Beboere raser over ’hemmelige’ sammenlægnings-planer
Korngården.jpg
Korngården på Rugvænget er en af de fire mindre boligforeninger, der skal slås sammen med Grantoften. Det huer ikke beboerne. Foto: Privatfoto
Boligballade Fire små boligforeninger skal efter planen lægges sammen med den store Grantoften. Men de mere end 300 beboere er ikke blevet spurgt. De frygter højere priser og dårligere service og kræver planerne droppet.

Da beboerne i de fire boligafdelinger under Ballerup Almennyttige Boligselskab (BAB), der er en underafdeling af DAB, mødte op til generalforsamling den 25. august fik de bekræftet det, de kun havde hørt på rygtebasis.

Der var fremskredne planer om at lægge de fire ’små’ boligforeninger Dalvænget, Korngården, Lindebo og Søtoften i Måløv sammen med den store afdeling Grantoften. Her skulle man så få adgang til, og betale for, tre ansatte på et centralt boligkontor, en driftsansvarlig, fuldtidshåndværkere og ikke mindst en serviceaftale med Falck, der skal ordne ting, hvis de går i stykker i de mange lejligheder.

Det lyder måske meget godt, men beboerne i de berørte afdelinger, synes ikke det lyder særlig godt. Tværtimod er de temmelig rasende over planen. Det handler om tryghed i hverdagen, om økonomi og ikke mindst om beboerdemokrati.

Det får konsekvenser

»Vi havde hørt rygterne om samenlægningen, men vi havde intet konkret hørt. Så det var mildest talt en overraskelse, da det pludselig blev nævnt, at der var planlagt en sammenlægning den 1. januar 2016. Det er meget snart, og vi har intet hørt eller er blevet spurgt.

Vi ville gerne vide, hvad det kommer til at koste, når vi nu skal betale for et stort centralt boligkontor med kørende service og Falck-abonnement. Vi ville også gerne vide, hvilke konsekvenser det får for vores hverdag, hvis man afskaffer vores lokale gårdmænd herude.

Men vi fik intet at vide. Boligselskabet vil simpelthen ikke fortælle os noget,« siger Linda Darmer, beboer i Korngården og talskvinde for de rasende beboere i de fire boligforeninger.

Hun fortæller, at beboerne i blandt andet Korngården nyder rigtig godt af de lokale gårdmænd i disse tider, hvor en stor renovering er i gang og vil fortsætte de kommende år.

Trygheden forsvinder

»Det er rigtig trygt for os, at vi har nogle kendte folk, der ordner tingene herude. Det er også effektivt. Især for de mange ældre, der bor her. Nu vil man samle nogle uddannede håndværkere i et centralt boligkontor i Grantoften, hvor der er ret langt ud. Der skal være en slags call-center, hvor man kan ringe og udenfor arbejdstid kan man ringe til Falck. Hvornår kommer de og hvad kommer det til at koste? Jeg er sikker på, at det kommer til at gøre tingene meget mere besværlige i dagligdagen, især i denne periode, hvor vi bor på en byggeplads. Jeg tror også, at det vil komme til at koste os en hel del, men det må vi tilsyneladende ikke få at vide,« siger Linda Darmer.

I dag betaler beboerne for 10 timer til den lokale varmemester og desuden til, at små reparationer kan udføres af lokale hurtigt. Den udgift regner beboeren med, stiger væsentligt nu, endda uden at der er nogen garanti for, at opgaverne udføres hurtigt.

Selv i budgetudkastet for 2016 er der intet angivet om eventuelle udgifter eller indtægter i forbindelse med sammenlægningen.

Udemokratisk

»Det undrer os, at vi ikke kan få noget at vide om den sammenlægning. Det er direkte udemokratisk, at vi ikke er blevet hørt og især på et område, hvor det kommer til at få konsekvenser for vores dagligdag og, tror jeg, også økonomi,« siger Linda Darmer.

Hun understreger, at hverken hun eller de andre beboere hun taler for, ønsker sammenlægningen, idet de små boligforeningers økonomi er velfungerende. De frygter derimod, at Grantoftens er knap så velfungerende. Derfor vil de have sammenlægningen stoppet. Det mindste krav er ren besked.

»Vi vil vide noget om konsekvenserne for sammenlægningen. De skal da lytte til beboerne. Men talsmanden for BAB, vil intet fortælle os. Heller ikke hos DAB, der er vores hovedboligforening, vil man sige noget. Det er meget indspist og lusket og ikke hvad jeg forstår ved beboerdemokrati,« siger Linda Darmer.

Beboerne har forsøgt at få DAB og den driftsansvarlige i tale, men de er angiveligt blevet ignoreret eller kaldt ’forkælede’. Derfor har beboerne i Korngården startet en underskriftindsamling mod planerne, hvor 107 af i alt 217 beboere indtil videre har skrevet under.

Pres på DAB

Men tålmodighed er en dyd. Det er i hvert fald den melding, som kommer fra BABs repræsentant, Hagen Ahlgren, der samtidig er formand for Dalvænget.

»Det er op til DAB at lave en beregning på, hvad det koster og lave et skriv til beboerne. Det har jeg bedt dem om flere gange, men der er ikke sket noget endnu. Nu hvor sagen er kommet hertil, vil jeg igen presse på for at få dem til at levere en ordentlig besked til beboerne. Jeg ved godt, at der er nogen beboere, der gerne vil gøre det her til en negativ ting, men man skal huske, at vi er også beboere, og vi sidder ikke og laver noget, der kunne ramme os selv og vores naboer. Så meningen med denne sammenlægning er faktisk at gøre tingene bedre for alle beboere,« siger Hagen Ahlgren.

Intet hemmeligt

Han erkender, at det har været svært for beboerne at få noget konkret at vide om konsekvenserne og økonomien ved sammenlægningen.

»Vi må ikke melde ud, for det skal DAB som nævnt gøre. Desuden har vi skullet varsle vores medarbejdere i seks måneder inden vi kunne fortælle beboerne om planen. Så derfor har det virket lidt hemmelighedsfuldt,« siger beboerformanden og pointerer samtidig, at det handler om at spare penge og gøre tingene smartere.

»Som udgangspunkt var vi ikke interesserede i at lave noget om, for tingene fungerede udmærket. Men en Deloitte-rapport for tre år siden gjorde os opmærksomme på, at vi kunne gøre tingene mere effektivt ved en sammenlægning. Samtidig var vi interesserede i at se på uddannelsesniveauet blandt medarbejderne, så derfor har vi taget initiativ til sammenlægningen. Men jeg vil nu presse DAB yderligere, så de kan få skrevet til beboerne om, hvad der præcist kommer til at ske,« siger Hagen Ahlgren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *