Kommunen tester sundhedsuge
Madlavning-med-børn-COLOURBOX-copy.jpg
Vuggestuebørnene skal i køkkenet og være med til at lave sund mad. Foto: Colourbox
Pilotprojektet ’Sundhedsuge’ bliver i denne uge skudt i gang i fem børnehuse i Skovlunde. Senere følger Baltorpskolen i ugen op til efterårsferien

I denne uge er pilotprojektet Sundhedsuge blevet søsat i fem børnehuse i Skovlunde. Her skal de cirka 546 børn i børnehusene Lundebjerg, Lilletoften, Villa Kulla, Sol og Mudder samt Ellekilde lege og lære en masse om sundhed.

De skal både snakke om og kigge på tænder og tandbørster, lave motoriktræning, øve sig i at vaske hænder, være med til at lave mad og snakke om følelser i løbet af ugen, hvor både pædagogerne i de fem institutioner og forskellige fagpersoner fra andre dele af kommunen skal have en sjov og lærerig uge med de mindste.

Bag pilotprojektet står en tværgående kommunal gruppe bestående af blandt andre en daginstitutionsleder, en sundhedskoordinator, en motorikkonsulent, en diætist, lederen af Sundhedsplejen og mange flere. Sammen har de udviklet det ambitiøse sundhedsuge-projekt, der nu skal testes i de fem børnehuse i denne uge samt på Baltorpskolens to afdelinger, Rugvænget og Grantoften, i uge 41.

Sundhed i bred forstand

»Formålet er dels at stille den viden og de faglige kompetencer, der er på børne- og ungeområdet til rådighed for skoler og institutioner. Men det er også for at gøre en generel sundhedsfremmende og forebyggende indsats for kommunens børn og unge,« forklarer sundhedskoordinator Camilla Hoelstad Holm.

Gruppen bag projektet har lavet kataloger til både pædagoger og lærere, hvor de kan hente inspiration til forskellige aktiviteter. Nogle ting kan personalet selv stå for – andre ting kommer fagpersoner fra gruppen ud og varetager – eller hjælper med at varetage på den enkelte skole eller institution.

»Det er spritnyt det her, så vi er selvfølgelig meget spændt på, hvordan det kommer til at gå. Vi håber, at det bliver en succes og at børnene synes, det er sjovt,« siger Camilla Hoelstad Holm og tilføjer:

»Vi har gjort meget ud af, at det ikke handler om løftede pegefingre og alle de ting, man ikke må. Men at vi kigger på emnet sundhed i bred forstand. Sundhed handler om at have det godt, og det vil vi jo alle sammen gerne – både børn og voksne.«

Tilpasset alle aldre

På skolerne bliver Sundhedsugen naturligvis tilpasset de forskellige klassetrin, så indskoling og mellemtrin for eksempel arbejder med at blive bedre til at sætte grænser og forstå egne og andres følelser, mens udskolingen måske har fokus på regulering af egne følelser, selvskade og stofmisbrug med henblik på at blive bedre til at forstå, hvorfor nogle havner i problemer med det ene eller det andet.

Skolernes sundhedsuge er i uge 41 og slutter med den landsdækkende Skolernes Motionsdag fredag den 9. oktober, hvor det også ringer ud til efterårsferie.

Hvis projektet bliver en succes er det tanken at brede det ud til kommunens øvrige skoler og daginstitutioner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *