i en tid, hvor Ballerup Kommune skulle spare 55 millioner kroner, blandt andet som følge af regeringens omprioriteringsbidrag.

Ærgerlig og tilfreds

»Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at ikke alle partier er med i aftalen. Når vi har de store besparelser, så plejer vi at være med alle sammen, ligesom man gerne vil være med, når det er sjovt. Men sådan skulle det altså ikke være i denne omgang. Der er jo ikke så meget at være glad for, men jeg synes alligevel det er lykkedes at få lavet et budget, der ikke skærer ned på den borgernære velfærd. Vi har formået at skabe et forlig, hvor kernevelfærden bibeholdes. Men at der kommer besparelser, kan ikke undgås,« siger borgmester Jesper Würtzen (A), der vil vente lidt med at melde konkret ud om, hvor der specifikt skal spares og sammenlægges, før de berørte parter har fået direkte besked.

»Vi er tilfredse, trods alt, med at vi har fået et forlig, der også give plads til at satse på nogle områder. At vi har givet penge til byudvikling og at der stadig er en god og stabil økonomi i Ballerup. Det er vi glade for,« siger borgmesteren.

Han påpeger samtidig, at der er taget højde for de kommende besparelser, som regeringen har bebudet i de kommende år på de kommunale budgetter og dermed har forligspartierne sikret kommunens økonomi fra de helt store overraskelser de næste fire år.

»Selvom vi altså skal spare meget, så viser vi både ansvarlighed ved at få et så bredt som muligt forlig hjem og ved at investere i fremtiden og alligevel sikre en rimelig kommunal økonomi,« siger Jesper Würtzen.

Økonomisk ansvarlighed

Hos den anden forligspartner, Venstre, lyder der de samme ansvarlige og forsonende toner i nødens stund.

»Jeg synes faktisk, at Socialdemokraterne har været imødekommende fra starten. Alle partier har haft deres krav og vi kunne efterhånden godt se, at det kunne blive svært at blive enige hele vejen rundt. I Venstre tager vi den kommunale økonomi alvorligt og ville ikke stille krav, som er urealistiske eller ufinansierede. Derfor er vi også glade for at kunne være med til et forlig i en tid, hvor der skal spares. Det er ærgerligt, at vi ikke kunne blive enige med alle, men jeg respekterer, at vi var for langt fra hinanden og det er deres valg at stå udenfor,« siger Kåre Harder Olesen (V).

Han glæder sig over, at forligspartierne har leveret en god økonomi og samtidig har prioriteret den kommunale kernevelfærd.

»I Venstre har vi hele tiden sagt, at den kommunale kernevelfærd skulle prioriteres. Og det er den blevet. Der er intet der er uspiseligt i aftalen for os. Der er blevet forhandlet hårdt indimellem, men jeg synes vi har fået en solid og god aftale, der rent faktisk ikke bare afvikler, men også udvikler byen, trods sparekravene,« siger Kåre Harder Olesen.

Investeringer i fremtid

Han fremhæver især, at der stort set ikke er blevet sparet på ældreområdet, at der er sat ekstra midler af til 16 nye akutpladser for færdigbehandlede patienter, at der ikke er blevet pillet ved normeringen til daginstitutioner eller skoler og at der er sat 48 millioner kroner af til bedre indeklima på skolerne.

»Vi er også glade for, at vi ikke hæver skatten og at vi generelt har en bedre økonomi. Jeg synes, at vi udvikler kommunen, også for fremtiden,« siger Kåre Harder Olesen.

I løbet af denne uge skal partierne endeligt melde ud overfor medarbejderne i de områder, der bliver ramt af de konkrete besparelser, inden alt skal være endeligt på plads den 5. oktober.

Læs her hvorfor de tre øvrige partier i kommunalbestyrelsen ikke ville være med i budgetforliget: ‘Derfor er de ikke med’

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *