En rodet skolestart
thomas_fogh_4-copy.jpg
Thomas Fogh og hans lærerkollegaer kom tilbage efter sommerferien til en møgbeskidt skole, hvor hverken borde, stole eller computere var på plads. Foto: Flemming Schiller
skolerengøring Lærer Thomas Fogh og hans kollegaer i indskolingen på Østerhøjskolen brugte deres første arbejdsuge på oprydning og rengøring i stedet for planlægning af undervisningen.

Ugen før alle eleverne i Ballerup Kommunes folkeskoler mødte ind til en nyt skoleår, skulle lærerne samles på de nye distriktskoler og afdelinger for at forberede den kommende undervisning.

På Måløvhøj Skole afdeling Østerhøj (Østerhøjskolen) troppede lærer Thomas Fogh frisk op mandag morgen den 3. august sammen med sine kollegaer i indskolingen. Men det syn der mødte dem var ikke just opmuntrende.

»Det var ét stort roderi – for at sige det mildt. De kasser, vi havde puttet ting i før sommerferien, stod stadigvæk uåbnede. Intet var pakket ud. Lokalerne var møgbeskidte og der var slet ikke blevet gjort rent, efter der havde været håndværkere i ferien,« fortæller Thomas Fogh og fortsætter:

»Smartboards stod i kasser på gulvet og var ikke sat op, computere var ikke sat op, nettet virkede ikke, skraldespandene var ikke tømt og toiletterne var bestemt heller ikke blevet gjort rent i ferien og der var heller ikke noget toiletpapir.«

Oprydning og rengøring

Det blev derfor en noget anden skolestart end Thomas Fogh og hans kollegaer havde forestillet sig. For hvor meningen var, at de skulle forberede undervisningen til det kommende skoleår, måtte de i stedet gribe klud og spand for overhovedet at kunne opholde sig i lokalerne.

»Vi havde da som minimum forventet, at computerne var sat op, så vi havde nogle arbejdspladser,« siger han.

Men der var hverken stillet borde, stole eller computere op. Det måtte lærerne selv gøre.

»Så der hvor vi skulle have siddet og lagt årsplaner og forberedt spændende undervisning, har vi i stedet ryddet op, gået og sat borde og stole op, tørret dem af og snakket med pedeller og ledelse om, hvornår de forskellige ting mon blev bragt i orden.«

Thomas Fogh skrev til sin ledelse, der tilsyneladende var ligeså overraskede over skolens tilstand, som lærerne.

»Det undrer mig meget, at der ikke er nogen der har tænkt på oprydning og rengøring på skolerne, efter sommerens istandsættelser,« siger han.

Ikke første gang

Da skoleeleverne ugen efter mødte ind var der stadig langt fra tilfredsstillende arbejdsforhold for Thomas Fogh og hans lærerkollegaer, der i flere uger efter skolestart stadig måtte sidde i deres lille spiserum eller i tomme klasselokaler ved børneborde- og stole og arbejde.

»Det hele bliver bare lidt surt og ærgerligt, og set i bagklogskabens ulideligt klare lys, skulle vi have taget fat i Arbejdstilsynet med det samme,« siger Thomas Fogh, der understreger at han ikke er ude på at ’’finde den skyldige’’, men blot ønsker at gøre lokalpolitikerne opmærksomme på, at skolestarten altså ikke gik så godt, som nogen af dem måske tror.

Jeg synes, at jeg gør Ballerup Kommune en tjeneste ved at komme med denne hverdagsbeskrivelse af; sådan oplever jeg det som lærer,« siger Thomas Fogh og tilføjer:

»Vi må lære af vores fejl, og det er jo altså ikke første gang, der ikke er blevet gjort rent på skolerne i sommerferien.«

Børne- og skoleudvalgsformand: »Det er rigtig ærgerligt«

Vi har forelagt Børne- og Skoleudvalgsformand Peter Als (A) Thomas Foghs kritik af den manglende oprydning og rengøring på Østerhøjskolen. Og han kan godt forstå, at Thomas Fogh er utilfreds.

»Jeg har talt med forvaltningen og kan forstå, at der har været problemer med rengøringen på skolerne her i sommerferie,« siger han og fortsætter:

»Der skal gøres hovedrent på skolerne i skolesommerferien, men det har ikke været som forventet i år, det må vi konstatere,« tilføjer han.

En af forklaringerne er i følge Peter Als, at lærerne efter skolereformen er på skolerne en uge mere end før – og derfor har rengøringsselskabet en uge mindre til at gøre rent i. Men han understreger dog også, at det burde kunne nås alligevel.

Han fortæller, at forvaltningen har fulgt op på sagen og at kritikken bliver taget meget alvorligt. Han er helt enig med Thomas Fogh i, at det ikke er lærernes job at rende og gøre rent:

»Det er rigtig ærgerligt, at der ikke var gjort klar til at lærerne kunne komme i gang med arbejdet, da de mødte ind efter sommerferien. Det kan de godt tillade sig at forvente,« siger han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *