Ballerup rasler længere ned på erhvervslisten
Erhverv-virksomheder-34.jpg
Der ligger mange store virksomheder i Ballerup, som f.eks Leo Phama. Men alligevel dumper Ballerup langt ned på listen i den nyeste erhvervsklimaundersøgelse fra DI. Nu vil politikerne granske tallene nøjere. Foto: Flemming Schiller
statistik I den nyeste erhvervsklimaundersøgelse fra DI dumper Ballerup endnu ni pladser ned af listen. Placeringen overrasker borgmesteren, der vil granske tallene nøjere.

Sidste år røg Ballerup langt ned ad listen på den årlige erhvervsklimaundersøgelse foretaget af Dansk Industri (DI). En række initiativer blev sat i gang, og skuden skulle vendes.

Men nu er den gal igen. Faktisk er Ballerup dumpet endnu ni pladser ned på listen og havner på en lidet flatterende 59. plads. Det ærgrer borgmesteren, men det undrer ham også.

»Det er selvfølgelig ærgerligt, at vi nu ryger længere ned på listen. Men det undrer mig faktisk også. Når man analyserer tallene kan man se, at vi dumper på skat og afgifter og på muligheder for eksempelvis børnepasning. Børnepasningen er et område, som vi har prioriteret ganske højt og har sat ekstra midler af til. Også på en lang række områder har vi øget vores indsats, når det kommer til eksempelvis infrastruktur, image, jobcentrets indsats og mange andre ting. Så den placering kommer faktisk bag på mig,« siger borgmester Jesper Würtzen (A).

Han fastholder, at der er rigtig mange positive ting i undersøgelsen og DI da skriver også, at Ballerup er gået frem når det kommer til kommunens evne til at tiltrække kvalificerede medarbejdere jobcentret får gode skudsmål og Ballerups brug af private leverandører er også fremhævet. Endelig er der også positive ord om dialogen mellem erhvervslivet og kommunens politikere og embedsmænd.

Vi har lyttet

»Vi har faktisk lyttet til virksomhederne på baggrund af sidste års undersøgelse. Vi har sat gang i en lang række tiltag for at fremme dialog, vi har oprustet på erhvervsservice og har været langt mere udfarende og lyttende i forhold til virksomhederne. Desuden har vi afskaffet byggesagsgebyret. Så vi har gjort meget, siger Jesper Würtzen. Han erkender samtidig, at der er områder, hvor Ballerup Kommune og DI ikke er enige.

»DI er en organisation, der gerne vil have færrest muligt udgifter for virksomhederne. Det er fint nok, men i Ballerup prioriterer vi velfærd og det betyder, at vi vil have gode arbejdsforhold, gode lønvilkår, sociale klausuler og den slags. Det er et politisk valg, så når vi dumper på skatter og afgifter, så er det noget, vi må tage med,« siger borgmesteren, der erkender, at netop den skatte- og afgiftspolitik nok ikke vil få Ballerup til at score helt i top hos DI.

De kommer stadig

Men der er andre parametre, som borgmesteren mener, skal tages med i ligningen.

»Det vigtigste er, at de store virksomheder jo stadig kommer til Ballerup. Novo, Siemens og mange andre, og vore fornemmelse er, at de er meget tilfredse. Det betyder noget for os, og vi ønsker ikke at spare på erhvervsområdet, og vil nok heller ikke komme til det i de besparelser, som vi skal i gang med snart. Vi har sat mange initiativer i gang, men kommer ikke til at sænke skatten eller grundskylden – det kan økonomien ikke holde til. Så det samlede billede ærgrer, men undrer mig. Derfor vil vi gerne i direkte dialog med DI for at analysere tallene nærmere, så vi kan finde ud af, hvad der ligger bag,« siger Jesper Würtzen.

Har gjort meget

Den udmelding er Venstres Kåre Harder Olesen til dels enig i.

»Det er rigtig ærgerligt, at vi på så kort tid er røget så langt ned ad listen. Det er få år siden, at vi lå helt i top, og nu er vi nummer 59. Dengang var borgmesteren meget stolt af det, men nu stiller man spørgsmålstegn ved, om undersøgelsen nu også er dækkende. Men når det er sagt, så mener jeg også, at man bør se på tallene lidt dybere inden vi konkluderer noget. For vi har faktisk gjort en del for at imødekomme erhvervslivet,« siger Kåre Harder Olesen.

Dialog er vigtig

Kåre Harder Olesen slår dog ned på især skatten og afgifterne.

»Vi er jo ikke vilde med grundskylden og de høje afgifter. Vi har fået fjernet byggesags-gebyrerne, men man kunne sagtens gøre mere. Som økonomien er lige nu, så er det med nedsat grundskyld nok op ad bakke, men vi skal bestemt tage det alvorligt,« siger Kåre Harder Olesen, der også mener, at rapporten er en subjektiv vurdering.

»Der er mange små og mellemstore virksomheder, der er blevet spurgt, og deres mening er vigtig. Men de store virksomheder præger måske ikke undersøgelsen og de har også en stor betydning. Så jeg er helt enig, hvis borgmesteren mener, at vi skal analysere tallene og gå lidt dybere ind i, hvad der ligger bag, siger Kåre Harder Olesen.

»Vi glædede os meget, da placeringen var god, så nu er vi også forpligtede til at tage det alvorligt, når det går dårligt,« siger Kåre Harder Olesen.

Ifølge borgmesteren er det planen, at Ballerup Kommune i den kommende tid vil gå i dialog med DI om undersøgelen om få analyseret tallene til bunds, så man kan blive kloggere på undersøgelsen og hvad der ligger til grund for tallene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *