Mongol Rally part 4: Iran til Tadsjikistan
Mongol-Rally-part-4-1.jpg
Team Strange Fellows mødte på deres vej gennem Turkmenistan et par kameler, der da lige skulle foreviges. Foto: Mia Ansbjerg
Rejsebrev 4 Mia Ansbjerg fra Ballerup er en del af ’Team Strange Fellows’ i billøbet Mongol Rally 2015. Sammen med tre andre skal hun køre 15.000 kilometer fra London til Sibirien i en Renault Clio. Her er fjerde del af turen:

Uge fire af dette års Mongol Rally er nu veloverstået og flere og flere teams begynder at rapportere tilbage om, at de rent faktisk er nået til målstregen i Sibirien. Det er gode nyhed, da de fleste historier indtil videre kun har omhandlet teams, hvor alt er gået galt.

Team Strange Fellows kom sikkert ud af Iran og bevæger sig nu gennem Centralasiens mange lande, der slutter med ’stan’.

Mongol-Rally-part-4-(13)

Cliopatra, teamets lille bil, har nu endelig fået lov til at smage lidt af den hårde medicin, da første del af den ældgamle Silkevej er besejret. Turen har indtil videre ført os gennem Turkmenistan og Usbekistan.

Den sidste uges tid har teamet været opdelt. Mig i Danmark, desperat efter et nyt russisk visum og resten af teamet i bilen.

Belejret Borgerservice

Jeg har haft nok at se til. Visum er nødvendigt for at besøge næsten hvert eneste land i Centralasien, men ikke alle ambassader findes i Danmark. Da vi er et forholdsvis lille land, kan det simpelthen ikke lade sig gøre, at have alle lande repræsenteret. Derfor har jeg fokuseret på at genanskaffe de visum, hvor ambassaderne rent faktisk findes i Danmark.

Efter at have mistet mit pas, er det nu lykkedes at anskaffe et nyt russisk visum samt en invitation til Tadsjikistan, hvormed man kan få et visum ved ankomsten i lufthavnen.

Efter en uge i Iran fløj jeg hjem fra Tehran og startede mine visumansøgninger den førstkommende mandag. Et mareridt af papirarbejde, der resulterede i flere besøg hos Borgerservice.

Det viser sig, at hvis man har et aktivt visum til Rusland, så kan man ikke få et nyt, før det andet er annulleret, og for at annullere det, skal man komme med sit gamle pas. Det pas, som jeg ikke har mere. Derfor krævede det en officiel rapport fra Borgerservice, der bekræftede, at det gamle pas var annulleret, hvormed det russiske visumcenter kunne fortsætte visumansøgningen.

Et kort øjeblik var udsigterne til et russisk visum meget begrænsede, men efter fire dages behandlingstid, var jeg på vej mod Tadsjikistan med nye visum i mit pas.

Det eneste der nu står i vejen for mig til målet i Sibirien er et visum til Kasakhstan, som skal anskaffes på ruten.

I Ingenmandsland

I mellemtiden forlod Team Strange Fellows Iran via den mest afslappede grænseovergang hidtil. En stor kontrast til den virkelig strikse grænseovergang, da de skulle ind i Iran.

Grænsen til Turkmenistan var dog en anden sag. Mellem to grænseovergange findes ’ingenmandsland’, hvor man kan risikere at sidde fast, hvis ens papirer ikke er i orden og dette skete næsten for teamet.

På grund af strenge sanktioner mod Iran er det ikke muligt at hæve penge i landet, hvilket resulterede i, at teamet ikke kunne betale for de dokumenter, som var nødvendigt til Turkmenistan. Penge blev lånt af andre teams og efter flere timers ventetid fik de endelig lov til at køre ind.

Mongol-Rally-part-4-(7)

Første stop var Ashgabat, som kan beskrives lidt som at spille computerspillet Sim City; fuldstændig rent og perfekt, skyskrabere og udover det, fuldstændig tomt for mennesker. Byen er bygget af marmor og er spækket med springvand og hjulene på Clio hvinede på de brandvarme veje gennem byen.

Termometeret sagde 55 grader celsius på et tidspunkt, men teamet er stadig i tvivl om, hvorvidt det var rigtigt eller ej. Det kan blive virkelig varmt på disse kanter.

Evig ild i ’Door to Hell’

Ved solopgang dagen efter blev Team Strange Fellows vækket af den stegende sol og startede hermed turen mod Door to Hell. Et gigantisk hul i jorden, der lækkede gas, så russerne satte ild til det i håb om, at det ville brænde ud. Det har nu brændt løs i over 40 år og er blevet til en kæmpe turistattraktion i stedet for.

På vejen punkterede Cliopatra, da vejene er håbløse og udelukkende består af sand og sten. Flere teams var med i konvoj og med god tro prøvede de at skubbe bilerne gennem sandet ned til Gate to Hell. Et projekt, der hurtigt måtte opgives.

De betalte i stedet de lokale til at tage dem der ud i jeeps, og der er kommet nogle fantastiske fotos ud af det foran flammerne.

Mongol-Rally-part-4-(4)

En værre politimand

Herefter gik turen tilbage til Ashgabat, hvor teamet netop kom fra. Grænseovergangen til Usbekistan, som var planlagt, var åbenbart lukket. Her blev de stoppet af en politimand, der var meget forvirret over, at rattet var i den forkerte side. De lo alle sammen og han lod dem køre videre.

Senere på aftenen blev de inviteret hjem til en lokal mand og vodka kom hurtigt på bordet. Han viste sig at være en form for øverstkommanderende i den lokale politienhed, men han var alt andet end retskaffen.

Først prøvede han at kysse Laura, som er en af pigerne fra Teamet, herefter tog han André, en anden holdkammerat, med ud og køre bil, til trods for at han var pløre fuld. Før han vidste af det sad der tre piger på bagsædet, som vist nok normalt tog penge for ulejligheden, og André kunne ikke komme hurtigt nok ud af døren. En historie, som teamet nu kun kan grine af.

Bunker af penge

Efter tre nætter i Turkmenistan blev grænsen krydset til Usbekistan, hvor første stop var Bukhara.

Usbekistan er et spøjst land. Når du veksler penge får du en søjle af sedler, som kræver en separat taske, for at kunne have dem alle med sig. Deres valuta er intet værd og der er et sort marked for dollars, hvor de desperat prøver at få fat i mere og mere.

Vejene var forfærdelige med huller alle vegne og det resulterede i, at André påkørte en stop barriere, som blev skubbet 30 meter foran bilen. Utroligt nok kan man næsten ikke se en ridse på bilen.

Bilen ind i stuen

Efter en ordentlig bumletur ankom de til smukke Samarkand midt om natten. Her overnattede de i et illegal ’guesthouse’, hvor bilen blev kørt ind midt i stuen, for ikke at vække opsigt.
I Usbekistan skal man nemlig registrere sig hele tiden, så myndighederne ved, hvor man opholder sig.

Mongol-Rally-part-4-(6)

Dagen gik med sightseeing i centrum, som er spækket med bazarer, moskeer og smukke velholdte bygninger fra Silkevejens storhedstid. En af de mest imponerende byer i Centralasien uden tvivl.

Teamet har nu rettet køleren mod Dushanbe i Tadsjikistan. Det tog en evighed at komme ud af Usbekistan og teamet var kun halvanden time fra at deres visum udløb og hermed skulle betale 2000 dollars i bøde.

Klokken 3 om natten mødtes teamet i centrum og de er nu officielt samlet igen. Snuden er atter vendt mod Mongoliet.

De næste par dage skal bruges på at gøre bilen klar til Pamir Highway.

Mongol-Rally-part-4-(2) Mongol-Rally-part-4-(3) Mongol-Rally-part-4-(5) Mongol-Rally-part-4-(8) Mongol-Rally-part-4-(9) Mongol-Rally-part-4-(10) Mongol-Rally-part-4-(11) Mongol-Rally-part-4-(12)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *